Friday, July 29, 2011

Strawberry Tiramisu ^_^

Kat title pon dah tersengih kan,ittew tandanya tiramisu nih terAMATlah sedap nya,Dah 2minggu beli cream sis philadelphia nih,kat kdai baking rm7.50 jer,murah lah kalo banding giant,rm10++..Sekut tiramisu nih plk aku beli masa g BWY kat puchong aritu,setakat nih xpernah lak aku nmpk sekut jari wanita nih kat mna2 kedai baking@bakery yg aku pegi.. Bila dah nmpak tuh,terus rempat ajer sepeket,dlm sepeket tuh,da 3pek kecil,utk half adunan tiramisu nih,aku hanya gunakan half pek kecik ajer,kiranya ada lagi 21/2 pek lagi la,hehe..Nasiblah exp date pon lmbat lagi 2012..

Kak Nor mmg dah byk kali wat tiramisu nih,aku lak 1st time mkn tiramisu dari sekut jari wanita nih,kalo yg versi kek,pernah la tuh pon da la 2kali bli kat SR..kira mmg jakun abis la,sekut nih pon aku baru tau pas nmpak kak nor post resepi tiramisu dia..Aku wat half dari resepi,dapat 2cup ajer,sj nak test market dulu,rupanya hubby pon ckp sedap.Aku tgh mkn sambil riba syifa,pastu dia tenung jer aku mkn,sian lak,aku pon suap lah cikit bgi dia rasa,amboi suke lah plak dia,pastu wat gaya cam naklagi,aku pon suap cikit lagi,haha,dah pandai nk mnta2 org mkn dah skng nih..Berlagak bubur nasi xmo lak dia mamam..

Nila rupa paras si jari wanita..Oklah tengs bebanyak utk kak rabiatun n kak nor atas resepi nih,yg pastinya,akan ada siaran ulang tayang cam astro..

STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)

150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.
Aku add 1sdb plain yogurt

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

1cup nih khas utk kak nor tersayang ya..Sbb duk terliur tiramisu akak lah sy wat juga si tiramisu jari wanita nih..Stoberi fresh xda,aku bantai jer letak ceri..Pastu parut coklat catberi n tabur cikit serbuk koko jer..

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup
Aku mmg ikut sebiji mcm kak nor wat,kira xnak derhaka lah kan,hehe..

Ayam Tandoori&Roti Naan,Memang Terbaik^_^

Assalamualaikum semua,dah bf ke wahai sahabat2 ku sekalian,Aku dah 2 kali bf nih,mula mula bf ngan roti naan,pastu bf lagi,bf kan syifa,haha..Da yg nak join bf ala kedai nasi kandaq x,nih bkn ala2 lagi,tapi mmg cam kedai KAPITAN yg selalu kami duk p pekena roti naan n ayam tandoori dia tuh dah rasanya nih..
Hubby puji sakan ok..Suke sgt aku mendengarnya..Mmg kami suke sgt mkn menu gini,bila mkn air tangan bini dia,rasa2 ajer dia ckp,uish sedap,semua sedap,haha..
Akceli nih nk bgtau lah,wat pe nak tipu kan,utk sos pudina n sos manis tuh aku suh hubby beli jer tapau dari kedai nasi kandaq makbul,beli sehinggit 1jenis,mmg byk betoi,rasanya leh smpn frezer utk tahan lama,leh wat 2 3kali lagi punya ayam tandoori n roti naan kut..Mula tuh hubby kata lah eh depa nak ke juai sos ajer,aku kta la,ala try jerla tya,kut2 depa juai,Hehe tgk2 mmg depa juai wlaupon xbeli benda lain pon,haha save bajet..

Roti naan nih mmg best,sgtlah sedap bila dimakan bersama ayam tandoori,selamat tinggal ayam tandoori n roti naan Kapitan,pasnih kalo ai nak mkn lagi,mmg wat sendri ajer,lbh sedap n puas mkn..Yg penting kebersihan terjamin n lebih murah..

Terus terang cakap,ayam tandoori nih,tersangat lah SEDAPnya..Mmg MELETUP,KEDEBOM Sedap lagi dari kedai nasi kandaq wokey..

