Mkan sorang 1kpng jer ptg klmarin,pagi tadi bf ngan pizza nih ajer..Mmg sedappp yg amat..Pasni mmg akan di ulang n ulang lagi..Hubby pong ckp sedap n sedap lagi dari pizza hat..Ngee best2..
Walaupong rupa xcun,yg penting rasanya yg sedappp yg amat,ok..Mmg xsia2 ok wat sbb sgt sedap,inti juga mmg memainkan peranan utama kan,Inti tuh aku letak hot cayenne byk2,haha baru masyukkkk..
TURKISH PIDE
resipi: KAK DIANA
sumber : Kak Ayu, Ika & K.Nor
Bahan Doh pide
480 g tepung roti
375 ml air suam ~ k.nor guna 300ml jer (just nice)Aku pon letak 300ml sma kak nor
60 ml minyak zaitun
1 sudu besar yis
1 sudu teh garam,
secubit gula kastor ~ k.nor letak 2 sudu besar gula castor
Bahan Inti pide:
250 g daging cincang
250 g cheese mozarella, dipotong nipis
150 g cheese cheddar, dipotong dadu
2 biji tomato, dipotong dadu
1 biji bawang dpong dadu
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk hot cayenne
1/2 sudu teh serbuk cajun
1 sudu besar minyak zaitun
3 biji telur(Aku guna 2biji ajer trmasuk utk sapuan)
daun sup secukupnya, dipotong halus
garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka
*Aku add capsicum merah n hijau,button mushroom
Bahan sapuan pide
50ml susu segar
1 biji telur
Cara membuat pide
Larutkan yis dan gula dengan 125ml air suam dan ketepikan pada suhu bilik selama 10 minit sehingga berbuih.
.Menggunakan tangan masukkan 90g tepung roti kedalam aduan yis yang telah berbuih tadi dan gaul rata sehingga adunan menjadi adunan yang lembik.Taburkan atas permukaan adunan sengan sedikit tepung roti dan tutup dengan tuala dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit untuk menjadi 'sponge'
Letakkan lebihan tepung(390g) kedalam mangkuk yang besar. Buatkan lubang ditengah dan masukkan adunan'sponge' yang telah diperap tadi, minyak dan juga lebihan air suam(250ml).(D ambil langkah senang masukkan semua dalam breadmachine dan masukkan adunan "sponge'.) Kalau gunakan tangan adunan memang melekit, tapi jangan panik.
.Selepas diuli sehingga menjadi doh yang sebati, alihkan adunan roti pide kedalam mangkuk yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun dan tutup dengan tuala dan biarkan ia naik dua kali ganda selama 1 jam.
(*Adunannya memang lembik, uli sampai tak melekat ditangan, dengan adding minyak zaitun and tepung sedikit demi sedikit).
Cara Inti Pide
Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.
Cara membuat pide
Bahagi adunan doh pide kepada 6 bahagian(Boleh adjust nak berapa keping). Canai doh berbentuk lonjong memanjang 35cm x10cm.
Angkat doh pide yang telah dicanaikan dan letakkan diatas loyang yang telah disapukan dengan minyak zaitun atau taburkan tepung.
Taburkan inti pide dibahagian tengah tinggalkan 2cm pada bahagian tepi.Inti pide yang telah ditabur dibahagian tengah dilekukkan sedikit(jadi mudah untuk letak telurnya nanti).
Tepi pide dilipat keatas inti pide sedikit dan tepinya dipusing(twist) sedikit jadi bentuknya macam sampan gitu
.Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 5-7 minit sehingga doh masak.
Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya.Bila waktu membakar 5-7 minit telah tamat. Keluarkan pide,tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
Pide pun siap untuk dihidangkan.Enak dimakan panas.
hmmmm..memang nampak sangat sedapp turkish pide tu....
ReplyDeleteMmg sedap kak,nak plak da cis2 nih kan,hehe..
ReplyDeleteakak pun dah terliur bila tgk kak ayu dok tayang aritu.. tp tu ler.. tak sempat lg nak pi cari bahan2 terutama rempah2 yg ct tunjukkan tu... mmg rasa nak cuba.. tp kena tunggu hari cuti le baru dpt buat.. skrg ni asal cuti je sokmo sibuk.. alahaiii.. tu yg asyik tergendala aje projek2 eksperimen.. huhu.. geram tgk t.pide tu.. montok2.. hehe..
ReplyDeletesedapnye...;)
ReplyDeletebila baca ceritanya tu, memang terasa2 lak kat tekak ni la... urmm, rajin tak rajin nak nguli pide tu, ya..
ReplyDeletewoo kene beli rempah ratusnyer dulu la ek... kalau tak de karang kuren glak rasanya
ReplyDeletesedaaaaapnyaaaa.... tergoda betul tgk roti nie tau ct..
ReplyDeleteBOBHANDBURRY,
ReplyDeleteTima kasih,insyaAllah..
Kak MadiHaA,
ReplyDeleteTuh la pasal kak,sy pon mmg teringin tgk kak ayu n kak nor tayang,pastu tggu weekend juga la g giant cari rempah2 ni,Mmg sgt2 direkemen sbb sdp kak..
Auntiesukitchen,
ReplyDeleteTengs singgah sini ya,alhamdulillah mmg sedap sgt..
Sari Yusa Ibrahim,
ReplyDeleteKak yus,try wat kak,mmg sedap nih,hehe..
Izah Daut,
ReplyDeleteA"ah kak,kalo xda rempah2 nih cam xbest gak,Rempah2 nih yg kasi rasa pedas2 n sedap nih..
Diana@MelleyMey,
ReplyDeleteKak Diana,mmg sedap n terbaik kak,cer akak try,mesti lagi cun t/pide akak..
salam, mana cheq blajaq nie...nampak sedap sungguh nooo...nak copy jugak lah resepi dia, nak cuba try buat..
ReplyDelete