Nasi ni la yg di masak klmarin utk digandingkan dengan cik udang n pak cik ayam di bawah nun..Pastu disebabkan kemalasan nak wat acar mentah,kami mkn ajer ngan acar buah/limau yg mmg sentiasa da stok kat umah,pemberian maklong kat kg..
Sana sini sinun duk menayang n wat nasi ketumbar nih,ai pon xnak lah ketinggalan kan,hubby kata sedap n mmg licin lah sepinggan,pastu mlm mkn lagi,tapi secara jujurnya aku xbape suka sgt nasi nih,kalo wat tomyam,mmg wajib letak daun ketumbar,wat kerabu sotong pon sama gak,mesti letaksedap n aroma wangi ajer..Tapi,utk nasi nih,mcm xkena ngan selera tekak lak,yerla selera tiap org lain2 kan,sbb tuh la mkanan da pelbagai jnis kan..
1plate nih mmg licin En hubby mkn,dia mmg suke ajer semua jenis nasi minyak.tomato,beriani@pa2 nasi jenis berperisa nih,so nasi ketumbar mmg sedaplah di tekak dia..
Camner pon bebanyak maceh utk Qein,kak ayu ,n kak nor atas resepi nih ya,kat sini aku share kan resepinya,utk rujukan bersama..
NASI KETUMBAR
resipi : Q'ein @ Myresipi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor
Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam
Cara-cara
Basuh beras dan toskan
Cairkan mentega bersama sedikit minyak
Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..
As'salam CT
ReplyDeleteRindu juga kat CT dan menu2 yang sering memikat dihti. kak ct suka puak nasi ni CT, biasalah setiap kita ni selera berbeda2 kan. Hb kak ct pun suka nasi ni. kira bolehlah diterima. cuma dalam bulan puasa nanti nak masak sekali untuk berbuka :D
miss U CT cayangggg! muahh!
uuiii... mengancam betul gandingan mantap nasi ketumbar ni... warna-warni lagi! meriahnya dunia masakan tanahair kita ye...
ReplyDeletekak mas suka nasi ketumbar...
ReplyDeletesedappppp....
hmm..memang kene ngan lauk2 tu..
akak suka pulak nasi ketumbar ni ct.biasalah mana nak sama tekak org dgn tekak kita ya tak?
ReplyDeletetu yg dlm pinggan en somi tu nampak mewah betul.terliuq pulak menengoknya.rasa cam nak buat lagi je..:D
wahhhh 1st time tgk nasi wrna ijau gitu...
ReplyDeletenmpak sedap tu ..
** salm kenalan dr fazilzurakil
salam CT...
ReplyDeletedah menjadi pun nasi ketumbar tu yer... daun ketumbar ni mmg sesetengah org tak suka baunya yg agak kuat tu... akak pun aritu buat letak tak byk sgt... bila dah jd nasi tu takdelah kuat sgt baunya... yg bikin sedap tu sebab digandingkan ngan lauk pauk tu.. hehee... tp oklah sesekali tukar selera utk anak2... cuma en abang je yg tak berapa layan nasi2 gini... tp kalau dah takde pilihan.. dia balun jugak la.. hehe..
Assalam ct, pg2 tadi akk dh dtg, tp tak sempat nak komen lak. mesti sedap nasi ketumbar ni, ramai dh mencuba tu
ReplyDeletenasi ketumbar nie mmg best kan ct... akak pun suka makan.. masih terasa lg keenakan nasi nie.. sedap2x!!
ReplyDelete