Tengs bebanyak utk ros atas resepi roti ni n juga tips2 yg diberi..
Fry Pan Naan Bread

Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
300gram tepung roti(Tpng aku cuma ada 220gm jer,so aku tambah tpng gandum jerla)
50gram tepung gandum
4 sudu besar plain yogurt
3 sudu besar gula(Aku letak 2sdb jer)
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak masak
190ml air suam (Aku letak 16oml jer,mmg dah ok,sbb aku punyer tpng gandum lbh)
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 7 bahagian, dan bulat-bulatkan kemudian ambil sedikit marjerin atau minyak masak, dan lumur pada doh tadi, tutup bekas adunan, perap sekali lagi lebih kurang setengah jam.(Aku bhgi 6bhgian jer)

5. Setelah di perap, ambil satu bahagian doh dan terap memanjang menggunakan penggelek roti, ketebalan agak-agak lah ye, lebih kurang 2cm, jangan tebal sangat, jangan nipis sangat. Ulang langkah tadi sehingga doh habis. ( masa ni pastikan papan canai dan penggelek di tabur dengan sedikit tepung bagi mengelakkan doh melekat).

6. Panaskan Fry pan, setelah fry pan betul-betul panas baru letakkan doh roti naan yang telah diterap tadi, renjiskan atau spray dengan sedikit air, dan tutup fry pan, setelah, nampak roti naan kembung sedikit di permukaaanya, terbalikkan roti naan dan tunggu sehinga kedua-dua belah roti naan tadi masak, masa yang di perlukan tak lama, lebih kurang 5-6 minit sahaja.

7. Setelah masak, sapukan roti naan tadi dengan butter atau marjein, sedap dimakan panas-panas bersama keeema daging, kuah kari atau ayam tandori, sedap juga dimakan begitu sahaja. Selamat Mencuba.

Tips-tips Membuat roti naan - by rosmarlina @ jintanmanis.com

1. Pastikan anda menggunakan tepung roti yang berkualiti.

2. Sukat bahan dengan betul, dan doh roti naan ini agak lembik sedikit, tapi masih boleh dicanai dengan baik, pastikan papan canai dan penggelek roti di tabur dengan sedikit tepung apabila ingin membentuk roti naan ni nanti.

3. Proses perapan digandakan bagi memastikan bahan-bahan dalam doh lebih mesra.

4. Gunakan api sederhana apabila memasak roti naan ini nanti.

5. Jangan gliss fry pan dengan minyak masak, cukup hanya merenjiskan atau spray air didalam fry pan dan pastikan fry pan ditutup kemas apabila memasak roti naan. apabila nampak fry pan kering boleh direnjis lagi dengan sedikit air.

6. Setelah roti naan perang di kedua-dua permukaanya terus angkat, jangan over cook, nanti roti naan akan menjadi keras dan tidak lembut.

7. Jangan terap doh roti naan terlalu tebal, nanti lambat masak ataupun bahagian dalamnye kurang masak.

8. Gliss terus permukaan roti naan sejurus diangkat dari fry pan, supaya permukaan nye cantik berkilat dan tidak terlalu kering.

9. Simpan roti Naan di dalam berkas bertutup bagi mengekalkan kelembutannya.

Sos yg ijo tuh sos pudina,yg merah tuh sos apa tah,rasa dia manis2 n pekat ajer..Kalo nak mkn campur2 sos n ayam,mmg lah sgt sedap...

Sumber Resepi,disini,tengs bebanyak ya chef nizam yg baik ati yg sudi berkongsi resepi yg amat sedap nih..Aku cuma tgk bhn2 ajer,sukatan,men taram sesedap tekak ajer,yg pnting bhn semua da,ok..

Ayam Tandoori

+ 2 ekor ayam – belah 4

Rempah ratusnya:
+ 3 biji bawang besar
+ 13 ulas bawang putih
+ 2 inci halia
+ 2 sudu teh garam
+ 1 sudu serbuk kunyit
+ 1 sudu serbuk cili
+ 1 sudu serbuk lada sulah
+ 1 sudu serbuk jintan manis
+ 1 sudu serbuk jintan putih
+ 1 sudu serbuk ketumbar
+ 1 sudu serbuk kulit kayu manis
+ 3 biji buah pelaga
+ 1 cawan susu cair
+ 2 biji buah lemon
+ 2 ikat daun ketumbar
+ 2 ikat daun pudina
+ 2 sudu marjerin
+ 2 sudu sos tiram
+ pewarna merah

Cara2:-

Langkah pertama sekali untuk membuat ayam tandoori ini, kita buat tairu. Perahkan ½ biji buah lemon ke dalam 1 cawan susu cair dan kacau. Sekarang anda akan melihat perubahan susu cair tadi menjadi tairu. Kalau nak gunakan plain yogurt pun boleh menggantikan tairu ini.

