Haha tajuk punyer lah panjang,Skang nih tgh demam n mabuk cajun.Nipun menu yg dah licin gak nih,baru di tayang..Aku masak sama ari ngan ketam masak lemak tuh..Adaptasi dari daging goreng halia n minyak bijan resepi kak Nor Azmihah secubit salt,selepas ditokok tambah n diderhaka oleh aku jadilah menu baru nih,ngee..Sedap ok,bagi tekak aku n hubby,sbb da CAJUN,hehe..Kak izah,ya ampun buk,cajunnya udah di beli atau belum..Xsia2 beli cajun utk wat t/pide aritu,sbb mmg sempoi..K lah xleh nak pot pet lbh2,byk kja,jabgi member aku nak datang,coz teman hubby dia yg nak mai servis ekon kat umah nih..So tuan umah bz nak siap menu pa yg patut n melayan tetamu,hehe..
Bahan:
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia muda ~ dihiris
1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu besar cajun
sedikit air
sedikit garam
Carot dipotong batang mancis
minyak utk menumis secukupnya(Aku guna minyak bijan)
Daun sup diracik halus
Pas penat2 cik karet bintang2 berposing,tuan umah nih telah jadikan jus karet,hehe..
Cara:
Panaskan minyak,tumiskan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang besar, halia ,capsicum&carot, Goreng seketika.
Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, cajun ,kiub ayam&daging.
Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan
Bila kuah hampir kering masukkan daun sup.
Kacau seketika,sebatikan rasa dan boleh lah dihidangkan panas2.
perhh...daging tu letak cajunn yerk.....
ReplyDeletesedapppppp
udahlah resepinya sedap...letak bintang2 lagi, kak amie angkat jempol!
ReplyDeleteAssalamualaikum ct...
ReplyDeletewah daging tu mmg nampak sedap ler ct.. terliur sudah...
wwaaaaaaaaaaahhhh.. demam cajun lagi.. hehe... erkkk.. resipi daging akak beranak ke CT? heheeh.. nanti cari daging batang pinang dulu boleh menerai resipi ni lak :)
ReplyDeletewahh cajun lagi ...sana sini ceter cajun akak gak yg tak jumpa lagi kat sini...sabar jer lah...roti jala colourful tu pun menyelerakan...i like:)
ReplyDelete