Saturday, May 7, 2011

Lychee Panna Cotta


Dessert nih mmg sedap sgt makan time cuaca panas nih..Sejukkan b4 ngap,mak aii syahdu n nyaman toi lah tekak..Dari mata jatuh ke hati begitu lah terjadinya Laici Padang Kota,EH panna cotta lah,Jgn lak da yg lagi dasyat letak "E"kat Huruf "A" tuh,ngee..Masa tgk kak nor tayang teruih bekenan sgt dah,tapi laici xda,so kiv dulu lah..Klmarin baru mnjalankan projek nih,coz nak pulangkan juga mangkok jiran..Mmg klmarin gak dah licin..Sapa yg xtry lagi,mmg rugi sgt lah..Hubby aku pong ckp sedap n da rasa cam puding laici tuh..Syazana pong ashik nganga xmenang suap..K la Terima kasih utk kak nor yg kongsi resepi nih..Moga Tuhan saja yg mmbalasnya,Oklah meh tgk resepi ye..



LYCHEE PANNA COTTA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 tin laici
2 cawan susu low fat/full cream(Aku letak 11/2cawan susu sejat+1/2cawan air laici
2 sudu besar gula
3 sudu kecil gelatin ~ K.Nor guna gelatin halalgel
3 1/2 sudu besar air
1 /2 sudu teh esen vanila
1 paket jelly strawberi(Aku letak konyaku jelly+sedikit gula+stoberi paste)



Cara:
Ketepikan 5 - 6 biji laici. Blend lebihan laici bersama dgn 1 cawan jus laici.
Blend sampai betul2 halus dan tapis. Ambil air dan ketepikan.
Masukkan gelatin ke dalam mangkuk berisi 3 1/2 sudu besar air dan biarkan ia mengembang.
Masukkan susu, gula dan air laici yg ditapis tadi ke dalam periuk.
Masak hingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa dikacau.
Padamkan api dan masukkan vanila dan gelatin yg dah kembang tadi.
Kacau hingga sebati dan gelatin larut.
Biarkan sejuk, baru lah dituang ke dalam gelas.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3 jam.
Masak jelly mengikut arahan di kotak dan biarkan sejuk.
Tuangkan ke atas Lychee Panna Cotta perlahan2. (pastikan jelly dah sejuk dan panna cotta dah membeku/set supaya jelly tak tenggelam ke dalam panna cotta)
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hiaskan dgn hirisan laici sebelum dihidangkan.


Yg nih xnmpk layer,coz nih mangkuk jiran yg aku nak pulangkan..

* laici yg diblend bersama jus laici td akan menghasilkan lebih kurang 1 1/2 cawan air laici selepas ditapis.(Aku xtapis dah,nak cepat punya pasai,tapi mmg dah halus jer)

10 comments:

  1. Salam
    time cuaca tegah panas ni sdp mkn deseert cam ni terasa nyaman aje lalu masuk ke tekak..nak rasa sikit lehhh....

    ReplyDelete
  2. waduhhh.. teringin nak buat lagi.. kena gi cari laici dulu.. hehe

    mekasih ya siti, sudi try dessert ni.. cantik tu :)

    ReplyDelete
  3. wahai ct payung ku sayang,cuaca di bumi nismilan ni sedang panas terik..apasal lah ko keluarkan entri yang sedemikian rupa..buat hal betul lah tekak ni jadinya..huhu

    ReplyDelete
  4. cntiknye dessert ni..nk try la...

    @@i follow u@@

    ReplyDelete
  5. nak secawan...
    sedapppnya tengok...

    ReplyDelete
  6. Shiela Shafeareen,
    Tengs ya sudi singgah sini..Nnti sy balas kunjungan..A"ah mmg best sgt layan dessert nih time panas2 nih..

    ReplyDelete
  7. Kak Nor,
    tengs sgt utk akak atas tayangan amal resepi n dessert yg best nih..Sy pong akan wat lagi nnti..Sbb mmg sedap..

    ReplyDelete
  8. Kak Anymz,
    Haha saja nak goda tekak akak..Mmg best kak,puding nih..

    ReplyDelete
  9. Ayunalisa,
    Aah puding nih cantik n mmg sedap sgt..Nnti leh la try ya..Teng ya follow,nnti sy bls kunjungan..

    ReplyDelete
  10. Kak Mas,
    Hehe dah abis lah kakmas syg,Igt nk wat lagi nih,tapi laici lak xda,huhu..Best tau kak mas,ala2 puding laici dangdut cikit..

    ReplyDelete