Lepas itu, masukkan kesemua bahan-bahan rempah ratus tadi ke dalam pengisar. Jangan lupa perahkan 1 biji buah lemon ke dalam pengisar.

Kemudian, masukkan tairu ke dalam pengisar. Kisarkan bahan-bahan ini sehingga halus dan sebati.

Bila sudah selesai mengisar bahan-bahan tadi, lumurkan ke atas ayam-ayam ini. Pastikan kesemua ayam ini dilumur sehingga sebati dengan rempah ratus ini.

Ok, sekarang masukkan ayam-ayam yang telah diperap dengan rempah ratus tadi ke dalam beg plastik kedap udara. Beg plastik kedap udara boleh dibeli di pasaraya berdekatan. Jikalau takde, pakai aje bekas-bekas plastik yang kedap udara. Ini penting supaya tiada bau-bau wap asing di dalam peti ais masuk kedalam ayam yang diperap tadi. Untuk pengetahuan semua, saya perap ayam ini selama 5 jam sahaja.

*Cara aku,aku kisar guna blender kering bawang2,daun pudina,halia bagai,pastu kat mangkuk yg lain aku satu kan semua rempah2 yg jnis serbuk n bhn2 lain,pastu msukkan juga yogurt,gaul2 sebati,baru campur ngan bhn kisar,pastu aku baru lumur atas ayam,Aku bakar 170 c .


Thursday, July 28, 2011

Puding Kasih Bertaut


Jumpa lagi semua,Cepat2 update n3 nih,anakanda yg sulung sibuk menghadap tv,da psg Dvd lagu feberet dia,Syifa lak tgh main mainan,lega jab ummi,hehe..kalo bulan puasa mmg lah best layan puding muding kan,rasa sedap ajer bila puding yg sejuk lalu kat anak tekak..Weekend nih kena membeli serbuk agar2 lah wat stok siap2 kan,sbb yg da pon tinggai 1peket ajer..

Ramai sgt dah yg dah wat puding nih n semuanya comey2 ajer..Aku nyer puding xcun sgt,aku wat half adunan ajer,so bahagian yg santan pon dpt cikit ajer,so xbertaut sgtlah kasihnya puding nih,heeh..Tgk kak ita punyer,punyalah cun kedebom,aku punyer bunga kat dlm tuh xbape nmpak sgt,sbb air gula meleka trang cikit,tuh pon aku mmg dah kurangkan sukatan utk gula melaka n lbhkan gula putih.
Resepi nih aku amik kat umah kak ummi,maceh bebanyak utk kak naz n kak ummi ya..

PUDING KASIH BERTAUT
Resepi: Naz @ Cute Oven, Small Kitchen
Sumber: Ummi @ HomeSweetHome

Bahan-bahan A :
  • 1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
  • 300 ml air
  • 200 ml santan
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 2 tsp sirap Rose
  • 2 tsp perisa pandan + pewarna hijau
Bahan-bahan B :
  • 1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar-agar di atas tadi)
  • 500 ml air
  • 1/4 cawan gula
  • 50 gm gula melaka
  • 1 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara Bahan A:-
  1. Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
  2. Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
  3. Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
  4. Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Cara Bahan B:-
  1. Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding:-
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais.

Popia Basah Versi Amatur

Assalam wat semua pengunjung yg sudi singgah di DZ yg xseberapa ni..Uiii lagi bape ari ajer kita semua bakal menyambut Ramadhan Al Mubarak,Moga kita semua diberi kesihatan,kesempatan n semua amalan kita diterima hendaknya,InsyaAllah..
Ptg klmarin pas anakanda berdua tido,aku pon ligatlah gogel resepi utk wat kulit popia,disebabkan inti pai tee masih ada,kulit popia yg kejung b4 bersalin aritu mmg da lam frezer,tapi xmo lah,ai nak popia basah ,hehe..
Pastu menerai lah resepi nih,aku wat half adunan ajer,dpt 13biji,kira utk family kecik cam kami nih,puas mkn lah kan,Rasanya not bad,kira sedap lah juga,tapi mmg xleh tandingi popia basah yg selalu beli kat psr mlm yg mamak juai tuh,sedp betoi,kuah dia pon best sgt..Yg nih pon best juga,lagi2 1st time wat kulit popia sendri,lagi lah bertambah teruja kan.. Kalo nak tgk step by step silalah ke myresepi ya..Daa..

