Monday, July 30, 2012

Cucur Jagung Rangup

Assalamualaikum...selamat pagi...maaf lah yer klo da sesiapa yg nyampasss tgk pic udang kat bawah nun yg dah lama komain tayangannyer,hehe..Akceli puan umh mmg msk ajer setiap ari,tapi cma 1 jer,mls nk update,huhu..

Erm menu arini ialah cucur jagung berudang yg rangup,bestttt oooo..smp nana n syifa punya pulun mkn..ptg karang leh goreng lagi,coz tepung lebihan tuh simpan lam esbok,saja bncuh adunan byk cikit,sbb nk goreng 2kali,hehe..Owh ya,nih la salah 1 juadah berbuka kami semalam ya..

Akceli ni la 1st time aku wat cucur letak telor n bancuh adunan dgn air ais(aku letak juga ketulan ais),mmg terasa sungguh kerangupan cucur aku kali ni..aku xletak baking pwder,mahupon agen2 penaik yg lain..dlm rcp asal kak madihaa nih,beliau da letak baking powder,so ikut selera memasing lah eks,nak letak ke x..
Baru2 nih da smbng2 ngan kak nieza kat fb,dia pon ckp selalu wat cucur letak telor n ais utk rangupkan cucur,pastu kadang letak baking powder,kdang x letak,tapi rangup juga..erm aku pon try ler versi xde baking powder dulu utk kali ni..

Resepi asal dari kak madihaa/ratna,aku lak amik n nmpak rcp nih dari kak izah...Tima kasih byk2 wat kak izah,kak madihaa,n kak nieza yer di atas perkongsian ini..

Cucur Udang Rangup
Sumber rujukan:-Kak Izah
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)(
Aku xletak)
2 cawan isi udang
1cawan isi jagung(aku add)
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)(Aku letak serbuk pati bilis)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos(Aku xletak)
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
1bji cili merah didadu(aku add)
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur

Minyak untuk menggoreng



Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.

3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya. (MaDiHaA hidang dengan sos cili lebihan nasi ayam yang dibuat sebelumnya)

 

Tuesday, July 24, 2012

Udang Garing Daun Kesum,Simple Tapi Menyelerakan.

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah kenyang berbuka..Syukur sgt diatas rezeki yg dikurniakan..
Arini msk sup tulang,pastu dah alang2 wat sup tulang celur ler bihun sekali,jadi ler satu lagi menu kan,erm pastu wat udang goreng nih ler..Goreng ikn masin,sambal belacan n ulan raja juga pucuk ubi...Da juga wat kuih,hehe esk tayang eks..
Skang nih cam xbape selera nk mkn nasi,ashik nk mkn western n merapu2 ke kuih2 jer,erm tadi selera lak mkn nasi panas2 gaul ngan udang ni,aku xambik dah sup tulang,mkn udang nih 2ekor ngan nasi jer,masyaAllah sedap betui..Laling pon ckp sedap udang ni,pastu aku tanya ler erm udang nih yg sedap ke,bini abg yg msk sedap,hihi..pastu dia jwb bini abg msk sedap..hehe..siap tanya lagi erm abg nk ambik lagi sekor leh x udang nih,adoiiiyaiiii ambik ler abg..Hehe..

Resepi nmpk kak ayu tayang,terus save,pagi tadi pesan kat hb suh beli udang besar kat market,sekbek rini udang fresh gak,klo x,kdang tuh xla fresh sgt..Daun2 lak mmg da jer tanam kat umh,hehe..Terima kasih berjuta kali wat kak Ummi,kak Ayu n chef kamarul juga ya..Moga Allah jua yg mmbalas perkongsian ini,Amin..
Psttt aku copy dari umh kak ummi jer,coz kat umh kak ayu xleh nk copy..

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber rujukan:- Kak Ayu

Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili(Aku guna cili kisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-

  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah(Aku add cili padi juga)
  • 1/2Biji bawang besar dihiris aku add


Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^





Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan Giveaway Sweet Lizahanum

Assalamualaikum...

Byk ari xbersiaran n Bw..Baru kejab tadi bw kat blog kak liza,ternampak ler giveaway yg kak liza wat nih kat popular post..baru duk belek2 cake in jar yg kak liza wat tu..
Terus tertarik hati nak join giveaway nih bila tgk hadiah2 yg menarik yg kak liza nk bgi tuh..Kalo sesiapa nk tgk join leh klick sini ya,Kalo xpon nak try usha2 hadiah yg menarik tuh leh jugalah klick ya..

Alhamdulillah kak liza yg ku kenal nih mmg kerap bersedekah kat pengujung2 blog nya,ari tu aku da dpt buku manzil,pastu lak utk pengomen yg jujur memberi komen kat blog dia,dia da bgi keronsang n gelang mutiara dari sabah yg sangat cantik..Aku pon da dpt juga,hehe...suka sgt..Terima ksih ya kak liza..

Moga Allah saja yg dapat mmbalas segala pemberian ikhlas n budi baik akak ni..yg mampu sy lakukan hanya berdoa,moga akak n suami bertambah murah rezeki,terhindar dari segala penyakit,termakbul segala doa2..Amin...

