Assalamualaikum semua..
Maaf sesangat lah eks,Semalam seharian xdpt nak update blog kesayangan yg baru nak suam2 kuku nih,lappy wat hal,asik off jer,baru on kjab jer,terus jadi panas n off dgn sendrinya..Xkan nak yg baru lak kut,huhu..Sian laling,dah la baru abis ribu riban,huhu,xperla da rezeki mana tau dpt yg baru lak kan..K lah b4 dia off lagi nih,meh la usha2 tart yg aku wat semalam..Nila kira 1st time,jgn xcaya aku wat tart sendiri,selalu mkn yg org wat jer..Pernah la skali 2 tlg kakak wat doulu2,kira yg nih wlaupon xsecun kak ita punyer,kira oklah utk 1st time cam aku kan..
K lah xnak bebel panjang takut xsmpat nak post n3 lak,1st time tgk rupa tart nih kat umah kak ita,mak ai,hati ku sudah terpaut bak jatuh cinta pandang pertama,punyalah cute miut jer..Lawa sungguh,seperti tuannya yg cantik jelita..Hasil kerja tangan kak ita mmg sgt2 berseni..
Resepi asal dari kak anim,yg xlokek senyuman n ilmu tuh,terima kasih buat kak anim n kak azlita cayang ya,Mudah2an,Tuhan saja yg membalasnya,muahhhsss..
Yg kak ita wat punyalah cun yg amat..
Tart Nenas
4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
air sejuk(Optional)
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
JAM NENAS
by: Kak Anim(Aku guna yg readymade ajer)
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan.
Kalo nak tgk step by step silalah ke dapo kak ita eks..
Untuk tampok bunga yg warna hijau tu ambil sedikit doh dan letakkan sedikit pewarna hijau.
Kalo nak tgk step by step silalah ke dapo kak ita eks..
hai...semakin kuat impianku nak cuba..
ReplyDeleteRajinnya. Akak masih tak berni lagi nak cuba yang ada seni2 cam gini
ReplyDeleteAssalamualaikum ct...
ReplyDeletewah comeynya tart tu ct... rajin sungguh ct buat bentuk gitu... cantik!
SALAM
ReplyDeleteritu tgk kak ita buat rini ct lak buat..mmg kena try nie tp nk kena buat dlu inti nyer la,sb yg beli tuh mcm kureng jer huhu...
kak CT.. tun mmg x rajin lgsg laa nk wat cam gini.. gulungkan aje.. hehe.. tp resepi kak anim ni mmg sedap betul kan =)
ReplyDeletebest ni ct tart akak dah habis ngeh ngeh ngeh
ReplyDelete