Tuesday, June 26, 2012

Mee Kari Ibundo..


Assalamualaikum..

Terima ksih wat semua pengunjung yg masih sudi singgah ke sini ya,walaupon puan tanah ashik tayang pais ayam jer xtuka2 menu kan,hihi..

Arini tekak tetiba rasa nk mamam mee kari ajer,so lunch tadi ai mkn mee kari ler,utk ank2 n en laling tersayang wat nasi goreng udang ajer..Nnti en laling blk kja leh ler mkn mee kari nih..selalunyer wat guna resepi sendri ajer,kali nih saja2 ngengada nk try test resepi dari ibundo lak,resepi nih sdikit berbeza ngan resepi yg aku besa wat tuh,coz da penggunaan keledek or kentang utk pekatkan kuah..selalunyer klo wat mee rebus ke mee udang ke aku da la letak keledek,klo mee kari,nih la 1st time..

Utk yg nk merasa kesedapan mee nih,sila la g godek2 sendri yer,aippp jgn malas2 montot yer,aku yg makyung nih pon rajinkan diri juga tau,hihi..
wokey resepi kat bawah yer kut2 ada yg berkenan leh ler try..Terima kasih beribu n berjuta kali wat ibundo yg cantik manis awet muda ya utk rsp ni.
 


Mee Kari Ibundo
Resepi:-Ibundo

 Bahan:
A
2 bungkus mee kuning dibasuh dan di siram air panas sebentar.(Aku celur lam air panas mndidih,kacau n toskan)*Aku wat half bungkus mee ajer,pepandailah ejas2 yer.

B (kuah)
1 biji kelapa diambil santan
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1Btng Serai Dititik(Aku add)
 beberapa helai daun kari
5 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
2 sudu besar cili kering yang sudah diblender
1/2 kilo kerang direbus dan diambil isinya
beberapa ketul ayam dipotong kecil
10 ekor udang sederhana besar
1 peket bebola ikan
2 keping fish cake di hiris
6 keping tauhu  pok dipotong 2 setiap keping
1 ketul keledek sederhana besar direbus empuk dan diblender halus.
(kalau tak ada keledek, gantikan dengan 3 atau 4 ketul kentang)
1 sudu kecil serbuk stok ayam
air asam jawa

C
5 biji telur rebus dibelah dua
taugeh dicelur sebentar
sawi dipotong dan dicelur
daun sup dan daun bawang dihiris nipis
cili merah dihiris
bawang goreng
limau kasturi dbelah dua

Blender bahan bertanda *. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan yang diblender dan daun kari.  Apabila harum, masukkan rempah kari dan cili. Biarkan masak.
Masukkan ayam. Gaul rata.  Kemudian masukkan santan dan keledek. Apabila mendidih, masukkan pula bahan-bahan lain. Rasakan garam, asam jawa dan biar kuah pekat.

Makan dengan bahan pelengkap.

*Kerang tuh aku wat sambal asing,sambal besa2 ajer,coz mmg dah terbiasa mkn mee kari ngan sambal kerang..


Monday, June 18, 2012

Pais Ayam Temasek..


ASSALAMUALAIKUM ...

Menu lunch last week nih,duk bertangguh nk wat sbb dun pisang xde,dah de tuh,teruslah wat,hehe..
Mmg sedap sgt,hubby n nana pon pulun mkn,syifa lak,besalah mkn gitu2 jer,huhu..InsyaALLAH pasti akn ada siaran ulngan sbb sedap..
Resepi nih terus berkenan time kak ayu post sbb dia kata hb dia siap bertambah nasi uuu bila mkn ngan ayam nih,hehe..Resepi aku salin lam nset jer,tapi rini aku copy dari umh kak diana,coz xleh lak nk copy dari umh kak ayu..huhu..

