Friday, April 29, 2011

Kerutuk Daging Adabi


Assalam semua,berjumpa lagi ditgh ari jumaat nih..Wat kerutuk nih ari rabu,akceli aku xpernah mkn,beli,or tgk peket rempah nih pong,1st tengok kerutuk nih kat dapo kak madihaa,pastu aku da la requested kat kak madihaa,nak tgk pack rempah kerutuk nih,tapi kak madihaa xtunjuk pong,yerla aku faham sgt,dia update blog kat opis,mesti dia lupa nak snap pic tuh..Hehe..So baru2 nih g pasar,aku try tanya kat toke kedai runcit tuh,dia pong bagi rempah nih kat aku,try dulu sepeket..Nak wat ayam,yg tinggai lam esbox,cuma bahagian yg byk isi jer,so aku tuka jer ngan daging..Bagi aku n hubby rasanya lbh kurang kari daging biasa,cuma kale agak gelap,lagi pong aku xwat pekat sgt,coz ptg tuh,hubby nak cicah roti..K daa layan resepi lah eh..


Kerutuk Ayam Adabi
Resepi : Dari paket rempah Kerutuk Abadi
Copy dari : periuktanah blogspot&Kak MaDihaA


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 peket rempah kerutuk Adabi
800 gm ayam dipotong kecil(aku tuka daging)
2 sudu makan kerisik
1 1/4 cawan santan pekat- daripada 1 biji kelapa
2 batang serai diketuk
80 gm gula merah/ gula melaka
1 sudu teh pati asam jawa Adabi (MaDiHaA guna asam jawa biasa je)
2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan A: (dikisar)
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Bahan B:( dikisar)
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1/4 inci lengkuas

Pek rempah kerutuk,bagi yg xpernah tgk cam aku nih..

Cara Menyediakannya

1. Bancuh rempah kerutuk dan bahan A dengan sedikit air.
2 Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan B bersama serai hingga wangi. Masukkan Campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak. (gunakan api perlahan dan gaul sekali-sekala)
3.Kemudian masukkan ayam, kerisik, santan pekat, asam jawa, air dan gula merah. Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan cili padi yang diketuk. Gaul rata. Jika cukup rasa, bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.

Nota MaDiHaA : MaDiHaA kisar campur sekali je bahan A & B tu... tumis pun sekali arong je. (Aku pong sama gak,dahla resepi xikut sukatan,pastu tumis pong sekali arong cam kak madihaA gak,besa lah org da ank kecik,nak cepat ajer,muahaha,alasan org malas)

Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak


Assalam,kelmarin agak kebizian,bawa nana n syifa g klinik,nana kena cucuk utk 18bulan,wlapong 2hb5 nih baru 18bulan..Syifa lak just timbang n ukur tinggi,5bulan baru kena cucuk..Nana mmg xpernah demam sepanjang duk cucuk selama nih,tapi ptg klmarin demam lak,kalo budak2 demam paham2 jerlah kan,msti merengek ajer..Ubat lak xmo mkn,coz dia mmg ssh mkn ubat,letak lam air rebina febret dia pong dia xmo minum,tido gitu ajer smalam,tanpa minum..Huhu ssh ati toi lah..Xsmpat nak blogging sgt..Klmarin mmg xmasak pong,hubby beli nasi beriani,coz dah lama xmkn,gpong hubby puasa klmarin,so dia yg teringin nak mkn..K la nnti ptg,kalo da masa n nana dah ok,aku bw n update blog lagi ya,daa..Opss apam nih dah 3ari wat,resepi amik dari umah kak mas,akunya apam naik membumbung,so sbb tu lah rupa xcun..


Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Sumber Resepi Kak Mas
Bahan :

* 1 cawan pisang lecek
* 1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula) - Aku letak 1/3cawan gula perang,tuh pong dah cukup manis..
* 2 cawan tepung naik sendiri - diayak(Aku guna tpng gandum+3/4sdt baking powder utk half adunan)
* 1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak(aku letak 1/2sdt jer utk half adunan)
* 4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat(Aku pong tambah 3@4 sdb gak wlpong wat half adunan)
* 1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )



Cara membuatnya :

1. Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
2. Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
3. Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
5. Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.

