Friday, April 8, 2011

Keria Labu


Assalam semua,Keria labu yg xberapa nak cung nih wat utk minum ptg klmarin juga,besama congo bar di bawah sinun..Aku wat keria nih mmg xtgk resepi@sukatan pong,klmarin xsempat nak belek resepi bagai,aku pakai agk wat cam keria keledek jerla,tepung aku letak cikit jer,konon2 xnak keria yg liat gitu,tapi mmg pong keria nih lembut yg amat..Labu aku kukus jer..Aku mkn sambil suap syazana jerla,coz aku lbh suka keria keledek,maybe dah terbiasa mkn yg keledek kut..Gula utk salut tuh mmg aku sengaja letak cikit jer,2 sudu gula jer,coz hubby xsuka manis,dulu aku pernah salut gula byk,konon2 nak bagi nmpak cantik,habis dia kuis2 n buang semua gula yg melekat tuh baru mkn..Kali nih daripada wat baazir jer baik aku letak ckit,dia pernah kata kat aku,xnmpk cantik pong xpa,dari manis meleting,muahaha..Mcm2 betoi laki aku nih..Aku xsangka dia mmg suka keria labu nih,pulun mkn betoi,licin dlm pinggan yg aku hidang..Maybe sedap kut bini dia wat,wakaka..Dulu pernah tgk kak izah wat,tadi skodeng2 resepi kat umah dia,so aku cnp jerla sbb mmg serupa jer ngan aku wat,cuma aku wat lam 430gm labu,n tepung lam 3/4 cawan....Tengs kak izah n kak as ya..



KERIA LABU
Sumber Asal: kak As75@myR
SumBer:-Kak Izah

Bahan-bahan ( 25 biji )

1 kg labu
2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
1/2 cawan gula dan sedikit air * untuk salut keria
Minyak masak utk menggoreng



Cara-cara

Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
*saya potong labu dengan kulit sekali ke 6-8 bahagian, kukus bersama kulit. Kemudian bila empuk hanya buangkan kulit menggunakan sudu.
Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
Biarkan hingga labu betul2 sejuk
Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
Buat bentuk bulat seperti gelang dan goreng, jaga api jgn terlalu kuat..
:: Tip, sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
Setelah siap digoreng, ketepikan.. masak gula dgn air dalam kuali lain.
Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat masukkan kuih yg telah digoreng tadi,gaul rata dan pantas.. pastikan semua terkena gula..
Siap utk dihidang.

12 comments:

  1. assalam zaliedana...syifa wat per tu...sedapnya keria labu..rasa dia tak keras ke, ari tu akk ada buat cekmek guna labu tapi keras sikit.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam ..
    Amani sayang,
    ;/. syifa tgh tido,msti amani pong tgh bum bum kan,sbb tu la mama amani leh bw,hehe..Kak,mmg lembut yg amat,lembut lagi dari keledek,mybe sbb labu tuh kukus n letak tepung ckit kut..

    ReplyDelete
  3. Amboi... akak tak gheti masak la ,akak hantam ajelah labu.... gurau ye

    ReplyDelete
  4. Chik Mimi,
    Akak xreti masak panya kak,masuk umah akak jer,nengok menu smpoi2,dahla bz kja lagi tuh,hehe..

    ReplyDelete
  5. kak mas pun plan nanti nak try keria labu lak...
    nampak sedapp la....

    ReplyDelete
  6. salam..wah sedapnya..rasa manis je kt mulut ni

    ReplyDelete
  7. Salam Dana,
    Sedapnya kuih keria, lama tak makan. Bila tengok kuih ni terkenang arwah ibu, suka dia buat kuih ni

    ReplyDelete
  8. selamat pagi..
    ayu belum try lagi..
    nanti nak cubalah...

    ReplyDelete
  9. Kak Mas,
    Try tau,jgn xtry..Sedap kak..Lani kat tesco labu berlambak,murah lak tu.hehe..

    ReplyDelete
  10. Suri Solehah,
    Mmg betoi kak,sedap n manis jer masuk molot,tapi sy salut gula ckit jer,xla manis sgt,hehe..

    ReplyDelete
  11. Kak Wattie,
    Waalaikumussalam kak,owh arwah mak akak pong slalu wat ya,sy 1st time buat,sedap kan kak..Lani mmg musim labu kut,byk jer duk nmpak..

    ReplyDelete
  12. Citarasa Rinduan,
    Morning kak..Wah awalnya akak bgn tadi..Alhamdulillah akak dah kembali semula,teruskan blogging ya kak,hehe..Try lah kak,sedap kuih nih..

    ReplyDelete