Buat roti nih sbb xtahan ngan kegebuaan roti kak izah,aku mmg dah lama berhajat nak buat serikaya kat bawah sinun,baru duk berkira2 la,sekali tgk roti nih yg kak izah tayang,terus la aku merajinkan diri,ngee..Serikaya mmg dari dulu mak aku buat,coz yg beli cam xsedap jer,kali nih dah mak aku masih sakit n xleh bgn lagi,aku terpaksa la buat sendiri..Harap bondaku terchenta dpt berjalan n chat sepenuhnya..K la resepi bun yg lembut n sedap nih aku cnp dari umah kak izah..
BUN PANDAN BERKAYA
Sumber resepi:kak izah
BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk) *saya letak 200ml santan sejuk(Aku pong ikut cam kak izah,letak santan sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan * saya tak letak(aku pong sama)
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya
keratan rentas loti pandan
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...
Sapa yg xterliur tgk serikaya homemade yg leleh ni kan,ngee
CATATAN MAT GEBU :-Kalau nak buat kaya roll pun ok, canai adunan rata2, sapu kaya dan gulung macam swiss roll, pastu kerat dan susun. Bila sampai waktu membakar, spray air dan tabur kelapa kering.
waaaaaaaaaaa..
ReplyDeleteakak kan dah lama nak try kaya homemade neh..tapi santan lak tak de ni..esok la nak try..ingat nak buat lagi roti ni..sedap..bebudak pun suke..kaya ni tak manis sangat ke ct?
weehhh...gebu tu roti kaya tu...
ReplyDeletekak mas pun nak buat nanti....
Kak izah,
ReplyDeleteAkak buat roti nih doh dia lmbik x?sy nyer lmbik ckit,maybe sy nyer telur besar kut,n sy xtmbang dah,pakai msk 1biji jer,kes nak cpat syifa duk nangis,saya tmbah tpung dala 3 sudu besar kut..Tapi roti nih mmg lembut n gebu..Akak kaya nih kalu yg sy buat xmanis sgt,coz karamel sy wat agk hitam,sy suka karamel cam tu,kalu akak nak kurangkan cikit gula pong ok,tapi jgn la kurang byk sgt,serikaya mmg kna manis ckit,kaan khan akak khan,ngee..
Kak mas,
ReplyDeleteAkak ku syg n rajin,bek g godek roti nih wat mnum ptg,mmg xkecewa.sedap n gebu,kan da santan,da rasa lemak2 ler..
waaa..sna sinun smua rjin mrti..kmaz je yg duk mkn rti lori..hehee...ada lgi ke tu..kmaz nak 5 ktoi ye...jgn lupe nk serikaya 1 bksas...muahhh...
ReplyDeleteKak maz,
ReplyDeleteAkak try la buat roti ni,mmg sedap kak,akak kan rajin,ngee..Kak maz,loti ni da lagi,meh la jmput yer,kaya nak bgi kat akak 1bekas xckup la,akak g godek sendiri la,sy bg telur ya,wakaka..