Wednesday, April 27, 2011

Quick AND Easy Pizza Crust


Pizza nih menu minum ptg merangkap dinner kami disamping kek besday tuh..Eh Lupa lak,merangkap bf tadi juga..Yerla 1adunan tuh dpat 2biji saiz 10in,utk family kecik cam kami mmg byk lah kan..Pasnih kalo nak wat pizza lagi mmg aku akan guna resepi nih ajer,cepat n mudah jer..Mkn time bf tadi pong ok jer lagi masih lembut..Kak Hasue pong dah wat pizza nih..Sapa2 yg nak wat pizza xrugi kalo try resepi nih..Mmg rekomended lah..


Aku bakaq dulu base ngan toping sampai masak,pastu cheese,tggu hubby balik baru aku tabur n bakar sekejab jer,utk cairkan cheese,barula sedap jer n nmpak bertali jer cheese tuh time nak mkn..
QUICK AND EASY PIZZA CRUST
source: allrecipes
2nd Source:-Kak Izah

7 gm yis segera
1 sudu kecil gula
1 cawan air suam
2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan minyak zaitun *Aku n kak izah guna minyak masak je
1 sudu kecil garam


Cheese sampai meleleh,sbb nak perabis stok mozarela yg dah lama sangat tuh..


Caranya:
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan yis dan gula dengan air suam dan biar yis berbuih lebih kurang 10 minit.
2. Kemudian masukkan tepung, minyak dan garam. Pukul hingga licin dan lembut. Biarkan 5 minit.
3. Bentukkan doh ke dalam pizza tray dan taburkan dengan topping kesukaan.
4. Bakor hingga pizza kekuningan. * Saya bakor pada suhu 180 selama 30 minit.Aku letak suhu 170..

Triple Chocolate Caramel Cake Utk Hubby Tersayang



Assalam n selamat pagi semua..Wah sekejab jer dah ari rabu kan,pastu dah nak masuk bulan5 lak..Yey2 bestnye minggu nih hubby cuti 3ari,replace 1hb5..Kalo hubby cuti mmg aku sukaaaa sgttt,yerla leh tlg layan dak berdua nih n leh manja2 ehem2 ckit,hua hua hua..Xdala,leh klq dari kepongpong nih,kalo xashik terperuk jer kat umah,tula da keta xpandai nak drive..B4 besday,tanya la kat besday boy,nak kek pe,da ka patut dia request nak kek pisang,ishk xkan la nak wat kek pisang utk besday,cam xbest lak,dah tu aku da beli stoberi,xkan pisang+stoberi lak..pikirnyer pikir,aku pong derhaka kan en sazali,aku wat kek TCC nih..Sbb aku yg teringin nak rasa..Akceli kek nih aku bakaq ari isnin mlm dah kul12 lbh tgh mlm,pas bebudak tido,pagi kelmarin tinggai nak letak ganache n hias ler(mcm la hias yer2 ajer,just susun tenggek2 stoberi je pong,muahaha).Ptg klmarin hubby blk kja,aku suh potong dah,dia xnak,konon nak tunggu mlm kul 8:10pm,coz dia lahir time tuh..Ishk ngengada toi la,aku dahla teringin dari mlm yg wat lagi,tapi sob sob..



Di pendekkan cite,tepat time tuh baru la dia potong,nyamfah toi,siap dia kata,ala biaq la nih kek besday abg,tunggu la tepat kul 8:10 baru leh potong..Pas ngap cikit,respon dari dia,sedap la,pastu aku suhla wak p kja esok n bagi ank buah dia merasa,dia kata ala xyah la,letak kat umah lagi baguih,bole kita mkn lagi,huahuahua,laki aku nih..K lah resepi aku amk kat umah kak hana,aku xhias pong ngan coklat mcm dia,sbb jeles tgk stoberi kat umah kak izah n kak nieza,bole gitu..


Ehem2 tangan besday boy..Malu laks nak tunjuk muka,huahuahua..

RESEPI TRIPLE CHOCOLATE CARAMEL CAKE
Resepi asal : rima@bisousatoi
Sumber Resepi n terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (1/2 recipe - 18cm)

* 5 biji telur
* 75g gula
* 1/2 tbsp ovelete
* 70g tepung gandum
* 30g g serbuk koko
* 40g cooking dark choc @ chocolate masakan - cincang
* 50g marjerin@butter - cairkan


Sila abaikan latar yg serabut tuh,raga syifa pong nak inteprem..

