Friday, September 30, 2011

Slice Cheese Cake,Mmg Sedap..

Assalamualaikum n selamat pagi semua,alhamdulillah berjumpa lagi di pagi jumaat yg indah ini,hari nih adalah hari terakhir dalam bulan september,huhu kjab ajer kan dah nak msk bln oktober lak..Jab tadi hujan turun punya lah lebat..Arini awal bersiaran,Sebenarnya aku nih xleh tido,Agaknya sbb duk teringat kek kak izah kut,muehehe,sbb tuh memalam buta wat kek ni,pastu masak nasi lemak bagai,sidai baju,jabgi pas hubby g kja mmg nak continue tido lah..Mata pon dah mula rasa ngantuk ni..

Slice cis kek nih aku punya tergoda gila2 n teruja sgt nak merasa kesedapan kek ni bila kak izah kata sepanjang syawal nih ajer dia dah 6 , 7 kali wat kek ni..
Mula tu igt nak wat yg light cis kek dulu,memandangkan telur lam peti saiz beso,tapi aku msg hubby ptg tu suh beli telur saiz kecik,mesti laki aku heran,tetiba bini dia nak teluq kecik lak,selalu nak yg besaq ajer,ngee..
Ingat tuh nak wat pas budak2 tido,pastu ngan aku2 sekali tetido,alih2 sedar2 jer kat kul1 pagi dah,Pastu g toilet,bagi nenen kat syifa,nak continue tido,pusing kanan xkena,kiri xkena,last2 bgn g godek kek ni..

Alhamdulillah hubby rasa jer suapan pertama tadi terus cakap,ermm sedap kek nih..1slice kat atas nih xabis la,sbb dia mkn nasi lemak bf jab tadi,ptg karang blk kja leh la dia continue mkn..
Kak izah cayang toche2 ya sbb promote baik punya,Mmg lembut n sedap,tq juga utk ros atas resepi ni..

SLICE CHEESE CAKE
Sumber Resepi:-Kak Izah

4-5 keping slice cheese ( slice cheese kalau kt mesia leh guna jenama kraft)Aku guna kraft 5keping
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara


1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

5.Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.

6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.


Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh. Kalau tak guna cara bain marie tu pun takpe, janji ikut suhu tu betul-betul ya.

*Hubby dah g kja,aku nak cantinue tido puas2..Lunch karang msk 1jenis lauk dah la,mkn ngan nasi lemak tuh juga la..K daaa..

16 comments:

  1. Assalamualaikum ct ...
    cantiknya kek yg ct buat nie... corak bunga lag... mmg cantik... tgk bhn2 nya mmg x susah sgt nak buat kan ct... nie anak2 mesti suka nie kan..

    ReplyDelete
  2. Kak Diana,
    aalaikumussalam akak cayang,kali nih belang lagi huduh,konon nak cantik,las sekali mkn la hodohnya..Budak2 nih xrasa lagi,xtaulah suke ke x kak,tapii abah n ummi depa suke,hehe..A"ah bhn2 mmg xsusah kak..

    ReplyDelete
  3. jelesnye tengok kek orang jadi...nani pernah 4 kali buat slice cheese cake. tapi baru sekali je yg jadik...sadis betol la...

    kak ct, nanti jangan lupa amik award di blog nani ye...

    ReplyDelete
  4. huyooo rajinnye. Terbayangkan lemak2 yang sedang menari2. Hahaha mulut akak ada insuran tau.

    ReplyDelete
  5. ye la..ingat hati nak wat bila nampak kat rumah Izah semalam..rupanya sini lagi express..cantik munga2..

    ReplyDelete
  6. arrgghh.. mana leh lawan tokey... lagi cun warne warni.. ikiki.. guwau jee.. baguss baguss.. mmg nk bagi korang tak tido mengingatkn ketergodaan terhadap kek ini... muahaha.. gelak lagi.. kek ni klu kt rumh akak sukar dibendung keberadaannya dlm tapuware tuk menunggu kpulangan putera ku, sebab putera katik dua org ni bedal tak sudah2.. slagi ada diorang pulun tau..sabau jela aku.

    ReplyDelete
  7. Assalam, ct...
    jelesnya nengok slice chesse cake tuh..nak sepotong!! ;D
    aritu k nurul ader try buat sblm puasa, x jadi... geramnya... mmg teringin nak rasa kesedapannya... tapi dah 'M' nak mencuba lagi... nanti2 lah dulu... huhu :(

    ReplyDelete
  8. wow !!! cantiknya... rajin zalieda, marblekan cheese cake..akak cheese cake belum pernah try maklum ler..rakyat tak berapa into cheese..hehe

    ReplyDelete
  9. Rajin betoi ct mengekek..hihii..yana xpnh bt lg cheese cake..dh lama berkenan nk bt tp xbt jgk..hmm..tgk komen tu ssh jgk nak bt ek..xpe..kna try bt jgk br tau jd ke x hehee..

    * nnt singgah umah yana amek award ek..kna bt homework skit.."=)

    ReplyDelete
  10. cantiknya....teringin nak buat kek simple cam gini....

    ct kita kasi award kat awak....ambik kat umah saya ye..:)

    ReplyDelete
  11. cantiknya....tak sampai hati nak makan! lawa sangat....pandang ajelah sampai terliur2... he heheh

    ReplyDelete
  12. K nurul singgah lagi...
    alamak, ramai plak bagi award kat awak ct...

    * k nurul pun sama, singgah nanti amik award yer...

    ReplyDelete
  13. macam mana nak dpt layer rapat2 mcm kek pisang di bawah tu?

    ReplyDelete
  14. tak perasan lak kek ni..
    wahhh...cantik la ct...
    menawan hati.....
    gebu jerk nengoknya..

    ReplyDelete
  15. Nieda,
    Utk dapatkan layer rapat2 gitu,sy letak 3sudu besar plain n 3 sudu besar adunan coklat,Pastu 2 sudu besar,pastu lak 1 sudu besar,1sudu besar sampai abis Adunan,kalo letak byk2 sekali mmg akan jadi layer yg jarang2..Erm paham x eks..Hrp dapat membantu ngan penjelasan ni..

    ReplyDelete
  16. uishhh cantik layer dan colour tu...dan semestinya sedap tu...akak juga tak buatx2 lagi...hehe

    ReplyDelete