Oklah dah melalut panjang,cite pasal cempedak nih,kali ni isi dia lbh tebal n manis yg amat,smpkan hubby dah tanam depan umah,haha,mcmlah laman tuh besaq sgt,mcm2 pokok nak tanam kat tanah yg sekangkang monyet tu..Kali nih pon aku goreng guna resepi kak madihaa lagi,sbb resepi nih mmg best,walaupon da yg kata ala takat nak goreng cempedak n pisang jer,pejam mata pon boleh,tapi,nak menghasikan gorengan yg bila sejuk pon xliat n bila suam mmg rapuh yg amat agak ssh juga,so sesapa yg nak try bolehla guna resepi nih,rasanya pasti xmengecewakan..Alhamdulillah byk pahala kak Ratna/madihaa dpt hasil perkongsian ikhlas ni..Yerla kalo kita berkongsi sesuatu nih,kalo sampai kita mati org still duk guna pakai resepi nih,insyaAllah selagi tuh la pahala nya kita terus dapat..Oklah aku letak half adunan yg aku wat ajer,kalo family yg ramai,leh la wat 1adunan mcm disini ya..
Bahan2
Cempedak Secukupnya
Bahan2 batter
200 ml air
110 gm tepong gandum
25 gm tepong beras
50 gm marjerin
1/2 sudu kecil serbuk kunyit(Aku xletak)
3/4 sudu kecil garam
Cara2 menyediakan
1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana masukkan cempedak ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan cempedak yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng cempedak ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidangkan..
amnoii amboii lomantiknyaaa.. hahaa... weh musim ke cempedak kat sana. kat sini susah je nak nampak. meh 10 ketui
ReplyDeleteSalam Ct..
ReplyDeletewanginyaa..bau cempedak smpai kat sini haa..:=)