Sumber Resepi:-Umi_e@Myresepi.Com
  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

  1. campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
  4. buat dari arah jam
  5. mulakan dari tepi dulu
  6. kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. lipat macam biasa dan gulung
  12. sedia untuk dimakan :)

Cendawan Goreng Hot &Crunchy



Sedap sgt cendawan resepi dari kak nor nih..


CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY

Bahan2:
400 gm cendawan tiram
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cup/bekas yogurt plain
1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 1/3 cawan air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng


Cara2:
Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
Panaskan minyak dgn api yg kuat.
Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
Angkat dan toskan.
Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
Selamat mencuba :)

* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)

Wednesday, July 27, 2011

Sweet &Spicy Chicken Mango

Assalamuaalaikum semua,terlebih dahulu maaf sesangat skang nih mmg xpernah reply komen dah,jgn berkecil hati ek,apa pon semua komen dibaca setiap satu persatu n sangat2 dihargai..Akceli n3 pagi tadi aku wat n3 berjadual ajer,kekadang tuh mmg wat n3 berjadual kalo agak sibuk kan,kadang tuh sampai 1lbh baru tido,semata2 nak wat seksiap n3..Yerla nak tunggu anakanda berdua tido dulu baru senang cikit nak menhadap lappy..

Oklah berbalik pada resepi nih,aku copy dari kak madihaA@ratna,dia lak amik dari kak ida,tapi aku lak memandai ajer tuka kebanyakkan bahan ngikut tekak..Sebab aku kalo mkn kat 1restoran tomyam tuh,selalu order menu nih,dalam menu kat sana namanya ayam mangga,kalo tapau bwa blk pon mmg wajiblah order ayam nih,hubby pon dah tau sgt ketaksuban bini dia pada ayam mangga nih,haha..Skang nih hubby pon jadi suke,mmg sedap agt pada tekak aku lah,pastu bebaru nihaku nmpak kak madiha pos n3ayam nih,tapi nama lain,tgk bahan pon lbh kurang ajer,aku pon tambah mangga muda n gatai2 tuka nama,ampon tuan punya resepi,kak madihaa,kak ida ek..
TERUS TERANG CKP AYAM NIH MMG SEDAP tapi ikut tekak memasing lah eks..Pastu aku perap dulu ayamnih ngan rempah lebihan ayam goreng bawang tuh selama 3@4 jam,barulah disalut ngan telur n serbuk roti..Ikut suke lah eks,nak ikut versi aku@resepi asal..












Ayam Oats Pedas Manis / Sweet & Spicy Chicken Oats

Resepi : Quaker Oats@myhealthyheart.com
Sumber : Normarlida &MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
2 ketul dada ayam (dada ayam dari seekor ayam saiz sedang)
1 cawan Quaker Oats Quick Cook(Aku ganti ngan serbuk roti)
½ cawan tepong jagung
½ sudu kecil garam
1 sudu besar sos ikan nampla
Lada sulah secukupnya
1 biji telur, dipukul sedikit
Minyak masak secukupnya(Aku perap ayam terlebih dahulu dengan rempah lebihan ayam goreng bawang,selama 3@4 jam,pastu baru celup telur n breab crumb,pastu goreng,so tpng jagung bagai aku xletak)

Bahan2 Sos
3 sudu besar Sos Chili Thai
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar sos ikan nampla
Secubit garam atau secukup rasa

Bahan2 Tambahan
2 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
5 chili padi ~ dihiris halus
1 batang carrot ~ disagat/hiris halus memanjang(Aku letak Half biji jer)
1Biji Buah ManggaMuda Disagat/Hiris memanjang(Aku tambah)
1 biji oren ~ buang kulit & hiris nipis (optional)
1 sudu besar bijan (disangai terlebih dulu)(Aku Xletak)

Hidangan sampingan..Tomyam campur..

