Thursday, July 28, 2011

Popia Basah Versi Amatur

Assalam wat semua pengunjung yg sudi singgah di DZ yg xseberapa ni..Uiii lagi bape ari ajer kita semua bakal menyambut Ramadhan Al Mubarak,Moga kita semua diberi kesihatan,kesempatan n semua amalan kita diterima hendaknya,InsyaAllah..
Ptg klmarin pas anakanda berdua tido,aku pon ligatlah gogel resepi utk wat kulit popia,disebabkan inti pai tee masih ada,kulit popia yg kejung b4 bersalin aritu mmg da lam frezer,tapi xmo lah,ai nak popia basah ,hehe..
Pastu menerai lah resepi nih,aku wat half adunan ajer,dpt 13biji,kira utk family kecik cam kami nih,puas mkn lah kan,Rasanya not bad,kira sedap lah juga,tapi mmg xleh tandingi popia basah yg selalu beli kat psr mlm yg mamak juai tuh,sedp betoi,kuah dia pon best sgt..Yg nih pon best juga,lagi2 1st time wat kulit popia sendri,lagi lah bertambah teruja kan.. Kalo nak tgk step by step silalah ke myresepi ya..Daa..

Sumber Resepi:-Umi_e@Myresepi.Com
  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

  1. campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
  4. buat dari arah jam
  5. mulakan dari tepi dulu
  6. kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. lipat macam biasa dan gulung
  12. sedia untuk dimakan :)

4 comments:

  1. rajinnya ct buat popia basah...
    kak mas suka......
    nmpk sedapppp sangat la popia tu...

    ReplyDelete
  2. Waaa...rajinnya buat kulit popia..pas tu wat popia basah...kalo bulan posa kak cek selalu beli kat pasar ramadhan...selalu ke...he he he..jarang2...bestnya kalau dapat makan popia basah ni..emmmm...sedapnya...:)

    ReplyDelete
  3. rajinnya akak buat kulitnya tu...sy ni risau betol kalau2 termelecur kulit...tp suka sgt makan popia basak..kalau pergi pasar malam tu, ralit aje tengok diorg duk membungkus.

    ReplyDelete
  4. Danaaaaaa......
    Kak Amie suka sangat makan popia basah.... 13 biji tu kakak sekali hadap je! Sedapnya....... leleh liur, nak buat tak berapa reti... ni yang tak sabar nak balikkampung nak beli di pasar malam ni....

    ReplyDelete