Selalunyer kita duk denga pais ikn kan,nih kira kelainan lah sbb menggunakan ayam..Sgt sedap,xtipu tauuu..ala2 rendang ayam yg dibakar lak,pastu ngan haruman dun pisang n dun kunyit ,fuuhhhhhh lagilag bertambah harum n sedap..

Tq ya utk akak ayu cayang ,kak diana n cmg juga..Jom tgk resepi kut ada yg berkenan nk try,hehe..

:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )

Bahan²
1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
1 helai daun kunyit _ dihiris halus
2 helai daun limau purut _ disiat
2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
Daun pisang secukupnya 

Bahan² Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
1 cm lengkuas
Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
Cili padi _ ( pilihan )
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih

Cara²
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 


Stok dun pisang aku yg tgh byk,amik kat kat kg weekend mgu lpas nun..Bestlah pasnih leh wat kuih2 juga,hehe..


Tuesday, June 5, 2012

Apam Pisang Coklat Urai

Assalamualaikum..

Selamat petang n salam rinduuuuu buat semua....
Lama xmuncul,rini baru lah muncul semula,huhu..Xperlah kan dari tenggelam n xmuncul2 kan..
Dah siap ke hidangan utk minum ptg rini..Aku menu utk minum ptg rini xwat pe,coz klmarin jiran sebelah da bagi pasembur,pastu lak samosa pon da lagi,jab2 nati panaskan jer kuah pasembur n goreng semula samosa yg dlm peti ais tuh,haha dasar pemalas ke jimat eks,hehe..yerla xbaik membazirkan..

Kalo kat umah tuh ada pisang yg ranum n xtau nak wat apa2,leh la try rsp apam pisang nih,gerenti xmenyesal wokey..Akceli aku wat mggu lpas g apam nih,pastu weekend baru nih family hubby,kakak,adik n sepupu2 dia da mai umh,kiranyer 4 family lah wokey,pastu bila aku tnya pendapat hubby nak msk pe utk family dia yg nak mai tuh,leh dia bagi idea suh wat lagi apam nih,hehe..Dia ckp dia suka,sedap  jer dia kata,hehe..
Aku pon wat ler apam nih utk kali yg ke2..kak ipar pon kata sedap..yer mmg terus terang ckp apam nih mmg sedap,rasa lembut jer,yerla sbb da penggunaan ovalet tuh kan..Pas2 ni aku rasa kompom hubby akn suh wat lagi n lagi apam nih,hehe..

Resepi aku amik dari kak azlita aziz yg skng nih da di mekah menunaikan umrah,moga byk pahala yg beliau dpt dngn perkongsian resepi nih,resepi asal dari bonda kak ita sendri,tapi kak ita da add coklat rice n ovalet..Tq sesangat utk kak ita n bonda beliau..

Yg versi rama2 n bear nih utk ank2 dara ummi ler,heehe..Suka nana mkn apam air tangan ummi nih..

APAM PISANG COKLAT URAI


Sumber Resepi :- Kak Azlita


Bahan2:-
5 biji pisang emas ~ kalau pisang besar dlm 3 biji
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang
secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur ~ gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelate
3 sudu besar coklat urai



Cara2:-
Panaskan kukusan
Balut tutup kukus dengan kain
Sediakan acuan kecil atau loyang
Oleskan acuan atau loyang dengan sedikit minyak masak


Lenyek pisang hingga halus, kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat ~ ketepikan
Dalam bekas lain satukan tepung gandum, garam dan baking powder.
Kemudian ayak ~ ketepikan
Dalam bekas lain, pukul telur, ovelate, gula perang dan minyak
Pukul adunan sehingga pekat dan berkerim
Kemudian masukkan adunan pisang yg di lenyek tadi.
Kacau sebati
Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata
Akhir sekali masukkan coklat urai, dan gaul sempurna

Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang
Kukus adunan selama 20 ~ 25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang
Keluarkan apam dari acuan setelah masak.
Bolehlah di makan bersama kelapa parut yang di gaulkan dengan sedikit garam
Enak juga di makan begitu sahaja.