Cara2 Menyediakan
1. Buangkan tulang ayam pada bahagian dada ayam tadi & ambil isinya saja. Hiris nipis memanjang kesemua isi dada ayam tadi. Perap bersama sos ikan, garam & lada sulah. Gaul rata & perapkan selama 5 minit.
2. Sementara itu.. campurkan Quaker Oat Quick Cook bersama dengan tepong jagung & digaul rata. Ketepikan dahulu.
3. Masukkan telur yang dipukul terlebih dulu ke dalam isi ayam yang diperap.
4. Salutkan isi ayam dengan bancuhan oats dengan tepong jagung tadi. Aturkan dalam pinggan atau bekas yang sesuai.
5. Panaskan minyak secukupnya. Goreng isi ayam dikedua2 bahagian sehingga kekuningan. Angkat & tos.
6. Dalam mangkuk kecil.. campurkan Sos Chili Thai bersama dengan jus lemon & sos ikan nampla.
7. Dalam satu bekas yang sesuai.. campurkan isi ayam yang digoreng tadi, hirisan carrot, hirisan bawang merah, bijan sangai, secubit garam & cili padi. Tuangkan bancuhan sos tadi & gaul rata & biarkan secukup rasa. Letakkan di atas pinggan hidangan & hias dengan oren yang dihiris. Hidangkan segera! Sedap & menyelerakan!

Pai Tee (Rupa Tiada,Tapi Sedapp)

Assalamualaikum n salam penuh keceriaan di pagi rabu ini..Senyum sokmo tau..Senyum Senyum,xperlu kata apa2,senyum senyum,kalo nana dia kata eyum,dengar jer lagu tuh,syoklah dia..
Tapi bila aku tgk rupa paras pai t aku nih,mmg xbape nak senyum,pas ngap tuh,mmg senyum meleret lah.sbb sodap,hehe..
Seumur hidup,ni la 1st time wat kulit pai t nih,mkn lak,rasa2 nya las masa sek ren kut,tu dia dah berbelas taun xmkn,walaupon kat ciken rice shop da,tapi xpernah lak menerai..

Aku letak kuah lebihan mkn sate bebaru nih,yg telah di oter cikit,kuah sate nih stg lak nak buang,ekceli kat utara panggei singa popeye n yg aku igt2 lah kuah dia mmg kuah kacang..Pastu inti lak lebih kurang sama jer ngan popia..
Resepi kulit nih aku amik dari myresepi,mmg rapuh ajer,cam kerak2 goreng pisang lak rasa kulit tuh bila kruk krak..Inti aku wat versi sendrik ajer,tapi aku letak jugalah resepi ngan pic2 aku angkut dari sana,utk rujukan anak2 aku dimasa depan,tengs ya zaliana..Jgn marah n halalkan pic cara2 kat bawah yg sy angkut sekali ek..

Sumber Resepi:-Zaliana@Myresepi
  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara

  1. UNTUK KULIT PAI:
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
    Dsc01361
  3. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai.Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
    Dsc01410

  5. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
*Nak tgk step by step,silalah ke myresepi eks..

UNTUK INTI:
Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

Tuesday, July 26, 2011

Dragon Fruits Longan Smoothie

Tengah2 hari yg panas camnih mmg sedap yg amat membasahkan tekak yg kekeringan n kehausan dengan smutie yg sgt sedap nih..MasyaAllah sedap sungguh..Warna pon cntik yg amat,cam letak pewarna lak..Nih warna asli ok,no pewarna..
Secara jujurnya,aku xsuka sgt buah naga nih,dolu2,pastu 1ari tuh bila g 1restoran tuh,ada ayaq naga nih campur ngan longan lam menunya,aku lak gatai2 try ngoder,rasa2 sikit,mak oiii sedapnyer,terus suke ngan si buah naga nih..

Da sapa2 yg teringin ke???Mehla tumpang slurp2 ngan aku..Akceli nih nak bgitau,yg nih aku wat ptg klmarin ok,time laling terchenta baru melangkah kaki msk umah,aku pon barulah blend,pastu terus lah hidang kat dia,blk kja meti kering jer tekak kan duk lam ekon ajer,rasa2 jer,xdan ai nak tanya,terus ckp sedap,sedap sedap,haaa 3kali kata sedap..
Resepi aku xsukat ok,sekadar men agak sesedap rasa,aku dapat 3/4jug,haha puas melantak kami 2laki bini..

Bahan2nya:-
1biji buah naga
1/2Cup Yogurt asli
10biji buah longan n air sekali
Susu pekat secukupnya
Susu segar/Sejat secukupnya..
Ais Batu secukupnya.

Caranya:-
Blend semua sekali sehingga halus,hidangkan segera dengan meletakkan buah naga n buah longan sebagai hiasan..Sedapppp weh...

