Kue teow nih menu dinner kami mlm tadi,kalo kue teow nih mmglah feberet aku,kalo mee aku kureng cikit,tapi berlainan plak ngan hubby,dia lbh suka mee berbanding kue teow goreng,kalo Char Kue teow,mmg dia sukalah..Tapi semenjak mkn kue teow hasil air tangan bini dia,terus dia suka n mmg licin selicinnya 1plate nih ok,jgn xpercaya,hihi..
Kue teow kali nih mmg lagi bertambah sedap,coz menggunakan kicap yg plg mahai di dunia kata hubby,hahaha..Nih kes tersalah trnsfer duit kat kak mas lah nih,aku bz ngan budak berdua,mnta tlg hubby trnsfer duit kat kak mas,guna acc aku utk bayar kicap yg aku pesan kat kak mas,pastu hubby lak kalut2 sbb nak g meeting n training,sekali dia slh 1 no yg terakhir,huhu..Nak wat camner kan dah rezeki org tuh agaknyer..So sbb nak bgi pengajaran kat hubby aku suh dia trnsfer rm kat kak mas mnggunakan acc dia lak,haha,teruk toi perangai bini dia kan.. So sbb tuhla hubby kata kicap yg plg mahai di dunia,coz kena bayar harga double,hihi..
Mmg terus terang ckp kicap yg kak mas wat nih,tersangat sedap n sesuai sekali di guna utk mengoreng kue teow,mee n sewaktu dengannya..Sedap gilosss..Xsabar nak tggu n3 kak mas pasai kicap nih,kut2 lah kak mas sudi berkongsi resepi rahsia kicap campur dia tuh..Sesapa nak order kicap campur nih,leh la order ngan kak mas ya,sekali rasa,pasti nak order lagi,sekali ngap,pasti nak ngap lagi,begitulah tagline kicap campur kak mas,hikhik..
Xsempat nak hias bagai,masak2 jer terus ceduk letak lam pinggan n snap pic,hubby dah siap tgu kat meja mkn dah ni..Yg penting kue teow nih sedap weh,letak kerang lbh n telur juga..
Pagi2 buta klmarin aku wat juga cili jeruk utk stok,hubby aku kalo mkn mee ke,bihun singapore@ kue teow mmg suka mkn ngan cili jeruk juga,pernah wat b4 ni 1kali,aku men hentam sendri ajer,tapi aku basuh cili ngan air panas,pastu letak cuka,gula n garam,
Resepi kak nor agak berbeza cikit,coz air,cuka n gula perlu dimasak dulu,apa pon mmg best sgt layan kue teow ngan cili jeruk,jom semak resepi cili jeruk yg simple nih,kut2 la da yg xtau wat n utk rujukan anak2 aku nanti..Tq utk kak nor ya,sy kopipes lak yer..
CILI JERUK
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan :
7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
1 cawan air
1 cawan cuka
2 -3 sudu besar gula
Cara :
Basuh cili dan toskan.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.
tak apalah dengan harga kicap tu ye Dana... yang penting kuey teow tu nampak sangat sedap...adeeehhh...tak tahan tengok cili jeruk tu!
ReplyDeleteHuhuhuuu...sungguh mengancam habis ni CT.. Kak Naz suka semua sekali yg dalam pinggan tu.. Menitis dah air liur akak ni.. Kalau rosak lappy akak ni, Ct tolong repair yer..hahaha..
ReplyDeletegeram wehh tengok kuetiaw tu ct.. nampaknya kena order la dgn mas kalau gini hehe
ReplyDeletehai dah dpt kicap ..sdp kan yng Mas bagi tu dah habis ni minggu dpn dah oder 4 botol...mas kata nak hantar...mgg laku penjualannya..mak cik mas yg buat ni...cili jeruk kak nor pun dah habis ingat nak buat lg...
ReplyDeletesedap...tgk pun dh tau...ade plak udang besor landing kat situ...cabai jeruk lagi..huh tergodaaa
ReplyDeleteAkak LAPARRRR tauu..LAPARRRR gi jenjalan dapo2 org tetengh malam nih...ni pun sebab tenet laju...jadi marathon ke dapo2 org..ekeke...
ReplyDeleteni kena paksa tengok kue teow lak tetengah malam.huh..sadis benar rasanya..
jap ah nak bancuh oat...eceh..konon2 menu diet..hahak
apsal asyik nak taip pepanjang je nih.. ni mesti sebb akak balas dendam kat org tu kan..ehe..
bebudak dah tido dah?mak budak?eh..mlm jumaat kannn..of coz mak budak dah tido..kakaka..
adehh..lari dulu laa ye..