Tuesday, August 24, 2010

Fried Calamari


Sotong ni wat menu berbuka bebaru ni..Kebetulan ari yg nak wat celup tepung sotong nih,Kak ummi dah post N3 trbaru dia,iaitu sotong ni la,so aku pun terus jer c/p resepi..Sng cite,xyah nak pening2 cari2 resepi dah..Sedap n rapuh gak sotong ni..Hubby tibai byk gak,tapi aku la yg perabis..Esok lusa nak wat lagi sotong ni.Doulu2 aku sllu jer celup sotong ngan tepung serbaguna(tepung kfc)tu.Kak ummi sy minta izin c/p resepi kat sini lak yer..


Sotong aku rupa nya xcantik,garing ckit,tapi yg penting rasa sedap..

Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil serbuk cili

Method:-

1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
3. Pukul telur sikit dan masukkan sotong , ketepikan.
4. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili.
5. Masukkan sotong yg telah digaulkan dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung.
6. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.
7. Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.

No comments:

Post a Comment