Friday, November 30, 2012

Nasi Mandhi/Nasi Arab & The Geng ^_____^..


 

 Assalamualaikum n salam sejahtera buat semua..pagi jumaat yg penuh barokah,moga kita semua sentiasa dibawah lindunganNya...
Apa khabar semua pengujung2 DZ..Harap2 semua sihat2 ajer ya..Alhamdulilah arini dah msk 39weeks dah..Huhu dah xlma lagi dah si bb nk klr jumpa ummi,abah n kakak2,hehe..Hope dipermudahkan time nk bersalin n bb juga ummi sihat2 ajer..

Akceli skng nih time kali isnin n khmis,hubby berpuasa sunat,aku..????Erm dah xlarat dah nk berpuasa lam keadaan yg sarat sgt dah nih..hubby berpuasa sorang2 jerk lah,huhu..Pastu dah hb tersayang puasa kan,aku pon nk lah juga msk something yg special n ofcoz yg mmg kna ngan selera tekak dialah kan,hihi..Cari punya cari rcp akhirnya jumpalah rcp Nasi Mandy,sbb kambing mmg dah beli kat 2mggu dah,huhu.mmg dah plan nk panggang jerk n mkn ngan nasi berperisa..
Pagi2 siap perap bagai,kul 6 camtuh baru bako kambng lam pemanggang ajaib n ayam lak bako lam oven..
Selalunya klo aku da try rcp 2 baru,sure aku tnya hb sedap ke x,kli nihxsmpat aku nk tnya hb dah kata,erm sedap sgt nasi arini,antara nasi yg sedap yg pernah abg mkn,tq sayang,pastu dia smbung lagi ayat dia,ermmm jgn kain syg terkoyak lak na,mmg serius sedap sgt,hahhaah..aku pon senyum lebaq smp ke telinga ke hapa xtau lagi ler,hahahah..Dia siap ckp lagi tadi abg dah tmbah nasi lam peyuk juga,hihi..alhamdulillah aku suka sgt2 klo apa yg aku msk ank2 n hb sukan berselera..aku rsa hilng penat n peluh tiak aku time msk tuh,ahahhaa..

K lah meh layan rcp lak eks..Tq sesangat utk kak noor masri,sbb berkongsi rcp yg telah ditokok tmbah dri beberapa rcp sehingga mnjadinya rcp set nasi mandy yg sedap nih..tq juga utk puan raidah..Pasnih mmg aku akn wat n wat lagi rcp nih..Mohon dihalalkan rcp nih ya..Moga Allah jua yg mmbalasnya..

 

Nasi Arab @ Nasi Mandhi

Sumber rujukan:- Kak Noor Masri


Bahan-bahan:3 cawan beras basmathi PUSA -dicuci dan direndam selama 20 min
4.5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti air mengikut jenis beras
garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning(Aku letak serbuk kunyit ajer)

Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Kulit Kayu Manis n bunga lawang( aku add)
3 ulas bawang merah - dimayang halus (Aku blend n mayang bwang merah,putih n halia)
1 ulas bawang putih- dimayang halus

1in Halia (Aku add )
2 Helai Daun Pandan Disimpul (Aku add )
2/3Pokok Daun Ketumbar  (Aku add )

Cara membuat:

Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk


 Stok Ayam (utk masak nasi)

1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)

Cara membuat:

Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.

Ayam Panggang

Bahan Perapan:

1 sudu teh zaffran - akak ganti dgn skit serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah kabsah (lihat bawah utk resepinya)
1/2 sudu teh serbuk jintan manis

1 sudu kecil garam

Aluminium foil utk balut/bungkus

Cara membuat:

Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.
Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.
Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.
 
Sos Salata:

Bahan-bahan:

2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon.
Gula secukup rsa aku add

Cara penyediaan:

Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.

HomeMade Rempah Kabsah (Sumber Raidah)
(Rempah nih aku dah wat lama dah,mmg wat lebih smpan lam bekas kedap udara n simpan lam esbok)
Bahan - bahan:

1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa.
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.



 Kambing panggang nih lak,aku perap ngan lada itam tumbuk,cajun,dried rosemary,serbuk paprika,rempah 5spice,sos tiram,serbuk pati ayam n Lea & Pearin,pastu panggang lam pemanggang ajaib jerk..Nak kick lagi perah cikit lemon time nk mkn tuh..Hubby ckp mmg sdp sgt,heheheh..


















Jom jemput makan wat pengunjung2 DZ semua...Sampai berjumpa lagi di lain N3 ya..Selamat berhujung minggu wat semua..


















Wednesday, November 7, 2012

My 1st Pavlova..Seterlah Lama Menghilang..