Jom kita pakat2 join giveaway nih ya..Lmbt lagi tarikh tutupnya..sapa nk join mmg sempat lagi..klo nk tau syarat2 nya klick kat sini ya..

Friday, July 13, 2012

Yong Tau Foo Special Uuuu ^______^

Assalamualaikum...

Selamat pagi jumaat penghulu segala hari buat yg sudi bertandang ke sini..Terima kasih yer wat anda semua yg sudi jengah ke sini,walaupon blog yg biasa2 ajer..Sekadar resepi yg pernh di cuba utk tatapan ank2 tersayang nnti..

Alhamdulillah masih lagi di beri peluang utk bernafas smp ke hari ini..Yg kat dalam nih pon dah 20mggu..

Akceli dah byk kali aku wat Yong tau foo sendri nih,alkisahnyer sbb ank sedara aritu tingin nk mkn,time tuh dia da tinggal ngan aku hmpr 3bulan ler juga,pastu aku mmg xpernh wat sendri yong tau foo(YTF) Nih,try gugel2 rcp n try ler pula wat sendri,hehe alhamdulillah berjaya n my laling juga ank sedara puji sedap,so sejak tuh mmg wat sendri ajerlah,mmg berbaloi2 klo family ramai sbb mnjimtkan kos n leh ulang2 mkn,hihi..

Aku wat xde lah nk ikut sebiji2 rcp,da juga yg aku tokok tmbh ikut citarasa tekak aku n family kan..camner pon terima kasih yg xterhingga wat mokcik yg berkongsi resepi kat Myr tuh ya..Moga Allah saja yg dpt mmblsnya..

Jom tgk resepi kut ada yg nk menerai..ikut sukalah nk wat sebiji cam rcp ke nk ikut cam aku jer,hehe..  Sukatan pon aku xikut sgt,men letak sesedap rasa jer,yg penting sedap,hihi..


Sumber Resepi:-Mokcik73@Myresepi

Bahan-bahan ( sekeluarga (5,6 org) )



  • 10 tangkai cili kering(Aku guna cili kisar 2 sdb)
  • gula kabung 3 keping (ketuk bg hancur skit supaya senang larut)(Aku letak gula melaka secukup rasa)
  • 5cm belacan bakar
  • 800ml air
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 100ml air)
  • 3 sudu besar kicap pekat(Aku letak kicap manis+sos pedas berkicap agromas secukup rasa)
  • 3 sudu besar otak udang
  • 3 sudu besar sos cili 
  • 3Sudu besar Kuah Rojak(Aku add)
  • garam, gula, ajinomoto secukup rasa(Aku xletak dah semua nih,coz dah secukup rsa)
  • kacang tanah yg digoreng dan dikisar kasar untuk hiasan

Cara-cara

  1. goreng cili dgn minyak hingga garing*(Sbb aku guna cili kisar,so aku tumis smp garing cili tuh dgn sdkit myk,pastu msk jer semua bhn,air xletak byk sgt pon)
  2. kisar belacan dan cili goreng tadi dengan separuh air sejuk
  3. renih gula kabung dgn baki lagi separuh air tadi hingga gula larut dan masukkan cili kisar biar mendidih
  4. masukkan kicap, sos cili dan otak udang biar mendidih sebentar kemudian masukkan gula,garam dan ajinomoto mengikut rasa anda
  5. setelah puas hati dengan garam gulanya bolehlah masukkan bancuhan tepung tadi untuk memekatkan kuah dan kacau
  6. siap untuk dimakan dan taburkan kacang tanah sewaktu menghidang 
Jom jmput mkn...

Thursday, July 12, 2012

Minah Karipap Punya Pasal,Aku Terus Terliur..



Assalamualaikum....
Selamat pagi juga buat semua yg sudi singgah ke sini ya..terima kasih sudi singgah ya..

Pagi nih kita tayang karipap lak eks,inti kentang,daging n telo rebus...1st time seumur hidup aku mkn n wat sendri karipap yg letak inti telo rebus,klo org len maybe dah selalulah kut,aku jer yg agak jakun,huhu,sob sob..
Akceli ari selasa mlm tuh da tgk citaTajuknyer MINAH KARIPAP,tv2,minah nih terlalu suka karipap n mncipta resepi karipap letak telo rebus,ramai yg memuji kesedapan karipapnya,aku lak apalagi adoiyaiiiii terliur sungguh,rsa cam time tuh juga nk gentel karipap,haha,tapi aku sabar dulu coz cita tuh abis pon dah ku12,erm klo aku wat juga karipap tuh,agaknyer kul bapelah aku nk tido kan,so aku pon tangguh ler smp pagi,hehe..MAKA NYA terhasillah karipap ini...
Bagi tekak aku rsa karipap yg diletak telo rebus nih oklah juga,xla sdp sungguh2,tapi my laling lak xsuka,katanya dia lbh suka versi biasa,sbb lebih terasa intinya,hehe,yerla lain org lain citarasanya kan,tapi mmg xsalah kita mncuba sesuatu yg baru,atleast kita tau camner rsanya..utk versi ltk telo aku cma wat 10bji jer,utk test market,hihi,yg lain2 utk stok frozen,aku wat jns besa ajer..
Rcp utk doh msh lagi setia ngan rcp Tun,maceh yer tun,mmg byk klli dah kak ct gna rcp nih.TAPI xsnap pic pon,hehe..leh juga tgk kat sini,yg tuh 1st time aku try rcp doh Tun ni.
 
