Assalam semua,arini cuaca kat penang ok jer alhamdulillah cerah jer,kemarin kedinginan coz ujan 1 ari..Meh kita makan udang celup2,cicah2 yuk..Sedap nih,aku wat half kg udang..Nana pong sampai xmnyempat nak suap,dia mmg hantu udang n ketam..Hubby n aku pong pulun gak,sampai syifa nangis pong wat dek dulu,lagi xkenyang,muahaha..Hubby tanya tadi,eh udang nih masak pa yer,aku cakap la udang celup tepung,nape sedap ke x?Hubby jawab saja tanya,erm sedap,aku pong kata la ala udang celup tepung yg mcm kita duk mkn kat kedai tomyam tu la,kalo mkn kat kedai tuh bape ekoq jer dah bape hinggit.Yg nih mkn sampai sendawa n kent*t pong bau udang,ahaks..Resepi aku amk kat dapo kak maz yg suka masak xsuka mkn tuh..Maceh lah ats resepi yer kak maz..Daa, nak g solat maghrib dulu..
Sumber Resipi : Kak Maz Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)
* 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je(Aku xkira lak bape ekoq,tapi half kg juga la)
* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* sedikit garam (kalau guna serbuk pati ayam lagi sedap)(aku letak kiub pati ayam)
* 1 sudu besar minyak masak(Aku xletak)
* sedikit daun sup - dicincang halus(aku letak daun bawang)
* sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
* air secukupnya - lebih kurang 1/2-1 cawan(aku letak 1cawan)
* minyak untuk mengoreng
Utk half kg udang yg aku buat,mmg ngam2 jer ngan 1adunan nih..
Cara-cara
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan(aku terus jelup jer,nak cepattt,ngee)
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...
wooooo sedapnya..
ReplyDeleteakak klu mkn restoren thai kompom order.akak pulun ngan dak bais je. abg akak n dak muaz tak leh mkan..hihi..
Assalamualaikum Dana,
ReplyDeleteAikkk akak silap masuk rumah ka ni.....hijaunyaaaaa....dari jauh lagi dah terbau2 udang goreng ni, klu dpt kat anak2 akak sat aja licin, tp akak tak pernah buat lg, selalu mkn kat restoren tomyam aja
Kak izah,
ReplyDeleteUdang celup ntepung mmg best akak kan,hb akak n muaz xleh mkn nape kak,da gatal2 ke,ala rugi oo,xpela ummi n bais la kenyang,hehe..
Kak wattie,
ReplyDeleteEh xslp umah kak,mmg gini la dari dulu kak oii..Akak try wat kak,sedap resepi nih,lagi berbaloi dari mkn kat restoran,mkn pong puas jer,kat restoran ckit jer dah bape hinggit..
sedapnya, betullah, kalu masak sndiri lagi puas makan..
ReplyDeleteSari yusa,
ReplyDeleteKak erm mmg betoi,lagi pong jimat belanja ckit kak,kkadang tuh nak mkn kat luar ok la kan,hehe..
lorrrr ktngalan ktepai la kmaz ni..sure ekor pun dh xde tu...hehee..xsmpan utk kmaz ckit ke...mksih ye za sdi mncba..harap kna nga slera za sklrga..
ReplyDeletewaduh waduh... ptg2 gini layan udang celup tepong.. nak plak mkn tepi pantai.. mmg layannn.. hehe..
ReplyDeletep/s: dah menjadi belum takoyaki? sory aritu menjawab phone call ct akak tengah drive kereta.. tu yg berckp acuh tak acuh je tu sbb sambil drive dok intai2 takut ada pak polisi.. hehe..
Kak maz,
ReplyDeleteTu la akak lambat sgt,dah yillek dah kak..Ekor udang pong dah xda kak,ngee..Akak mmg best resepi nih,akak di ulang lagi nnti kak..tengs atas resepi ya kak..
Kak madihaa
ReplyDeleteXsempat nak mkn tepi laut dah kak,ngap kat umah pong dah licin sepinggan,ngee..Tula kalo mkn kat restoran tepi laut best la kak..
Re:Akak xpa sy xkisah kak,xwat lagi kak..Esok lusa baru nak wat..
udang!udang!nak udanggg..pehh..mmg best ratah gitu aje nih..
ReplyDelete