Wednesday, April 20, 2011

Serimuka Durian,Yey Dah Sampai DZ..


Assalam,dah bf ke blum.?sapa yg xbf lagi,meh kita bf ngan serimuka doyan yg best nih..Dah lama betoi teringin pulut sekaya(kata org utara) doyan nih..Isnin baru nih hubby beli jer doyan,klmarin ptg pong try lah wat serimuka nih,wat half adunan jer,tu pong leh sedekahkan kat jiran cikit..Kalo utk family kecik mcm kami mmg sesuai sgt wat half dari adunan ajer..Aku copy resepi dari kak hana,kata dia,dia wat half adunan,aku lak wat half dari adunan yg telah dihalfkan,eh faham x,byk betoi perkataan half,sila kira sendrik ya,hehe..Resepi asal dari kak rima..



Sumber Asal:-Kak Rima
Sumber :-Kak Hana

Bahan-bahan
Lapisan Bawah

* 250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
* 1/2 sk garam
* 170ml santan cair
* Daun pandan simpul
* 1/2sk gula - rima tambah



Cara-cara

* Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. (hana guna tips kak.hanieliza gunakan loyang spring form dan alas dengan plastik wrap)


Lebiu nih utk laling terchenta..

Bahan-bahan
Lapisan Atas

* 150g isi durian
* 125g gula
* 3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
* 35g tepung gandum
* 10g tepung jagung
* 375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
* secubit garam
* Sedikit pewarna kuning(aku saja gatai wat 2lapisan,1lapisanletak pandan paste)

Cara-cara

* Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
* Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
* Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
* Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
* Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.

18 comments:

  1. amboi..cantiknya serimuka tu dimarblekan...
    sedapkan serimuka ni.....

    ReplyDelete
  2. eh cam lembab je pagi ni dz tu menda ct? hikhik..
    wooo lebiu lebiu tuuu

    ReplyDelete
  3. Kak mas,
    Saja gatai2 wat 2 kale kak hihi,mmg sedap kak,dari ritu duk teringin nak try..

    ReplyDelete
  4. Assalam zaliedana..amani dh bangun ni..syifa buat apa tu...sedapnya tgk serimuka duyan tu..lembut je nampak

    ReplyDelete
  5. Kak Izah,
    DZ tuh,DautZah,muahaha..Saja tau kak izah nih..Lebiu tuh utk laling terchenta akak..Ngee..

    ReplyDelete
  6. Kak Rosaliza,
    Owh awai amani bgn,Syifa kalo xkul 10 mmg xbgn lagi,tapi ok gak,blh ummi bw jab,hihi..Serimuka nih mmg sedap kak,sy pong baru 1st wat letak doyan nih..

    ReplyDelete
  7. pergh...
    power pulak resepi kat sini....

    ReplyDelete
  8. Su Manje,
    Hehe power2 pong resepi yg cedok kat org len,ngee..Tengs sudi singgah yer..

    ReplyDelete
  9. uiks sedapnya ct bilala nak smpi sg ara tu

    ReplyDelete
  10. Chik Mimi,
    Mmg sedap kak,tuh la xmo mai klmarin,kalo x,leh bagi rasa..Kira xyah wat pong leh smp sg ara,hehe..

    ReplyDelete
  11. akak pun dah jadi half jer tengok serimuka nih...mintak!mintak!separuh loyang pun jadi laaa..cun nya serimuka dia

    ReplyDelete
  12. akak pun dah buat dah masa last sunday kwn2 dtng umah sekali buat 2 adunan terus...pastu tak sempat nk posing gambar dh abis...haha memang sedap semua ckp sedap...nanti nk kena buat lagi utk posing gambar ni...hehe

    ReplyDelete
  13. yang last tu tak tahan nengoknya... hahaha..

    ReplyDelete
  14. Hasue,
    Haha gelak dulu..Ishk kalo mnta sepotong tuh leh la kasi,ni mnta separuh loyang,dah la wat separuh adunan,hihi.

    ReplyDelete
  15. Nieza,
    oWH AKak pong dah wat yer..Mmg sedap kan kak..Psstt akak kat sana da doyan ke kak,ke akak wat guna lempuk cam kak hana,hihi..

    ReplyDelete
  16. Sari Yusa,
    Kak yus,haha saja gatai2 tangan kak,spesel utk laling,hihi.

    ReplyDelete
  17. ct wat half dari half yer? akak pulak buat 1 1/2... almaklum.. keluarga besor dah tu nak bagi kat baby sitter lagi.. tu yg buat loyang 9 inci tu.. hehe.. mmg best kan? akak rasa telur tu bukan 30 gm ler.. tapi 60gm sebutir.. akak tgk kat owner resepi serimuka ni (kak rossya) tulis 60 gm..

    ReplyDelete
  18. Kak madihaa,
    A"ah kak sy wat half dari half hihi..Tuh pong dapat gak bagi cikit kat jiran..Telur tuh sy timbang,66gm sekali kulit,sy boh 11/2 biji kak..Mmg betoi 60gm agknya..Kalo 30gm xtaw lah telur size pe,hihi

    ReplyDelete