Cara-cara

* Panaskan oven suhu 170C
* Cairkan butter dan masukkan coklat masakan dan kacau. sejukkan.
* Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu
* Masukkan skali ovelet.
* Masukkan pula tepung, serbuk koko yang telah di ayak. dan kacau sebati menggunakan whisk.
* Akhir sekali masukkan campuran butter+choc dan kacau sebati lagi.
* Tuang ke dalam loyang (18cm) dan bakar 30min atau sehingga masak (hana bakar 45min). Sebelum keluarkan oven, cucuk kek untuk pastikan kek dah masak. Jika bersih tandanya dah masak.
* Sejukkan kek. Sementara tunggu kek sejuk, boleh buat filling, syrup dan juga ganache.



Chocolate Ganache
Bahan-bahan

* 250ml Fresh Cream/ double cream/ whipping cream
* 250g dark chocolate
* 30g butter
* - hana campur sedikit susu pekat supaya ganache tak terlalu pahit

Cara-cara

* Cincang chocolate masakan dan masukkan ke dalam mangkuk.
* Panaskan cream sekejap di atas api. Tak perlu sampai mendidih. Alihkan dari api dan tuang cream ke dalam mangkuk chocolate. Kacau sebati seminit dan masukkan pula butter. Kacau sebati hingga smooth.
* Tutup dengan plastik wrap dan biarkan sejuk sekurang2nya 3 jam. Nak cepat masukkan ke dalam peti ais. (hana biarkan 1 jam jer kat luar sbb cuaca sini sejuk)
* Keluarkan dan kacau sebentar kemudian sapukan ganache ke atas kek.

Caramel Syrup
Bahan-bahan

* 50g gula
* 25ml air (1)
* 50ml air (2)

Cara-cara

* Panaskan guna dengan air (1) sehingga gula menjadi caramel. Masukkan air (2) dan kacau hingga karamel cair. Matikan api dan sejukkan.

Cara Penyediaan Kek

* Belah tengah kek kepada dua bahagian. Gunakan pisau pemotong roti.
* Sapu lapisan pertama dengan syrup caramel.Kemudian sapu pula dengan ganache lebih kurang 1cm tebal.Letak bahagian/lapisan kek kedua di atasnya.Sapukan ganache dan hiaskan ikut suka.

Tuesday, April 26, 2011

Mee Udang Lagi..



Assalam semua,wat lagi mee udang request dari hubby..Wat ari sabtu bebaru nih..Dinner kami lah nih..Nnti mlm2 cikit@esok aku tayang kek besday hubby yg aku wat pagi tadi yer..Mlm nih baru nak dirasmikan oleh Besday boy,muahaha..Tadi hubby blk lunch xsmpat potong,coz time lunch balik xsampai 1hour,mana nak sempat,yerla adengan2 18sx lagi,ngeh3..Puaih hati mee 600gm beli masak 3kali,mee udang,mee goreng udang n mee kari..Hubby mmg suka sgt mee,wat lah mee camner pong,mmg licin n berselera dia mkn..K la ttp menggunakan resepi yg sama,tapi utk kali nih da add tomato kimball sup,fuhh lagi sedap..Hubby kata 10kali lebih sedap dari mee udang kola sepetang yg kami p mkn baru nih,ngee..





Resepi Mee Udang Sedap(Untuk versi yg aku pernah wat dolu,disini ya.)
Mee Kuning
Udang ikut suka byk mana pong,lagi banyak,lagi sedap(aku letak 8ekor )
1ekor sotong di potong kecil(suka ati ler nak letak ke x)
1Biji kentang yg kecil,digoreng @rebus hingga empuk
2sdb cili kisar(aku mmg dah siap blend n letak bawang)
1@2ulas bawang putih dikisar
4 ulas bawang merah dikisar
2@3 ekor udang basah yg kecil pong ok di kisar halus
*1/2 sb udang kering dikisar halus(guna blend kering
*2Sdb tomato puree
*Sos cili
*sos tomato
*Serbuk pati ayam
*1Sdb nampla@sos ikan
4Sdb Tomato SuP kimball
1Keping Tauhu yg di goreng
Sawi n half biji tomato
*Gula,Garam secukupnya
Minyak utk menumis
*Aku letak telur rebus,cili merah,limau kasturi,tauhu goreng ,daun bawang yg dihiris halus n bawang goreng.



