Thursday, April 21, 2011

Roti Benggali &Kari Daging Fuhh Terangkat..


Assalam semua,hampa semua dah menyoqhoq(kalu kat kedah,menyoqhoq=bekfes) ka dak lagi..Kalu dak lagi,mai aku bagi qhasa qhoti melayu,eh qhoti benggali la..1st time wat loti benggali,slalu wat jns bun tuh..Syok sgt nih sbb roti mnjadi..Plg best hubby mkn 11/2 biji ok,aku 1/2 biji,lagi 1biji bagi jiran merasa..Klmarin petang jiran aku sampai mnta resepi ok,Sumpah xtipu nih..Hubby aku siap kata fuhh roti nih mmg jadi sebiji cam yg mamak roti jual lah..Hihi sonok aku dgq..Akceli roti nih aku wat ari selasa,sama ari ngan wat serimuka tuh,sbb tuh lah serimuka leh sempat sampai bf ari rabu,hahaha..Lunch tuh aku wat kari daging,so mmg ngam sangat lah cicah ngan roti nih..Mmg nak wat lagi roti nih..Weekend nih mmg kena beli tepung roti lagi,huhu dah nak abis..Resepi aku cnp dari kak mas,resepi asal oleh sofinar..Tengs bebanyak utk keduanya..


Bukan hangit yer tuan2 n puan2..Mmg aku sengaja bakaq api ats b4 time nak abis tuh,coz roti benggali yg ori mmg kat kpala tuh hitam,sedap toi cicah kari nih..

Roti Benggali
Resepi asal : Sofinar@myresepi.com
Sumber Resepi:Kak Mas
Bahan A :

* 350g tepung roti
* 1 sudu besar shortening
* secubit garam

Bahan B :

* 120 - 160 ml air suam - Aku letak 150 ml
* 1 sudu makan yis serbuk
* 2 sudu makan gula castor


Nmpakkan keratan rentas,mmg lembuttttt sgtttt ok..

Cara membuatnya :

1. Bahan B digaul bersama
2. Semua Bahan A digaul sebentar
3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.


Cara Mas :*Aku pong wat mcm kak mas,masuk semua lam BM..

1. Mas masukkan semua bahan A dan bahan B dalam breadmaker, tekan start dan biarkan hingga doh naik.
2. Keluarkan doh, tumbuk - tumbuk untuk buangkan angin, bentukkan dan susun dalam loaf roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
3. Sapukan atas roti dengan kuning telur + susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 c bergantung pada jenis oven yerk dengan api atas bawah.



Kari Daging yg pekat n sedap..

Petua untuk senang keluarkan roti dari bekas :

* Mas sapu merjerin pada acuan dan letakkan kertas minyak dan sapu lagi marjerin pada kertas minyak tu baru letakkan adunan roti. Kertas minyak tu biar sampai dinding acuan yer supaya apabila kita nak kluarkan roti tu..cuma tarik kertas minyak tu, roti akan keluar sekali.

10 comments:

  1. assalam zaliedana,
    waa..meroti ya zal..cantik putih gebu jer roti tu..makan pulak dgn kari daging yg pekat..fuhh..terangkat beb..

    ReplyDelete
  2. wahhhhhh...gebunya roti benggali tu...
    sedappkan ct...
    kak mas pun suka...

    ReplyDelete
  3. Assalam ct..eh boleh ke akk panggil ct ni, dok panggil zaliedana rasa cam panjang je...

    Mmg nampak pun sedap tu, bila gebuss gitu mmg mcm yang beli je kan, bila menjadi mcm tak caya hasil usaha kita sendiri..hehhe kalo akk pun kembang setaman bila hb puji gitu kekekek

    ReplyDelete
  4. tu diaaa ini mcm benggali roti sudah tak boleh cari mkn kat penang ni...hahaha akak mai jauh nk tompang bf ni lapar lak pepagi buta kat sini terjah dapur ct....bak mai roti ngan gulai tu sekali yer...hehe

    ReplyDelete
  5. terliur akak tgk roti & kari tu.. mmg marbelouss ni dapat makan gitu pepagi hari...

    ReplyDelete
  6. Iza Akma,
    Waalaikumussalam kak,roti benggali@roti canai cicah kari mmg terangkat kak,hehe..

    ReplyDelete
  7. Kak Mas,
    Tuh la kak roti nih mmg gebu jer,sy pong tengok kat umah kak terus nak try jer ari tuh,nnti mmg nak wat lagi..

    ReplyDelete
  8. Kak Rosaliza,
    Waalaikumussalam kak,A
    'ah kak pnggei Ct ajer..Zaliedana tuh
    =hubby saya n anak,hehe..Mmg kembang sakan kak bila hubby puji,yerla sapa lagi nak puji kalo bkn hubby kan..Tambah2 lak dia mkn dgn selera sekali lagi la nest kak..

    ReplyDelete
  9. Kak Nieza,
    Nih roti benggali versi melayu kak,hihi..Lebih terjamin kebersihan n mmg sedap kak,hihi..Nah kak sy bagi sekali ngan kari semangkuk yer..

    ReplyDelete
  10. Kak MadiHaA,
    Roti nih mmg marbeles kak,xrugi wat..Tambah2 cicah ngan kari,fuhh lagi lah sempoi,hihi..

    ReplyDelete