Ayam goreng stail berempah nih mmg feberet sgt,nmpk kak dayang tayang,terusamik resepi,lbh kurang gak ngan selalu aku wat,cuma kali nih da add tpng jagung n rempah beriani..Hasilnya,kalo sapa nak tau sila cuba ok..Resepi da aku sertakan kat bawah..Yg pasti kalo ayam goreng berempah,len kali aku nak guna resepi nih..Mmg sedappp..Mcm yg kat kedai mamak nasi kandaq weh..
Rangup jer kerak2 tuh..Sedap kruk krap..
Ayam Goreng Berempah Beriani
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar rempah beriani
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1/2 sudu makan serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar serbuk cili
- sedikit air sejuk (jika perlu)
- garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
- 6 batang serai
- 6 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
- Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
- Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
- Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
krap krup krap gak mulut akak bc entri ayam nih...x tahan nengok ayammu berposing...tergoda akak dibuatnya...hihi
ReplyDeletemekasih yer zaliedana krn sudi try resepi nih.... akak tapau 3 ketui erkk..tq... :)
wahhhh...rangup dan garingnya tengok ayam tu....
ReplyDeletesedappp...
aduh..
ReplyDeletekalau macam nie garingnya..
ayu pun nak try gaklah....
nyami..
wAh! kechur kak cek tgk menu ayam ni...lapo lak perut jadinya...:)
ReplyDeletesalam mohon amik resepi ni untuk sya cuba ,,, esok 5/6/13 nak di hidang kan kepada Guru Kabir di sebuah pondok !!
ReplyDelete