Cara-cara:-Aku blend ubi kentang yg di goreng dengan sedikit air,bersama 1ekor udang .Pastu Aku tumis bawang putih+merah,hingga kuning,masukan cili kisar,pas agak garing,Aku masukkan kentang yg di blend ngan udang kecik tuh,Leh tambah air utk kuah yg lbh.Biarkan sebentar,pastu aku masukkan semua bhn yg bertanda*,pas mendidih aku masukkan udang ..Biarkan udang masak blh la masukkan mee kuning, sawi n tomato.Tutup api,time nak hidang tuh baru la letak tauhu,telur rebus,cili merah,limau kasturi,daun daun bawang n bawang goreng,sedap di makan panas2,kOLO DIBIARKAN SEJUK MEE AKN KEMBANG,COZ MENYERAP KUAH..

Happy Birthday Sayang,Muahhhhh..


Pinjam Pic kek aku taun lepas sat,ngee.

Assalamualaikum..Di kesempatan nafas yg ada ini,aku igin mengucapakan SELAMAT HARI LAHIR buat seorang insan yg plg kusayangi,selepas kedua Orang Tua ku yg kini bertakhta dihatiku,Sazali Bin Abdul Aziz,Suami Terchenta..Abg, Tie harapkan kebahagiaan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kita sekeluarga,,senyuman sentiasa menghiasi bibir abg,mimpi indah antara kita sentiasa mengulit tidurmu syg...
Sayang,
Bila kau letih dan hilang semangat...Allah tahu betapa kau telah mencuba sedaya upaya untuk memberikan yg terbaik buat keluargamu...
Sesungguhnya diri ini dirasakan begitu bertuah kerana Allah telah menetapkan Jodoh buat kita berdua.Tie bersyukur sgt menjadi isteri abg..Terima Kasih yg xterhingga buat abg,kerana menjadi suami yg terbaik buat tie n bapa yg terbaik buat puteri2 tersayang..Terima kasih juga kerana sabar menhadapi kerenah isteri abg nih yg selalu merajuk,muahaha..Terima kasih juga kerana menyayangi Mak tie,seperti mak abg sendiri..Akhir kata TERIMA KASIH utk SEGALANYA yg abg bagi utk tie selama ini..Termasuklah bagi 2puteri utk tie,muahaha..
Abg,semoga Rumahtangga kita berbahagia,bkn setakat ank cucu,tapi InsyaAllah sehingga nafas yg terakhir..
Semoga 12 bulan mendatang penuh cemerlang BUAT ABG...
52 minggu kebahagiaan UTK KITA...
365 ari yg penuh keberkatan DARI ALLAH ...
8760 jam penuh kasih syg ...
dan 525600 saat penuh senyuman...
I ASKED ALLAH TO..
-make u happy,
make u smile
-guide u safely,
thru every mile
-grant u wealth,
give u health
..and most of all,

HAPPY BIRTHDAY SAYANG…Muahhhhhhhh…Muahhhhhh…Muahhhhh..

Monday, April 25, 2011

Mee Kari Utk Lunch

Assalam semua,rini lunch hubby mmg dah request dari mlm tadi,xmo mkn nasi,nak mkn mee kari ajer..Teringin lah tuh,coz dah lama benar bini dia xwat mee kari..Blik lunch tadi mkn ngan begitu berselera skali..Best sgt nengok hubby mkn,kalo mknan yg dia suka n sedap,kusyuk toi,kunyah sampai penuh molot..k la resepi di bawah yer..Xnak ngobrol panjang2 dah,coz dak kecik dah bgn nih..Daa..

Pstt,jgn nyamfah nengok udang n mee jer kat umah nih ya..Nnti da lagi 1 menu mee n udang..Muahaha..


MEE KARI

Mee Kuning
Santan Pekat
Kulit kayu manis
Buah pelaga
sedikit buah keras(HABIS STOK,AKU GANTI NGAN BADAN KISAR AJER)
Bawang merah(DI KISAR)
Bawang putih(DI KISAR)
Rempah kari daging+Ikan
Ayam
Kerang di kopek(MASAK SAMBAL)
Fish cake
Fish ball
Tauhu goreng
Udang basah(Utk d blend sedikit n letak sekor2)
minyak utk tumis
Garam,gula &serbuk pati ayam
sayur -Dun bawang,kacang panjang(Kali nih aku letak buncis) & taugeh
Bawang Goreng,cili merah ,limau kasturi n telur rebus


Erm da sapa yg teringin ker..?Kalo teringin,kena lah wat sendrik,coz kalo berjiran,leh gak aku sua2,huluq semangkuk,hehe..

