Gula au kurangkan,sbb aku letak nangka cincang dah byk,utk half adunan,nak dkt 3/4 cawan gak,tapi kat luar cam xnmpk jer,kat dalam mmg byk,bila gigit2 mmg terasa sgt lah,fuhh sedappp..Bila wat dalam acuan kecik2 gini,mmg xnmpak sgt nangka nya,kalo wat dlm loyang n potong2 barulah nampak kan,tapi xkisahlah,janji rasa meletop,patutlah kak mas ckp sedap sgt,kak nor n ramai lagi yg dah try,aku jer yg terlambat..Resepi cam biasalah,dari Ratu Talam,kak yatie lah,tengs bebanyak ya kak yatie..
Talam Nangka
Sumber Resepi :-Kak Yatie
Bahan-Bahan
Lapisan bawah
- 1 cawan nangka- di cincang
- 1 cawan tepung beras
- 3 s/b tepung jagung
- 3/4 cawan gula pasir
- 3 cawan santan cair
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam
- Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
- Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
- Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
- Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
- Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
- 1/2 cawan tepung beras
- 4 s/b tpng jagung
- 3 cawan santan pekat
- 1 s/k garam
- 2 s/b gula pasir
- 2 helai daun pandan
- pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
- Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
- Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
- Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
- Kukus lagi selama 20 minit.
- Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.
As'salam CT
ReplyDeleteSelamat pagi CT maniss..terus tenung lama2 kat talam tu CT sangat sedapnyaaaa. serius kak ct memang suka talam2 ni. suka makan dan suka juga mengendeng orang yang buat talam...hihihi. memang hantu, tapi nak buat kena guna loyang yang paling kecik jer. sebab buat banyak2 nanti kak ct sorang jer yang kasi habis..hihihi
Kak CT Delima,
ReplyDeleteWaalaikumussalam Kak Ct comey,Talam nih sedap kak,tu la sy pon wat half adunan jer,dpt byk jugala utk family kecik cam sy nih..Kalo xpon,xpalah jab sy bagi 2 3 ketui kat akak ya,da lagi cikit nih.hihi..
Assalamualaikum ct akak cayang...
ReplyDeletewah cantik n menarik warnanya tu ct... suka akak tgk... seronok ler tgk org lain dok tayang talam nie.. akak jer yg x reti buat. huhuu.. nak ckit.. ada lg x nie ct
memang sedapp sangat talam nangka ni..
ReplyDelete100x like.......
assalam ct, alahai sedapnya akk tgk talam nangka ni, buat akk terliur je, tula nk buat xdak nangka pula
ReplyDeletelama tak jumpa nangka...memang kesukaan ...
ReplyDeleteAssalam ct,
ReplyDeletewah talam nangka dah tiba di penang pula ya..memang sedap talam ni kan..rajin ct buat dalam acuan kecik2 tu..
kak CT.. sedap nyerr.. tun mmg terliur sgt2 talam tangga ni. tp xleh mkn nangka, angin teruk.
ReplyDeleteAssalamualaikum Siti,
ReplyDeletecomelnya talam nangka ni...geram tngk...guna acuan mcm ni mmng senang nak makan kan...terliurlah plk...tq sudi mencuba...
Nak try buat jugaklah...hubby kak cek suka sgt makan nangka...kak cek amik resepi dululah...:)
ReplyDeleteDana,
ReplyDeletesedapnya.... nak juga, tapi nak lebih tau....leleh dah liur nih!
talam nangka ni memang sedap...akak pun dh buat...comel jer letak dlm acuan kecik tu kan..:)
ReplyDeletealahai...bau nangkanya sampai ke sini dah....
ReplyDelete