Wednesday, July 20, 2011

Talam Nangka,Sedappp Sgttt^_^

Assalamualaikum n salam sayang semua,ashik bf ngan menu omputih jer kan,arini bf ngan menu melayu lak..Wat kuih talam ptg klmarin,wat half adunan jer,tapi family yg kecik cam kami nih kira byk la,alhamdulillah dpt juga bagi ke jiran sebelah cikit..Talam nih mmg aku dah lamaaaaa sgttt teringin nak buat n merasai keenakannya..Dari time pantang lagi duk tgk sana sini tayang talam nih,pastu sfifa dah umur 4bulan camtu,duk cari2 juga nangka,tapi malangnya xda..Hubby g pasar pagi2 pon xda,agaknya xda rezeki lah tu..Pastu alhamdulillah pagi isnin baru ni bebaru ni tgk ada,teruslah sambar..Blk umah hubby duk ngap sakan,aku siap pesan,aipp tinggai sama nangka nih,da projek cikit nak buat,hehe..

Gula au kurangkan,sbb aku letak nangka cincang dah byk,utk half adunan,nak dkt 3/4 cawan gak,tapi kat luar cam xnmpk jer,kat dalam mmg byk,bila gigit2 mmg terasa sgt lah,fuhh sedappp..Bila wat dalam acuan kecik2 gini,mmg xnmpak sgt nangka nya,kalo wat dlm loyang n potong2 barulah nampak kan,tapi xkisahlah,janji rasa meletop,patutlah kak mas ckp sedap sgt,kak nor n ramai lagi yg dah try,aku jer yg terlambat..Resepi cam biasalah,dari Ratu Talam,kak yatie lah,tengs bebanyak ya kak yatie..

Talam Nangka

Sumber Resepi :-Kak Yatie
Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.

13 comments:

  1. As'salam CT

    Selamat pagi CT maniss..terus tenung lama2 kat talam tu CT sangat sedapnyaaaa. serius kak ct memang suka talam2 ni. suka makan dan suka juga mengendeng orang yang buat talam...hihihi. memang hantu, tapi nak buat kena guna loyang yang paling kecik jer. sebab buat banyak2 nanti kak ct sorang jer yang kasi habis..hihihi

    ReplyDelete
  2. Kak CT Delima,
    Waalaikumussalam Kak Ct comey,Talam nih sedap kak,tu la sy pon wat half adunan jer,dpt byk jugala utk family kecik cam sy nih..Kalo xpon,xpalah jab sy bagi 2 3 ketui kat akak ya,da lagi cikit nih.hihi..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum ct akak cayang...
    wah cantik n menarik warnanya tu ct... suka akak tgk... seronok ler tgk org lain dok tayang talam nie.. akak jer yg x reti buat. huhuu.. nak ckit.. ada lg x nie ct

    ReplyDelete
  4. memang sedapp sangat talam nangka ni..
    100x like.......

    ReplyDelete
  5. assalam ct, alahai sedapnya akk tgk talam nangka ni, buat akk terliur je, tula nk buat xdak nangka pula

    ReplyDelete
  6. lama tak jumpa nangka...memang kesukaan ...

    ReplyDelete
  7. Assalam ct,
    wah talam nangka dah tiba di penang pula ya..memang sedap talam ni kan..rajin ct buat dalam acuan kecik2 tu..

    ReplyDelete
  8. kak CT.. sedap nyerr.. tun mmg terliur sgt2 talam tangga ni. tp xleh mkn nangka, angin teruk.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Siti,
    comelnya talam nangka ni...geram tngk...guna acuan mcm ni mmng senang nak makan kan...terliurlah plk...tq sudi mencuba...

    ReplyDelete
  10. Nak try buat jugaklah...hubby kak cek suka sgt makan nangka...kak cek amik resepi dululah...:)

    ReplyDelete
  11. Dana,
    sedapnya.... nak juga, tapi nak lebih tau....leleh dah liur nih!

    ReplyDelete
  12. talam nangka ni memang sedap...akak pun dh buat...comel jer letak dlm acuan kecik tu kan..:)

    ReplyDelete
  13. alahai...bau nangkanya sampai ke sini dah....

    ReplyDelete