Assalamualaikum n selamat pagi wat semua yg msih sudi singgah ke sini n msh mengingati diri ini,chewahhhh..Da lagi ke yg msih sudi jenguk ke sini eks,seterlah Puan punya blog xmengapdet hmpir 3bulan uuuu,auwwww..Arini ku kuatkan tekad n azam,juga semangat waja,terus mengapdet blog kesayangn ku ini,yg juga tempat dimana aku mncoretkan segalanya n mnjadi buktiiiiiii aku telah mncuba resepi2 yg pelbagai rsa n rupa disini..
Ekceli  sbb aku xupdate lama benar tuh,bkn ler kerana aku bz bebonar ke,xmsk ke,dah xlarat nk mampos ke,cumanyer aku mls nk update kat sini ajer,klo kat fb tuh leh kata ari2 gak aku update ape yg aku msk2 tuh,yerlah bkn pe,kang sedara2 sebelah laling  kata aku nih xmsk n xjamu laling aku tuh mkn lak kan,hihi..

Nih pon xtau ler bila plak aku nk update lagi,tah2 rajin ke kan,ataupon tgk2 smp taun dpn blog nih sunyi sepiiii jerk,heheh..Mna lah tau pe nk jadi esk2 kan..Yg pastinyer,aku dah nk deliver bln dpn..bb dah 35weeks dah skng nih,huhu walaupon dah da pengalaman,tapi nebes tuh ttp juga ada,huhu..hope aku n bb shat2 n selamat..Jab jerk terasa,ank aku dah nk msk 3 wehhhhh...

Erm mntang2 lama xupdate,pnjang lak aku bebel kali nih kan,k lah meh nk cite pasai cik pavlova nih lak,cik pav nih dulu mmg hot dipasaran juga kan,sama mcm durian crepe skarang jugalah kan,tapi aku baru jerk menerai wat n mkn ari senin baru nih..ahd mlm2 tuh siap bakar n smpn lam bekas kedap udara,pastu ptg isnin laling blk kja,baru aku letak fresh cream n buah2 tu,ermmm mkn sambil suap2,peluk2,sengih2,senyum2,auwwww sungguh mngashikkan bila masam manis bercapo n bersatu,auuuww yer gittewwww..

Hahahhaah yerlah sgt nk bersuap2,xsmpat dah wehhhh ngan ank2 pon sibuk sama nk merasa n duk tnya pe kebenda ummi wat,hehehhe..Secara jujurnya,aku xla suka sgt pav nih,sbb mnis,walaupon letak gula half cwan jerk,tapi ttp manis bgi tekak aku,,pastu duk pulun suh hb perabis ler yg dah siap letak cream n buah2 tu,huhu sekbek hb ok jerk layan..Mebi bagi tekak org len sukakan pav nih,tapi bgi tekak kg cam aku nih,ubi kayu rebus ke,lempeng pekak cicah smbl bilis lagi sodap wehhh..uikksss jgn marah ler nih cuam pndapat n rsa tekak aiii jerk..
Apa pun aku mmg suka terai pelbagai rcp,yerlah klo xtry,kita xtau rsa camner kan,gpon takut kempunan lak bb aku nnti xdpt merasa pav nih,tuh yg godek2 juga tuh,hihi..

Tgk semua rcp mmg lebih kurang jerk,tapi aku amk rcp kat blog kak cida jer..tq kak cida,org senegeri wehhh,umo aku muda setaun jerk dari dia,tapi dia duk bhsakan kakak,aku pon pnggei kakak jerlah,hehehe..

Sumber : Kak Cida De Nuanza
bahan2 Pavlova:

4 biji telur putih
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan, so terpulanglah..)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh cuka/ jus lemon (aku guna lemon)
1/2 sudu teh esen vanila (aku gula yg kaler putih)


cara:

-pukul telo putih menggunakan mixer sampai kembang, sambil masukkan gula skit demi skit
-teruskan pukul (dan teruskan juga masuk gula)
- pukul hingga kental (jadi ringan dan x jatuh bila terbalikkan)
-masukkan tepung jagung + esen vanila + jus lemon
- pukul sekejap (jgn terlebih pukul)-sebaiknya guna spatula tp aku masih menggunakan mixer cuma guna speed yg paling rendah dan sekejap je, agak2 ia berpusing 2 pusingan je..truf off kan

-sediakan loyang
-alaskan loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan atas kertas dan bentukkan bulat
-aku nk senang, masuk dlm piping beg

bakar pd suhu 120 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaannya garing keemasan
(panaskan oven dulu pd suhu 180 darjah, dan turunkan suhu masa mula membakar ok!)

slps masak, biarkan dlm oven dlm 15 mnt sblm kuarkan (renggangkan pintu oven)
tanggalkan pavlova dr kertas minyak dan hias dgn fresh cream + buah2an

utk fresh cream:

1 cawan fresh cream- pukul hingga kembang