Assalamualaikum,salam sayang utk semua yg masih lagi sudi berkunjung ke sini n tinggai komen ya..Walaupun xdi balas,tapi mmg semuanya telah dibaca.
Curi time jab update blog kesayangan nih,jabgi nk BW jab,b4 nak titon,semalam tido pon hampir jam 3pagi,pastu kul 5,bagun lagi utk sahur,org memalam tido,aku lak memalam buta baru panas enjin nak mengukis,nak wat camner kan da anak yg masih kecik2 cam tulah,nak tggu depa nih tido dulu,barulah sng cikit..
Udang lilit nih aku tgk shiela rusly masak lam ketuk2 ramadhan,tgk time tgh2 hari buta,terus terliur n teruja nak wat,nak test market wat 6ekor,sorang 2ekor hubby,aku n mak..Tgk2 syazana pnyalah suke,uishh cam xcukup lah pulak..Xper nanti ummi wat lagi ya nak yer..
Terus terang ckp,udang nih mmg sedap,tapi,agak muak cikit kalo mkn camtu ajer,kalo cicah sos,mmg marbeles lah..Sos cili padi cam shiela aku xda,so belasah sos cili n mayo ajer..Resepi aku xsalin lak time tgk tuh,so aku main agak2 jerla..Jom tgk resepi udang yg sedap n rangup nih..
Udang aku nih sebenaqnya xbesaq mana pon,tapi pas lilit2 n salut bagai,hubby pon terkejut nengok..Siap tanya eh bila bini abg beli udang yg besaq nih,haha..
Udang Lilit
6Ekor Udang Besar
1 Cup Mee Segera (Direndam air panas sehingga lembut n di toskan)
1 Biji Putih Telur
Serbuk Roti Secukupnya
Minyak Utk Gorengan Terendam
Bahan Utk Diperap
3 Biji Bawang merah
1 Ulas Bawang putih
1Sdb Cili Kisar
1Sdt Serbuk Jintan Manis
1/2Sdt Serbuk Lada Sulah
1/2 Sdt Cajun
1/2 Kiub Ayam
Dah kena lilit ngan mee segera dah ni..Lilit jgn xlilit,jgn kita yg terbelit udah eks..
Aku wat 6ekor jer,jadi lah kan utk merasa,xsangka,sambutan sungguh menggalakkan,InsyaAllah akan di buat lagi nanti.
Cara:-
Udang dikupas kulit,tinggalkan bahangian kepala n ekor,perap seketika bersama bahan perapan,Perap dalam 30minit.
Lilit mee segera yg telah lembut di bahagian badan udang,lilit sehingga habis.
Celup udang yg dililit tadi kedalam putih telur.Kemudain golek2 keatas serbuk roti,biarkan kena keseluruh badan udang.Kemudian goreng dalam minyak yg terendam,goreng hingga betul2 masak,baru di terbalikkan,seterlah kedua belah masak,boleh lah diangkat,toskan minyak n dicicah sos kegemaran anda,mmg SEDAP..
wahh,..sedapnya tengok udang tu ct..
ReplyDeletemengeliurkan...
Rajinnya melilit. Suka le tengok. Kena gi cari udang le pulok. \Psssttt banyak ke mengukis
ReplyDeletepas baca nih, terus pasang reminder kt astro nk tgk ketuk2 ramadhan.. hihi.. 1st time tgk udang lilit ngan megi. sedap je nmpk.
ReplyDeletect, nampak menarik plak udang lilit2 ni... mesti sedappp... :)
ReplyDeleteSalam aidilfitri, maaf zahir dan batin buat Dana sekeluarga ya..
ReplyDelete