Nasi Ketumbar

Nasi ni la yg di masak klmarin utk digandingkan dengan cik udang n pak cik ayam di bawah nun..Pastu disebabkan kemalasan nak wat acar mentah,kami mkn ajer ngan acar buah/limau yg mmg sentiasa da stok kat umah,pemberian maklong kat kg..

Sana sini sinun duk menayang n wat nasi ketumbar nih,ai pon xnak lah ketinggalan kan,hubby kata sedap n mmg licin lah sepinggan,pastu mlm mkn lagi,tapi secara jujurnya aku xbape suka sgt nasi nih,kalo wat tomyam,mmg wajib letak daun ketumbar,wat kerabu sotong pon sama gak,mesti letaksedap n aroma wangi ajer..Tapi,utk nasi nih,mcm xkena ngan selera tekak lak,yerla selera tiap org lain2 kan,sbb tuh la mkanan da pelbagai jnis kan..

1plate nih mmg licin En hubby mkn,dia mmg suke ajer semua jenis nasi minyak.tomato,beriani@pa2 nasi jenis berperisa nih,so nasi ketumbar mmg sedaplah di tekak dia..
Camner pon bebanyak maceh utk Qein,kak ayu ,n kak nor atas resepi nih ya,kat sini aku share kan resepinya,utk rujukan bersama..

NASI KETUMBAR
resipi : Q'ein @ Myresipi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor

Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara
Basuh beras dan toskan
Cairkan mentega bersama sedikit minyak
Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..

Monday, July 25, 2011

Ayam Goreng Bawang&Udang Ros Pandan

Assalamualaikum,xleh pot pet byk2,jom layan resepi n pic lauk pauk yg sedap nih dulu,Anak2 xtido lgi..Syifa lak merap cikit,menaip pon sblh tgn,coz duk pegang dia sebelah lgi,punyalah terkedek2..
Daa jumpa lgi nnti2 ya..

Ayam Goreng Bawang
Sources:-From Kak Paty@Paty's Kitchen
2nd Sources:- Kak Ayu Singapore
INGREDIENTS
1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
1 cup yogurt / 1 cawan yogurt atau tairu
3 tbsp meat curry powder / 3 sdb serbuk kari daging
2 tbsp paprika / 2 sdb serbuk paprika
3 tbsp garlic-ginger paste / 2 sdb pes halia-bawang putih
1 tbsp turmeric powder / 1 sdb serbuk kunyit
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
sufficient oil to fry chicken / Minyak untuk menggoreng ayam.

Mix all ingredients. Marinade well and keep for 12 hours or overnight. Deep fried till brown, drain oil and keep aside./ Campurkan semua bahan dan perap slama 12 jam atau semalaman.

Aku perap ayam nih 2ari 2mlm,haha,rasa mmg sedap gila,sbb semua bhn perapan sebati..

For the caramelized onions

3 large onions - slice thinly see the process below / 3 biji bawang besar potong nipis - lihat langkah menyediakan di bawah
1 tsp honey / 1 sdt madu
5 strand curry leave / 5 tangkai daun kari

Methods for caramelized Onions:-
  1. To caramelize an onion, we used 3 medium onion, 6 tablespoons cooking oil or butter, a pinch of salt, a pinch of black pepper (optional), and a pinch of sugar (optional).
  2. Slice the top off of your onion. Cut the onion in half from top to bottom and peel it.
  3. Place half of the onion, flat side down, on a clean, flat cutting surface. Slice the onion into half-rings. The thickness of the slices is not important, although thinner slices will cook faster. If you prefer a more rustic look and feel, make the slices very thick.
  4. Place a large skillet or saucepan on the stove and add a small amount of fat. Heat the oil to a medium-high temperature.We used 6 tablespoons of oil. Butter is also delicious, but it tends to burn more easily, so be sure the pan doesn't get too hot.
  5. When the fat begins to ripple, the oil is hot enough.
  6. Add the onions to the hot oil.
  7. Stir the onions until they are coated with oil.
  8. Adding a pinch of salt seasons the onions at the same time it speeds up the caramelizing process. The salt will suck moisture out of the onions and eventually evaporate. Be cautious not to add too much salt. If you would like, add a pinch of ground black pepper and a very small amount of sugar or honey.
  9. Continue to stir the onions. After a minute or so, you will notice that they might have begun to stick to the bottom of the pan and turn dark in color. This is okay--in fact, it's what should happen.
  10. Continue stirring and watch as the onions' color turns darker and darker.
  11. If you feel that the onions are sticking to the bottom of the pan too much, add a very small amount of water, broth, or wine to the pan and stir vigorously; this is called "deglazing." The water will evaporate almost immediately while loosening the onion slice.
  12. Continue this process of cooking and deglazing until the onions have reached the color, flavor, and texture you desire. Caramelized onions are perfect to use as the flavor-base of an onion soup, or to garnish sandwiches and other dishes. For this recipe at in the curry leaves at this stage.

