Friday, April 29, 2011

Kerutuk Daging Adabi


Assalam semua,berjumpa lagi ditgh ari jumaat nih..Wat kerutuk nih ari rabu,akceli aku xpernah mkn,beli,or tgk peket rempah nih pong,1st tengok kerutuk nih kat dapo kak madihaa,pastu aku da la requested kat kak madihaa,nak tgk pack rempah kerutuk nih,tapi kak madihaa xtunjuk pong,yerla aku faham sgt,dia update blog kat opis,mesti dia lupa nak snap pic tuh..Hehe..So baru2 nih g pasar,aku try tanya kat toke kedai runcit tuh,dia pong bagi rempah nih kat aku,try dulu sepeket..Nak wat ayam,yg tinggai lam esbox,cuma bahagian yg byk isi jer,so aku tuka jer ngan daging..Bagi aku n hubby rasanya lbh kurang kari daging biasa,cuma kale agak gelap,lagi pong aku xwat pekat sgt,coz ptg tuh,hubby nak cicah roti..K daa layan resepi lah eh..


Kerutuk Ayam Adabi
Resepi : Dari paket rempah Kerutuk Abadi
Copy dari : periuktanah blogspot&Kak MaDihaA


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 peket rempah kerutuk Adabi
800 gm ayam dipotong kecil(aku tuka daging)
2 sudu makan kerisik
1 1/4 cawan santan pekat- daripada 1 biji kelapa
2 batang serai diketuk
80 gm gula merah/ gula melaka
1 sudu teh pati asam jawa Adabi (MaDiHaA guna asam jawa biasa je)
2 cawan air
garam secukup rasa
Bahan A: (dikisar)
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Bahan B:( dikisar)
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1/4 inci lengkuas

Pek rempah kerutuk,bagi yg xpernah tgk cam aku nih..

Cara Menyediakannya

1. Bancuh rempah kerutuk dan bahan A dengan sedikit air.
2 Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan B bersama serai hingga wangi. Masukkan Campuran rempah dan tumis hingga pecah minyak. (gunakan api perlahan dan gaul sekali-sekala)
3.Kemudian masukkan ayam, kerisik, santan pekat, asam jawa, air dan gula merah. Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan cili padi yang diketuk. Gaul rata. Jika cukup rasa, bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.

Nota MaDiHaA : MaDiHaA kisar campur sekali je bahan A & B tu... tumis pun sekali arong je. (Aku pong sama gak,dahla resepi xikut sukatan,pastu tumis pong sekali arong cam kak madihaA gak,besa lah org da ank kecik,nak cepat ajer,muahaha,alasan org malas)

9 comments:

  1. zaliedana..
    walau first time kamu buat menjadi lah.. nak try buat.. tapi siapa yang nak makan??

    PS; skrag senang sangat. dah ada rempah yang dah siap.. dulu nak buat kerutuk susah....kena tumbuk2..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Dana,
    Akak tak pernah makan lagi resepi yg cam kerutub ni, macam kari daging yer.... tp nampak leh tahan sedapnya nih...

    ReplyDelete
  3. Citarasa Rinduan,
    Kak ayu,xpa kak,kalo kak wat,en zalie kan ada,leh mkn,kalo xpong,umai xmkn ke kak..A"ah kak zaman skang semua dah senang n cepat,kalo dulu,semua kena tumbuk..

    ReplyDelete
  4. KaK Wattie,
    A"ah kak hubby pong kata cam ala2 kari cikit,tapi sedap lah juga kak,utk 1st time mkn nih,kira kena kat tekak lah juga,tapi sy xpernah lagi mkn kerutuk yg len,jadi xtau lah rasa sebenar kerutuk camner..Akak try lah kak,belirempah adabi nih..

    ReplyDelete
  5. besh besh nnti balik akak bwk p pinggan kosong ye makan nasi ngan kerutuk

    ReplyDelete
  6. Chik Mimi,
    Akak nih lauk 2 3 ari dah kak,arini xmasak papun,hubby beli kfc jer,dapat kupon free kak..Nana demam,duk merap jer,nak masak pong xda mood n malas kak,nih dia n syifa tdq,lega sat,sambil tgk will n kate tuh,hihi..

    ReplyDelete
  7. ct...sedapnya tengok kerutup daging tu....
    meh semangkuk..he..he..

    ReplyDelete
  8. akak pun nak semangkuk..yg beso sikit dr mas punya yer..hehe.. nana dah baik demam ke?

    ReplyDelete
  9. salam ct...
    soriiiiiiiiiiiiiiiii ye dik.... akak tak lupa.. tapikan.. akak dok korek2 cari rempah yg tinggal sepeket tu tak jumpa2... entah mana akak selit.. sebab memang sebelum akak nak update tu ada hajat nak bawak ke opis utk taip resepi.. tu mungkin dah letak tempat lain (biasa letak setempat semua rempah) tu yg tak jumpa cari tu.. hissshh.. nyanyuk betul.. sabor jelahh.. by the way.. nampak ct punya kerutuk lagi sedap.. berkuah gitu..

    ReplyDelete