Wednesday, June 30, 2010

Kuih Cara Berlauk


wlaupun rupa kuih cara nih xlawo,tapi rasa sedap tau..

Salam penghujung bln jun..
Kuih cara berlauk nih dah 1mnggu lbh gak aku wat,tapi baru rini nak masukkan N3..Ni la 1st time aku wat kuih cara..Selalunyer duk mkn yg mak aku wat jer..Alkisahnyer ritu hubby dala cite2,mak dia doulu2 time ptg sllu gak wat kuih cara n dia kata sedap..Aku pong agak2 jerla mesti hubby aku nih suker mkn kuih ni kut..
Time cll mak aku,aku dala tya mak aku duk guna lagi ke acuan kuih cara dia(ni kes nak ngendeng la nih,aku mls nak beli acuan baru,coz suka melekat)..Bila mak aku kat adia dah lama xguna n tya aku nak ke,hmm pucuk d cita la aku pun nak la(Xmalu betoi la aku nih)..
Maka pas dapat acuan aku pun mulala xperimen baru ni..RESEPI AKU AMK KAT BLOG KAK MADIHAA..


CARA BERLAUK

Bahan2 Untuk Batter
2 cawan tepung gandum (sukat 2 cwn kemudian keluarkan 1 s/b)
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
1 biji telur
garam secukup rasa
pewarna kuning secukupnya

Bahan2 Inti
1 cawan daging kisar
1 labu bwg besar - potong dadu
1 ulas bwg putih - potong dadu
1 s/b rempah kurma
1 s/k serbuk rempah sup(Aku tambah rempah kari daging ckit)
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 cawan air
minyak utk menumis

Bahan Hiasan
2 biji cili merah - hiris nipis
1 tangkai daun bawang - hiris halus

Bahan Tambahan
Minyak masak tuang dlm mangkuk kecil
2 helai daun pandan ~ dilipat & diikat kemas utk menyapu minyak pada acuan cara.

Cara Menyediakan Inti
1. Panaskan minyak.. tumis bawang besar & bwg putih hingga wangi. Masukkan rempah kurma & rempah sup & kacau rata.
2. Masukkan daging kisar, garam, perasa dan 1 cawan air. Biarkan mendidih dan kacau2 sehingga inti agak kering.


Cara Menyediakan Batter
1. Campurkan semua bahan2 batter ke dalam bekas dan kacau rata menggunakan whisker.
2. Bila dah sebati.. tapiskan batter dalam bekas yang lain.
3. Untuk memudahkan lagi, tuangkan adunan batter ke dalam jug plastik yang ada muncung supaya mudah kerja memasak kuih cara.
4. Panaskan acuan cara dengan api yg sederhana kecil. Lenserkan minyak menggunakan daun pandan yg diikat kemas tadi pada acuan.
5. Tuangkan adunan batter sehingga agak2 penuh ke dalam semua lubang acuan. Masukkan 1 sudu kecil inti daging ke dalam setiap lubang acuan yang dah dituang batter tadi.
6. Taburkan daun bawang dan juga hirisan cili. Tutup acuan dengan tudung periuk kecil yg sepadan dengan acuan cara dan biarkan beberapa minit. Bila nampak dah masak.. bolehlah angkat menggunakan sudu.

1 comment: