Wednesday, July 27, 2011

Pai Tee (Rupa Tiada,Tapi Sedapp)

Assalamualaikum n salam penuh keceriaan di pagi rabu ini..Senyum sokmo tau..Senyum Senyum,xperlu kata apa2,senyum senyum,kalo nana dia kata eyum,dengar jer lagu tuh,syoklah dia..
Tapi bila aku tgk rupa paras pai t aku nih,mmg xbape nak senyum,pas ngap tuh,mmg senyum meleret lah.sbb sodap,hehe..
Seumur hidup,ni la 1st time wat kulit pai t nih,mkn lak,rasa2 nya las masa sek ren kut,tu dia dah berbelas taun xmkn,walaupon kat ciken rice shop da,tapi xpernah lak menerai..

Aku letak kuah lebihan mkn sate bebaru nih,yg telah di oter cikit,kuah sate nih stg lak nak buang,ekceli kat utara panggei singa popeye n yg aku igt2 lah kuah dia mmg kuah kacang..Pastu inti lak lebih kurang sama jer ngan popia..
Resepi kulit nih aku amik dari myresepi,mmg rapuh ajer,cam kerak2 goreng pisang lak rasa kulit tuh bila kruk krak..Inti aku wat versi sendrik ajer,tapi aku letak jugalah resepi ngan pic2 aku angkut dari sana,utk rujukan anak2 aku dimasa depan,tengs ya zaliana..Jgn marah n halalkan pic cara2 kat bawah yg sy angkut sekali ek..

Sumber Resepi:-Zaliana@Myresepi
  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara

  1. UNTUK KULIT PAI:
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
    Dsc01361
  3. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai.Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
    Dsc01410

  5. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
*Nak tgk step by step,silalah ke myresepi eks..

UNTUK INTI:
Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

10 comments:

  1. rajinnya ct buat pie tee..
    kak mas tak pernah try buat lagi tau,..
    selalu beli jerk..he..he..
    tak kisah rupa mcm mana ct...
    janji sedapp...

    ReplyDelete
  2. rajinnya ct buat pie tee..
    kak mas tak pernah try buat lagi tau,..
    selalu beli jerk..he..he..
    tak kisah rupa mcm mana ct...
    janji sedapp...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum ct..
    betul kata mas tu... mmg rajin ler ct nie buat pie tee.... nie fav akak n irfan nie... mmg suka mkn tp beli jer ler.. nak b uat sendiri memang M sikit.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. rajinnya Dana buat kulit pai.... comel2 pulak tu...bagi Kak Amie 5 bakul pai tu, ada lebih inti popia ni... boleh Kak Amie isi sendiri...hi hi hiii

    ReplyDelete
  5. Salam CT..
    rajin & pandai CT buat kulit pai tee tuh..mama blm pernah buat sendiri lagi yg tahu mkn jerr..hehehe

    ReplyDelete
  6. dah ok laa rupa parasnya tu ct..akak penah mkn skali jer pai tee nih tp kebetulan x sedap lak ke tekak kitorg..huhuu..
    meh cni akk rasa yg ct buat lak..10 ketul cukup ler buat merasa.hehe

    ReplyDelete
  7. alamakkk... akak punya pai tee entah bila nak update... buat dah berzaman.. hampir2 terlupa nak update.. nasib CT tayang.... kita tgklah bila keluarnya nnt.. hehee.. (akak ni suka2 hati je update tak ikut turutan.. main suka2 je letak entry)

    ReplyDelete
  8. Wah, menarik ler pai tee ct tu...
    Ok aper... rajin ct.. K nurul x pernah lagi buat sendiri, beli jer tau... boleh juga try nanti ni... :)

    ReplyDelete
  9. rajinnya akak buat ni...saya suke betol makan pai tee kalau gi ciken rice shop...nak buat sendiri konfem la tak reti + malas. heheh

    ReplyDelete
  10. Kak Cek suka..kak cek suka...:)

    ReplyDelete