Cara2
Tumis dulu kulit kayu manis& buah pelaga kemudian masukkan bawang yg di kisar,serai yg dititik.Seterlah itu masukkan pes rempah tadi,biarkan hingga agak garing,masukkan udang basah yg telah dkisar&buah keras kacau tambahkan sedikit air.Masukkan ayam n biar ayam masak.Seterlah ayam masak,masukkan udang n santan,tunggu sampai kuah pecah minyak baru masukkan udang,fish ball,fish cake dan tauhu.(Kali nih tauhu aku goreng asing,hiris nipis,baru tabur atas mee)masukkan garam gula dan serbuk pati ayam.Renehkan sebentar sehingga mendidih,sedia di hidangkan taburkan sedikit bawang goreng lagi ngam rasanya
Mee,kacang panjang n tauge di celur asing,jgn campur dlm kuah nanti cepat kembang n basi kalo nak mkn lambat ok..


*Kerang lak aku wat sambal n di makan ngan mee tu..Resepi sambal kerang,malaih lak aku nak taip(masak cam sambal besa jer).

Mango Lassi,Emmm Nyamannya Tekak..



Dah jemu nengok mee goreng udang,k la,meh kita basah2 n sejukan tekak ngan mango lassi lak ye..Time panas2 terik nih best kan kalo dapat slurp2 mango lassi nih..Kalo hampa nak tau,yg enteprem 2 gelas jer,tapi aku wat 3/4 jug ok,aku ngan hubby melantak xhengat donia,tapi xla abis semua pong,letak lam esbok gakla belen tuh..Minum menatang nih bukan hilang dahaga pong,last2 Cari ayaq 0 juga..Baru puaih cikit..Kalo sapa nak resepi disi ok..

Mee Goreng Udang


Assalam n selamat pagi semua..Rinduuu sgt ngan semua,yerla 1ari xbersiaran..weekend mmg bz jer..Bkn bz papun,bz g menhabiskan duit,hehe..G queensbay lah,pastu g giant lah,layan dak berdua lah..Masak mmg ttp masak..Selalunya weekend aku cuti masak,tapi weekend kali nih,mmg xcuti masak..Mee goreng udang dinner hubby mlm tadi,aku lak melantak kfc pocket yg baru ittew..Akceli ptg time g giant,kami mkn kat kfc tuh,aku amk set pocket tuh,tapi kat sana xabis makan pong,pastu aku wak balik jer n mkn mlm tadi..So mlm tadi mee nih aku cuma rasa sesudu jer,1pinggan licin hubby hentam..Udang lak dia mkn 2ekoq,kat syazana dia bagi 2ekoq..

Aku letak juga dagingkisar lam mee nih,tapi dah xnmpak dah,coz udang enteprem lebih..Sebab nama Mee Goreng Udang kan..Mee nih aku goreng agak kering,seperti yg di request Mr Sazali..Berselera dia makn..Licin bersih pinggan..Sedap lah tu..Hhaha..Mmg hubby kata sedappp pong..Ngee,kalo hubby puji jer,ku rasakan mkin kembang montot aku,uwaaaa..

Utk lunch arini pong dia request nak mkn mee gak,tapi mee apa?Tungguuuuu..Akceli mee ari sabtu baru nih aku beli 1peket,yg 600gm tuh,utk family yg cikit mcm kami,mmg banyak lah sekati tu,so mcm2 menu mee lah aku wat.Ari sabtu utk dinner pong aku da masak mee gak,Kira minggu mee seRumah Kot.ngee..Resepi sempoi2 jer,so aku malas toi nak taip..K daa,jumpa lagi di next N3..

Saturday, April 23, 2011

Angle Hair Goreng Sempoi



Meh layan angel hair meh,meh la..Xyah malu2 segan2 yer ibu2,bapa2 sekalian..Sedap weh..Wlpong pedas cikit,yerla mcm2 cili aku letak,tapi mmg sedap ok..Lagi pong angle hair sedap halus2,xmcm spaghetti biasa tuh..K la resepi aku letak disini utk rujukan di masa depan..