Malay version (yang sudah digooglekan)..
1.Untuk caramelize bawang, kita menggunakan 3 bawang saiz sederhana, 6 sudu masak minyak atau mentega, sedikit garam, secubit lada hitam (optional), dan secubit gula (optional).

2. Hiris bawang.Hiris bulat ikut ketebalan sendiri, ketebalan tidak penting, walaupun nipis akan lebih cepat masak. Kalau nak lebih terasa hiris tebal lah.
3. Panaskan minyak didalam kuali besar atau periuk, dengan menggunakan api sederhana besar. Masukkan 6 sudu besar minyak. Boleh gunakan mentega(dikatakan lagi sedap), tapi ia akan cepat hangit dan pastikan kuali tidak terlalu panas.

4. Bila minyak sudah panas, masukkan bawang yang telah dihiris tadi Kacau rata hingga semua hirisan bawang disalut minyak.

5. Tambahkan secubit garam diwakktu yang sama untuk mempercepatkan 'caramelizing', garam
akan menyedut kelembapan daripada bawang dan akhirnya menguap. Berhati-hati untuk tidak menambah terlalu banyak garam. Jika anda mahu, tambahkan secubit lada hitam dan jumlah yang sangat kecil gula atau madu

6. Terus kacau bawang. Selepas satu minit atau lebih, anda akan dapati bahawa bawang mungkin telah mula melekat pada bahagian bawah periuk dan berwarna gelap. Ini adalah okay - sebenarnya, apa yang sepatutnya berlaku.

7. Teruskan kacau dan boleh lihat warna bawang bertukar menjadi lebih gelap dan gelap.

8. Jika, bawang yang melekat kepada bahagian bawah periuk terlalu banyak, tambah jumlah air yang sangat kecil, sup, untuk menyorot dan kacau dengan bersungguh-sungguh, ini dipanggil "deglazing." Air akan menyejat dengan serta-merta di samping melonggarkan hirisan bawang.


9. Teruskan proses memasak dan deglazing sehingga bawang telah mencapai warna, rasa dan tekstur yang anda inginkan. Bawang Caramelized yang sempurna untuk digunakan sebagai asas rasa sup bawang, atau sandwic hiasan dan hidangan yang lain. Untuk resipi ini masukkan daun kari pada peringkat ini. -(Setelah masak, Ayu masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.)

Note:-* If you don't want it hot, you can just marinate the chicken with turmeric powder and salts / Kepada yang tidak berminat dengan pedas, ayam tu boleh digoreng dengan garam kunyit aje.



Udang Ros Pandan

BAHAN-BAHANNYA :-)
Udang Besar Secukupnya
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.(Aku xgoreng dah)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan udang tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

Sebab aritu wat versi daging sedap,arini aku wat versi udang lak,ponnn sedapp sgt..

Calzone Ala Turki

Assalamualaikum n selamat ari isnin semua..Jumpa lagi di minggu yg baru,semoga semuanya ceria2 n sihat selalu..Klmarin seharian xbuka lappy,dek kebizian yg agak melampau,muahaha..G spital melawat member baik zaman sek form 6 yg kena denggi kat balik pulau,pastu dah alang2 ke blk pulau,singgah juga umah mak sedara hubby,B4 tuh g queensbay dulu,sbb ari sabtu tuh xsempat nak ngukur abis keluasannya,so cantinue la ari ahad lak,camtu lah kalo weekend,aku rsa lagi bertambah sibuk,mmg xsmpat nak pgang lappy pon,dah mlm nak seterika kemeja hubby lak..Klmarin 1ari xmsk pon,hubby kata mkn kat luaq lah,dah alang2 dah xlekat umah,horeyyyy..
K lah calzone@roti turki nih aku wat ari jumaat juga,smbil uli2 calzone,sambil sukat2 bhn n bakar mapin coklat kat bwh nun,geram toi ngan si nana,xbape nak mkn,agaknya dia xsuke kut bila campur ceklat+oren+nescafe,tapi aku n hubby sukeeeee sgt,sedap..
Calzone nih nmpak kat umah n00rsha,mmg dah terus jatuh hati pandang pertama,nak2 stekmen dia yg aku xleh blah n duk igt2,dia kata sedap melantun2 ,haha,sbbkan aku mmg suke jns savoury2 nih,so mmg terus buat ajerlah..Betoi noorsha,mmg sedap bangat,tengs ya n00rsha,sbb promot baik punyer..Xrugi wat..K lah jom tgk resepi ya,aku nak qada BW jab,hehe..










