Tuesday, July 19, 2011

Ayam Goreng Cajun Berserai&Daging Kaprau

Assalam semua,kalo xnak pot pet2 lbih2 ok x,maaf ek,masuk n3 kalut2,dak berdua xtido lagi,kebizian sikit..Apa pon ayam nih mmg sedap,aku da derhaka letak rempah komok yg yana kirim tuh..Tengs ya yana susah payah pos rempah tu..Pas dah trnsfer duit,baru berani guna rempah nih,maaf ek,lmbt msk duit,sbb kebizian weekend..Time nak trnsfer line cimb click down lak..Nanti leh la wat nasi komok lak kan yana..
Teng ya utk kak hasue atas resepi nih..

AYAM GORENG CAJUN BERSERAI
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan(Aku wat 5ketul)
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar(Aku xletak,coz ganti ngan rempah komok)
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih(Aku xletak)
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2:
Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)(Aku perap semalaman)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.


Pastu utk resepi yg seterusnya,aku skodeng dari dapo kak nor,Kak nor amik dari kjee..Aku letak daun limau purut,pastu dalam daging tabur cikit basil yg kering tuh..

DAGING GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

* K.Nor guna 1 biji bawang besar jer dan tumiskan dulu 2 ulas bawang putih (sebab dah terbiasa bila masak mesti nak tumis bawang putih sket. Bawang putih kan banyak khasiat hehe)
* K.Nor tak guna daun selasih tp guna daun limau purut.

7 comments:

  1. wah.. sehati sejiwa laa kita kak CT.. rempah komok tu 1st time dgr. hihi

    ReplyDelete
  2. sedap daging kaprau tu kan .. eh dah beli paste tomyam ya :)

    ReplyDelete
  3. wahh..rajinnya ct nih sampai 2 menu kuar..hehe..tq ct.
    komok tu akak x penah dgr gak.tomok tu penah laa jugak..tp bukan rmpah laa.hehe

    apa2pun mmg kebizian gak lately..zhariff tido kejap2 jer pastu nak gomol kite kejenya..tp syok je main ngan dier.. ;)

    ReplyDelete
  4. mcm mana pulak rempah komok ni...pasni komok pulak kot glemer...hihih

    ReplyDelete
  5. Salam Ct..

    waa cepatnya dh derhaka kat rempah tuu hehee..yana slalu gak letak klu goreng nasi..best baunya hehee..

    * nnt singgah umah yana amek award yee..:=)

    ReplyDelete
  6. wahh sedapnya menu CT ni...berderet-deret menu keluar sampai akak tak perasan..lately jarang bw sgt la..ada jer benda nk buat sebelum bercuti nanti.

    ReplyDelete
  7. yg nie punya ler sedaaap... akak datang lewat ler kan.. kalau x boleh gak tumpang makan sekali... hehehe...

    ReplyDelete