Angel Hair Goreng sempoi
Bahannya:
Angel hair Spaghetti(Aku guna San Remo)direbus bersama air n minyak zaitun@minyak biasa pong ok,dan di tos)
1/2 Cawan daging kisar(Aku guna yg Ramly)
2 Ulas Bwg putih-ditumbuk@cincang halus
1/2biji Bwg Besar didadu
1/2 Biji Tomato didadu
1/2 Batang cili merah dihiris halus
1 Sdt serbuk cili @leh guna yg flakes
1 Sdb sos spaghetti prego@tradisional kimball
2 Biji cendawan butang dihiris nipis,leh juga letak carot n brocolli
Daun bawang (leh letak daun parsley,aku xda)
Minyak Zaiton
Daging Oblong 1 keping utk dijadikan bebola(Dicelur sehingga masak n toskan)
2sdb Kicap Cair
Lada hitam dan Lada sulah
Garam secukup rasa
1/2 Sdt dry oregano n 1/2 teh mix herb



Cara-Cara:-
Panaskan minyak zaiton,Tumis bwg putih n besar hingga naik bau n layu,masukkan daging kisar(Kalo nak letak sedikit air pong ok)..Seterlah air kering n daging masak,masukkan cili merah yg dihiris halus,cendawan,BEBOLA YG DICELUR dan tomato cincang,kacau2 sebentar, masukkan sos spaghetti n kicap cair,selepas itu,masukkan sekali spaghetti yg dicelur,serbuk cili, lada hitam,dry oregano,mix herb dan garam secukup rasa...

Udang Goreng Pedas


Assalam semua,bersiaran lagi utk n3 seterusnya..Wat udang goreng pedas nih 2 3 ari lepas..Dah pernah wat versi ketam,kali nih versi udang..Wat lah ketam ke udang ke,yg pasti mmg lazat n menjilat jari,sampai kepala2 udang sumua kunyah2,kemam sat,pastu luah,muehehe..

Udang Goreng Pedas(My Style)

Bahan2:
10 Ekor Udang,di gaul garam kunyit,goreng hingga masak n ketepikan

*5 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci Halia
*2 Batang Cili Merah
*3 biji Cili padi Merah (Di kisar)

2sdb Cili Kering yg diblend
1 batang Serai(Di titik)
Sos cili+Sos Tomato+sos tiram
Garam & gula secukup rasa
1sdt Serbuk pati ayam
Minyak utk menumis
Sedikit Air jika perlu



Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar n cili kering yg di kisar, Kacau dan masak sehingga cili benar2 masak dan kelihatan garing.Masukkan serai yg di titik.
2.Masukkan semua sos,n air..
3. Masukkan udang yg di goreng, kacau hingga rata.
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Gaul rata biar mesra,angkat n hidangkan..

Apam Gula Hangus


Assalam semua,pe khabaq,chat ke x..Kalo xchat,cpat2 amik n mkn ubat yer..Ritu agk teruja gak nengok n nak menerai apam gula hangit,eh hangus nih..Walaupong aku bkn lah penggemar apam,tapi teruja nak wat gak,utk sapa lagi kalo bkn laling terchenta kan..Aku da derhaka kan cikit dengan menambah 11/2sdb yogurt,saja gatai,coz 2 3 ari nak exp dah..Pastu adunan nih lam setengah adunan,aku tambah 1/4sdt baking pwder..Ternyata yg add baking powder lebih ringan n lagi gebu,yg xda tuh cam berat cikit..Papong terpulang pada selera n tekak memasing lah suka camner kan..Apam nih manis dia Yg sedang sedang saja,yg penting laki aku suka(nyanyi ala dangdut ok).. Mekasih utk bini daut manja,nenie n hazz atas resepi nih..Moga Allah saja yg membalasnya..Aku hanya mampu bagi apam sebiji,wakaka..




Huduh benor rupayg nih kan,yg nih 1st kukusan,aku letak full sgt,sbb tuh jadi gitu,huhu..


Close up ckit,haa yg nih baru montoks ckit,aku letak 3/4penuh jer..Saja gatai2 mkn ngn nyoq juga..

Sumber Asal:Hazz_63@Myresepi.Com
Sumber Resepi:-Sue@nenie(Aku xdapat nak letak link nenie,coz xleh buka link yg kak izah letak)&Kak Izah

APAM GULA HANGUS
BAHAN-BAHAN
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air (*untuk gula hangus) ~ Sue
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
*AI TAMBAH YOGURT N BAKING POWDER


Keratan rentas C apam..Malu tau dia,bila aku dedah2kan dalaman dia,auww xrela ai..