RESIPI CALZONE ALA TURKI
Resipi Asal : Chef Wan
Sumber & Olahan : Mat Gebu
Sumber Resepi:-N00rsha


BAHAN UNTUK DOH (KULIT) :-)
300 g tepung gandum

6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air1 sb mayonis - Noorsha tambahSedikit tepung untuk ditabur

BAHAN INTI AYAM :-)
1 cawan isi ayam yang dicencang halus - Noorsha guna 3 keping daging burger Ramly (Aku guna daging
1 biji bawang besar, didadu halus
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 inci halia, tumbuk halus
1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar rempah kari daging
1/2 camca besar sos tomato
2 pokok daun bawang, hiris halus
Aku add juga daun sup
Garam dan gula secukup rasa
5 batang cili padi - diketuk (Noorsha tambah)Aku xletak
1/4 batang carrot - hiris halus (Noorsha tambah)Aku xletak
Daun salad secukupnya (Noorsha tambah)Aku xletak
Cheddar cheese @ slice Cheese secukupnya (Noorsha tambah)Aku guna Mozarella
Sedikit air


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH (KULIT) :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK INTI AYAM :-Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam @ daging burger cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
  3. UNTUK CALZONE ALA TURKI :- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bagi pada 4 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper. Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti. Letak daun salad, 1/4 bahagian inti ayam, dan cheese, kemudian lipat dua dan tekan2 hujungnya biar bercantum. Kemudian kelim seperti membuat karipap ... Buat hingga siap pada baki adunan.
  4. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu (Noorsha gunting sket permukaan calzone). Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan..

Saturday, July 23, 2011

Muffin Coklat

Assalamualaikum selamat berhujung minggu semua,mesti da yg balik kg kan,Kalo xpon mesti hujung2 minggu camnih bz ajer kan..Aku pon mmg bz juga jab g,bz nak g ngukur pasar,supermarket n jjcm..Kalo rajin baru masak,selalunya weekend mmg jrg2 aku msk utk lunch,sbb mmg time nih la nak merasa mkn kat luar kan..
Kebetulan time kak izah postkan n3 mapin nih,aku mmg baru nak cari resepi mapin coklat,igt nak wat utk nana,yg mapin kukus dulu dia punya suka mkn,yg pisang baru nih pon pulun sakan dia..Tgk ramai yg dah try resepi nih,wlaupon kak izah baru jer post,nih semua sbb mek ampang nih promot baik punyer lah ni..
Berbalik pada mapin nih,terus terang ckp mmg sedap,sbb aku add sunquick cam kak izah juga,tapi nana mcm xbersungguh mkn lak,pastu tadi aku kta kat hubby cer rasa mapin nih,xsedap ke,nana xbape suke,hubby pon ckp,ala kalo dia xmkn,kita mkn la,sdap apa,nana nih saja ngengada lbh lak,hehe..K lah xnak bebels pnjng meh tgk resepi ek..B4 tu,maceh utk kak izah,tlg promot n perpanjangkan resepi nih ya..
Mapin yg 3biji nih utk ummi n ya,haha,nana mkn yg plain jer k..Dak kecit xpandai g mkn choclair..

Uiii choclair masih leleh2 lagi tuh..Time sejuk dia jadi keras jer caramel tuh..Sedap gak kunyang nih,ala2 mapin yg kak Hasuriah Tahir wat,tapi yg nih versi derhaka utk 3biji..

Muffin Coklat
Sumber : Maklang, Kak Ummi
Copy : Kak Izahdaut
Bahan A :
  • 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
  • 1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil soda bikarbonate
  • 3 sudu teh nescafe
  • sedikit garam
Bahan B:
  • 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair (atau susu segar)
  • 3 biji telur
  • 1-2 sb oren sunquick * izah tambah
Bahan C :
3/4 cawan air panas

Cara membuatnya :
  1. Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi.
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
  3. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
  4. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.