Slice cis kek nih aku punya tergoda gila2 n teruja sgt nak merasa kesedapan kek ni bila kak izah kata sepanjang syawal nih ajer dia dah 6 , 7 kali wat kek ni..
Mula tu igt nak wat yg light cis kek dulu,memandangkan telur lam peti saiz beso,tapi aku msg hubby ptg tu suh beli telur saiz kecik,mesti laki aku heran,tetiba bini dia nak teluq kecik lak,selalu nak yg besaq ajer,ngee..
Ingat tuh nak wat pas budak2 tido,pastu ngan aku2 sekali tetido,alih2 sedar2 jer kat kul1 pagi dah,Pastu g toilet,bagi nenen kat syifa,nak continue tido,pusing kanan xkena,kiri xkena,last2 bgn g godek kek ni..
Alhamdulillah hubby rasa jer suapan pertama tadi terus cakap,ermm sedap kek nih..1slice kat atas nih xabis la,sbb dia mkn nasi lemak bf jab tadi,ptg karang blk kja leh la dia continue mkn..
Kak izah cayang toche2 ya sbb promote baik punya,Mmg lembut n sedap,tq juga utk ros atas resepi ni..
SLICE CHEESE CAKE
resepi : Ros@jintanmanis.com
Sumber Resepi:-Kak Izah
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5.Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh. Kalau tak guna cara bain marie tu pun takpe, janji ikut suhu tu betul-betul ya.
*Hubby dah g kja,aku nak cantinue tido puas2..Lunch karang msk 1jenis lauk dah la,mkn ngan nasi lemak tuh juga la..K daaa..
Assalamualaikum ct ...
ReplyDeletecantiknya kek yg ct buat nie... corak bunga lag... mmg cantik... tgk bhn2 nya mmg x susah sgt nak buat kan ct... nie anak2 mesti suka nie kan..
Kak Diana,
ReplyDeleteaalaikumussalam akak cayang,kali nih belang lagi huduh,konon nak cantik,las sekali mkn la hodohnya..Budak2 nih xrasa lagi,xtaulah suke ke x kak,tapii abah n ummi depa suke,hehe..A"ah bhn2 mmg xsusah kak..
jelesnye tengok kek orang jadi...nani pernah 4 kali buat slice cheese cake. tapi baru sekali je yg jadik...sadis betol la...
ReplyDeletekak ct, nanti jangan lupa amik award di blog nani ye...
huyooo rajinnye. Terbayangkan lemak2 yang sedang menari2. Hahaha mulut akak ada insuran tau.
ReplyDeleteye la..ingat hati nak wat bila nampak kat rumah Izah semalam..rupanya sini lagi express..cantik munga2..
ReplyDeletearrgghh.. mana leh lawan tokey... lagi cun warne warni.. ikiki.. guwau jee.. baguss baguss.. mmg nk bagi korang tak tido mengingatkn ketergodaan terhadap kek ini... muahaha.. gelak lagi.. kek ni klu kt rumh akak sukar dibendung keberadaannya dlm tapuware tuk menunggu kpulangan putera ku, sebab putera katik dua org ni bedal tak sudah2.. slagi ada diorang pulun tau..sabau jela aku.
ReplyDeleteAssalam, ct...
ReplyDeletejelesnya nengok slice chesse cake tuh..nak sepotong!! ;D
aritu k nurul ader try buat sblm puasa, x jadi... geramnya... mmg teringin nak rasa kesedapannya... tapi dah 'M' nak mencuba lagi... nanti2 lah dulu... huhu :(
wow !!! cantiknya... rajin zalieda, marblekan cheese cake..akak cheese cake belum pernah try maklum ler..rakyat tak berapa into cheese..hehe
ReplyDeleteRajin betoi ct mengekek..hihii..yana xpnh bt lg cheese cake..dh lama berkenan nk bt tp xbt jgk..hmm..tgk komen tu ssh jgk nak bt ek..xpe..kna try bt jgk br tau jd ke x hehee..
ReplyDelete* nnt singgah umah yana amek award ek..kna bt homework skit.."=)
cantiknya....teringin nak buat kek simple cam gini....
ReplyDeletect kita kasi award kat awak....ambik kat umah saya ye..:)
cantiknya....tak sampai hati nak makan! lawa sangat....pandang ajelah sampai terliur2... he heheh
ReplyDeleteK nurul singgah lagi...
ReplyDeletealamak, ramai plak bagi award kat awak ct...
* k nurul pun sama, singgah nanti amik award yer...
macam mana nak dpt layer rapat2 mcm kek pisang di bawah tu?
ReplyDeletetak perasan lak kek ni..
ReplyDeletewahhh...cantik la ct...
menawan hati.....
gebu jerk nengoknya..
Nieda,
ReplyDeleteUtk dapatkan layer rapat2 gitu,sy letak 3sudu besar plain n 3 sudu besar adunan coklat,Pastu 2 sudu besar,pastu lak 1 sudu besar,1sudu besar sampai abis Adunan,kalo letak byk2 sekali mmg akan jadi layer yg jarang2..Erm paham x eks..Hrp dapat membantu ngan penjelasan ni..
uishhh cantik layer dan colour tu...dan semestinya sedap tu...akak juga tak buatx2 lagi...hehe
ReplyDelete