DOH KARIPAP
resepi: TUN
Sumber Kak Izah

4 c tepung
2 tbs margerin
1/2 c oil
3/4 c air(Aku guna air sejuk dari peti ais n letak 1cwn)
1/2 tsp garam
 
cara-cara:
panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
dh sejuk siket, campur garam n air.
Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..


Tuesday, July 10, 2012

Takoyaki Againnnn..^______^



Assalamualaikum...

selamat pagiiiiii semuaaaa..n3 yg pertama dibulan julai,hihi..malas sungguh nk update blog skng nih..Merajinkan diri update pagi nih..Nak kata bz tuh xla juga,tapi malas yg lbh,sbb tuh blog xberupdate,xperlah kan,xde yg nk marah ponnn..Tima kasih wat yg sudi singgah tu ya..pagi nih aiii sajikan ngan menu dari jepun ya..

Dah 3kli dah mnggunakan rcp dri ilhamusafir  nih,rsa cam xpernh letak rcp jer,padahal da letak,adoiiii lupa lak aku..kak Nimmmm aiii da letak dulu rcp nih,lupaaa daaa..NIH  lagi sekali aiii letak yer wat kak nim n mmber bek zmn sek aiii yg nk try wat tuh,kat bwh ni rcp yer ya..kat sini versi wat dolu,hehe..
Tima ksih sekali lagi wat kak madihaa n ilhamusafir diatas rcp nih ya..

Bahan2 Sos 
Takoyaki (boleh juga digunakan untuk Okonomiyaki)
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
 ¼ cawan gula

Cara2 Menyediakan Sos
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos menjadi agak pekat.
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Nota dari Ilhamusafir: Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..

Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur

Bahan2 Isian Takoyaki
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Antara bahan2 yang sesuai ialah :
Tuna/Octopus/Isi Udang/Crab fillet (MaDiHaA guna isi udang & Crab fillet)
Daun bawang ~ dipotong halus
Kubis dicincang halus2 (mcm nak buat coleslaw)

Bahan2 Taburan
Serbuk ikan bilis (MaDiHaA tak letak)
Serbuk nori (seaweed)
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas )


Cara2 Memasak Takoyaki
1. Bancuh semua bahan2 batter dengan menggunakan whisker sehingga sebati. Tuangkan ke dalam jug plastik yang sesuai. (supaya mudah nak menuang batter ke acuan nanti) Ketepikan sebentar.
2. Panaskan acuan takoyaki dengan api yang sederhana.  Sapukan sedikit minyak masak dalam setiap lubang acuan.  Bila acuan dah agak panas, tuangkan batter ke setiap lubang acuan sehingga penuh.
3.  Masukkan bahan2 isian (samada isi udang/tuna/ octopus yg telah dipotong kecil/crab stick yg dipotong kecil). Kuantiti isian tu ikut suka.. kalau letak lebih lagi sedap! Kemudian taburkan dengan hirisan daun bawang diikuti dengan kobis yang telah dicincang (MaDiHaA suka sayur banyak!).
4. TIPS MEMBULATKAN TAKOYAKI CARA MaDiHaA : Bila Takoyaki dah nampak beku sikit.. bolehlah dicungkil sedikit menggunakan 2 batang lidi satay supaya kedudukannya menjadi berubah tempat tapi JANGAN TERBALIKKAN terus! Biar kedudukannya macam senget sikit.  Takoyaki pada masa ini akan berbentuk separa bulat dengan keadaan berdiri. Nanti akan nampak dalam acuan ada tempat kosong lagi so tambahkan lagi batter dalam acuan yg nampak kosong tu.. Biar beku sekejap then cungkil lagi Takoyaki & ubah lagi kedudukan.  Bentuk Takoyaki pada masa ni akan jadi 3/4 bulat.. isi lagi bahagian kosong dalam acuan sehingga penuh & terus pusing kedudukan Takoyaki supaya bentuk bulat sepenuhnya berada dibahagian atas & batter yang baru dituang tadi berada dibahagian bawah bermakna bentuk Takoyaki pada masa ini sudah menjadi bulat sepenuhnya.  Lepas beberapa minit.. pusing2kan Takoyaki yang dah berbentuk bulat sepenuhnya  tu supaya garing sekata.  Semasa menunggu garing tu bolehlah ditambahkan sedikit minyak supaya lebih mudah garing.
5. Bila dah cukup garing. Cucuk Takoyaki & susun dalam pinggan hidangan.  Paipkan sos takoyaki & sos mayonis secukupnya. Taburkan dengan nori halus & juga katsuoboshi.  Sedia untuk dihidangkan!