PENYEDIAANNYA
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan.
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
*Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya

Friday, April 22, 2011

Burger Rolls


Sejak2 ai pandai meroti n hasinya gebuuu lemmmbut n sedap,ai dah xpandang lagi dah roti2 kat bakery2 roti2 yg mamak juai tuh(Hahaaha statement org yg perasan tahap nak mampuss)Kalo angin malas tuh,roti gardenia n yg mamak juai gak sapu,hihi..Tapi bukan nak tipu lah roti nih mmg best,utk amily cikit cam aku 4biji leh mkn 2 kali,kalo yg ramai tuh,pandai2 lah gandakan adunan yo..Best weh kalo wat roti rasa teruja sgt,time bako tuh,kjab2 g jenguk depan oben,pas bakaq,rasa xsabaq jer nak merasa n dengaq komen hubby,tapi cam besa lah,kalo resepi dari mamafami,sure sedap ok..Resepi aku amik kat umah kak mas lagi,hehe..Tengs eh utk keduanya..

Sumber :-Mamafami
Sumber Resepi:-Kak Mas
Burger Rolls

Ingredients :

*110ml lukewarm water
*1 tablespoon castor sugar
*1/2 teaspoon salt
*1/2 teaspoon dough softener
*1 1/2 cups bread flour
*1 1/2 tablespoons milk powder
*1/4 teaspoon bread improver
*1 teaspoon instant dried yeast
*1 1/2 tablespoons margarine
*Sesame seeds


Letak daging oblong burger LAGI..yola 10KEPING BLH MKN LAMA TUH,hihi..


Method :

1. Pour water, sugar, salt and dough softener into the bread maker pan. Top it with flour, milk powder, bread improver and yeast.
2.Set the breadmaker to Dough function.
3.Once the dough is just combined, add in margarine. Leave the Breadmaker to continue doing it's job. I just leave the dough for about 1 hour in the bread maker and it's ready to be shaped.
4. Divide the dough into 4 equal portions. Form each dough into a ball and rest for 10 minutes.
5. Flatten the dough slightly and place arrange on a baking tray.
6. Cover the buns and let it rise until double in size (it takes another 30 minutes, depends on the weather). Brush the buns with some egg wash and sprinkle with some sesame seeds..
7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or until golden brown.
8. Once out of the oven, brush with a bit of margarine. Place on a wire rack to cool.


Nmpak kan betapa gebu n lembut keratan roti nih..

1Bahan 2Resepi (2in1)



Assalam n salam ari jumaat semua..Eh sekejab jer dah ari jumaat lagi..Mesti arini semua ceria2 ajer kan..Hihi semalam kan mlm jumaat..Opss 18taun keats x yg baca nih..Ngee..Ohya berbalik pada tajuk tuh,aku letak 2in1,coz aku wat bronok gak weh,nih kes org malas ke rajin eh..Aku wat xikut sukatan pong,terus rendam sagu 1bungkus tuh,pastu aku wat juga bronok@kuih sagu gak..Snang wat 2in1 terus,coz hubby suka juga ngan bronok nih,ritu jiran bagi nmpak dia pulun jer..Akceli aku mmg xpernah wat bronok nih,so men hantam aje lah..Kat sini aku letak resepi yg aku copy dari kak mas,coz aku pong wat lam acuan lompang cam dia hehe..Tengs ya utk kak anymz n kak mas..


Talam Sagu
Resepi : My Kitchen - Kak Anim
Sumber Resepi :Kak Mas
Bahan untuk lapisan bawah ( bersagu ) :

* 2 cawan santan cair(Aku letak air biasa)
* 1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
* 1/2 - 1 cawan gula pasir - akak letak 1 cawan
* garam secukup rasa
* pewarna merah secukupnya



Cara membuatnya :

1.Sapu acuan dengan minyak dahulu. Mas guna acuan lompang.
2. Gaulkan semua bahan hingga sebati. Mas masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
3.Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Baru Mas cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
4. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. Mas tak cakar sebab menggunakan acuan lompang.
5.Letak adunan lapisan atas.


Adik beradik 1 ibu,lain bapa tgh posing..

Bahan untuk lapisan atas :

* 3 cawan santan pekat
* 1 cawan tepung beras
* 1 sudu teh garam


Cara membuatnya :

1. Gaul semua bahan supaya rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
3. Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
4. Kukus lagi selama 20 minit. Mas kukus 15 minit jerk sebab guna acuan lompang.


Rupa bronok@kuih sagu b4 tempek bedak..


Haaa kan dah comey pas tempek bedak..


Close up cikit,hehe..