Terlupa lak nak terbalikkan,sbb nak cepat punyer pasal,syazana duk koyak daun pandan,abis bersepah,Sambil tangan dia nak capai lompang nih,syifa lak duk melalak lam walker,huhu,gitu lah ari2 masak smbil bz ngan anak2 yg masih kecil n perlukan perhatian..Aku xkisahlah,yg penting rasa sedap dahla,xdan la nak pose lbh2..
LOMPANG JAKARTA
Sumber: kak Fida@myR
Sumber Resepi:-Kak Izah Daut
Bahan-bahan ( lebih kurang 20-25 keping )
125 g tepung beras
2 sb tepung sagu/ubi
200 ml santan pekat
1/2 sk air kapur
200 ml air*
125 g gula pasir*
1 sk pandan pes + pewarna hijau
160 ml santan pekat
1/4 cawan tepung beras
1/4 sk garam
Cara-cara
Masak bahan bertanda* dgn sehelai daun pandan,jadikan air gula dan sejukkan.(Aku xmasak dah,terus campur semua bahan blend ajer,biasalah dasar nak cepat,ngee.)
Campurkan air gula dgn tepung2,santan pekat,air kapur,pandan pes dan pewarna hijau,kacau dan tapis.Ketepikan.
Satukan bahan2 dadih,kacau,tapis dan ketepikan.
Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan.
Tuang adunan hijau 3/4 paras acuan lompang dan kukus selama 10 min.
Tuang pula topping dadih ke atas lapisan hijau dan kukus lagi selama 10 min atau hingga masak.
Sejukkan kuih dan keluarkan dr acuan dan hidangkan.
wahhhh...cantik berseri2 lompang jakarta tu.....
ReplyDeletenak sepinggan ct...
sedapkan ct..akak suka betul lompang ni..esok2 bila ke jakarta akak nak cari lah lompang ni kat sana..kalo takde mmg akak nak lompang si izah daut tu.hahaha
ReplyDeleteKak Mas,amboi nak smp sepinggan,xleh xleh,hehe..Seketui udah le..Ngee..
ReplyDeletewow menariknya lompang jakartamu itewwww...tergoda akak tau...
ReplyDeleteCantikya.........ceria betul kuih ni
ReplyDeletekaler maler cantiknyerrr....
ReplyDeleteakak biasa gak guna santan kotak tu time2 terdesak... oklah jugak pada akak.. akak selalu guna Ayam Brand.. brand Kara tak pernah try lagi...
boleh imagine cemana kelam kabutnya CT melayan kerenah anak2... gitu gaklaa akak bila time balik kerja tu.. mana nak masak, nak mandikan si kecik tu.. (kdg kakak dia yg tolong siapkan.. alhamdulillah), mana nak solat, mana nak settlekan kain baju.. mana nak kemas2.. waahhh.. tau2 sudah jam 12 malam daaa... kerja pompuan ni tak pernah abis2kan.. tu lom masuk kewajipan terhadap suami lagi tu... bz bz bz... hehehehe... tapi takper.. pengorbanan seorang ibu & isteri terhadap keluarganya pasti akan mendapat pahala jika dibuat dengan keihklasan..
comey2 jer kuih lompang ni kalerpul memikat hati,msti bdk2 suka
ReplyDeletecomelnya..memang sedap ..ari tu kita buat pun sampai dua kali
ReplyDeletekalerful lompangnyaa..comel..ada g x..nak kaler pink hehee..
ReplyDeleteCt xpnh guna santan kotak ek..yana plak xpenah perah santan..kotak jee bt pe pun..ok jgk :-)
Ct ... Bz bz bz yeee.. Hihi...
ReplyDeleteCantik tul lompang nyee.. Warne warni gitu. Mna acii lawoooo... Ikiki citer yg koyak daun pandan tu. Kiki.. Paham paham
Kak Anymz,
ReplyDeleteDari ptg nak reply,pastu anak2 duk kcau,terus ttp lappy.A"ah mmg sedap,yerlah kak,kalo xda lompang nih kat jakarta,kita serbu ampang jer mkn kat ampang,hehe..
Kak Yatie,
ReplyDeleteBiasa jer kak,hasil kerja tangan amatur,hehe..Mana leh lawan akak..
Wanieyra,hehe,sbb kale male kut ank xmnyempat nak mkn,hihi..
ReplyDeleteKak MadiHaA A.K.A Ratna,
ReplyDeleteKak,sy duk baca ramaiyg guna ygjenama KARA,tuh try beli Kara kak,slalu duk perah ajer,coz beli santan kat pasar cepat basi..A"ah akak lagi lah kalut kan,coz kja lagi,tu la kdang rasa cam xckup time ajer..Tapi mmg curi time gak bw bagai,cuci mata n kira terapi gak kan,hehe..
Lina_Pg,
ReplyDeleteA"ah kak ank sy xsabaq nak mkn sbb kale male nih..
Kak Nazrah Bakery,
ReplyDeleteOwh akak dah 2 kali buat yer,sy baru nak try,hehe,lambat sokmo..Mmg sedap kak,tengs la utk kak izah kan sbb kenalkan resepi nih..
YANA SHAIFUL,
ReplyDeleteHehe dah abis lah yana,yana try buat sedap,wat kale male,ank yana mesti suke..TULA SY JAKUN CIKIT,XPERNAH GUNA YG KOTAK,DAH YANAN KAK MADIHA KATA OK,NANTI LEH LA GUNA..
Kak Izahdaut,
ReplyDeletehehe,tengs kak amik resepi kat umah kak..Tula sapa da anak2 kecik mesti leh imajin kan,camner sepah umah tu,pastu baru lah kalut nak ngemas,hehe..