Aku suka yg kerak2 garing kat atas tuh,igt nak bgi garing lagi,tapi takut da yg kata hangit lak,hihi.
Bengkang Ubi Kayu yg lembut dan sedap..x rugi cuba tau..pesanan dari penaja.~
3 cwn ubi parut & perah jusnya
1 bj kelapa - perah 2 1/2 cawan santan
masak dan tapis:-
1 1/2 cawan gula merah* atau
1 1/2 cawan gula pasir*
santan sekali
(yg saya buat ni saya guna ubi putih..jadi saya letakkan pewarna kuning)
cara2 nya:
Masukkan semua dalam mangkuk besar & kacau biar sebati .Campurkan secubit garam. Lepas itu tuangkan ke dalam loyang dan kukus 1/2 jam , brulah bakar api atas dulu..agak2 tukar colour then tukar api atas bawah ,1/2 jam atau sehingga masak/garing skt..kalau nk bengkang kuning..guna ubi kuning..baca lah doa ketika kacau ubi /adunan..Surah Al Imran ayat 200..utk lembutkn hati anak2 atau kita sendiri..insyaAllah
3 cwn ubi parut & perah jusnya
1 bj kelapa - perah 2 1/2 cawan santan
masak dan tapis:-
1 1/2 cawan gula merah* atau
1 1/2 cawan gula pasir*
santan sekali
(yg saya buat ni saya guna ubi putih..jadi saya letakkan pewarna kuning)
cara2 nya:
Masukkan semua dalam mangkuk besar & kacau biar sebati .Campurkan secubit garam. Lepas itu tuangkan ke dalam loyang dan kukus 1/2 jam , brulah bakar api atas dulu..agak2 tukar colour then tukar api atas bawah ,1/2 jam atau sehingga masak/garing skt..kalau nk bengkang kuning..guna ubi kuning..baca lah doa ketika kacau ubi /adunan..Surah Al Imran ayat 200..utk lembutkn hati anak2 atau kita sendiri..insyaAllah
Rajinnya ct buat bingka ubi...
ReplyDeletekak mas juga tak pernah mencuba lagi....
Assalamualaikum ct..
ReplyDeleteakak mmg dah lama x buat n makan bingka ubi.. sbb jarang dapat jumpa ubi.. huhuu... terasa keenakannya tgk bingka ubi ct nie.. sedaapppp
salam ct..
ReplyDeletelama akak tak buang bingka... suka ngan bingka ubi ni.. tp bila nak buat salu dok malas nak parut ubi.. hehe..
p/s: intai2 baulu senyum.. tp tak nampak pulak... tak update lagi ke?