Tuesday, October 11, 2011

Rendang Ayam Gaharu

Assalamualaikum,dah lepas2 raya nih teringin lak nak mkn rendang,wat mggu lpas lagi,nih baru sempat n3 kan,Mmg sedap rendang nih,selalu wat rendang men taram resepi dari mak n tokok tambah sendri jer..Masa raya bebaru nih resepi ni juga aku guna utk wat rendang AYAM N DAGING,tapi xsempat snap,Disebabkan hubby ckp sedap,so wat lagi kali nih,bkn pa,sbb nak tepek resepi kat sini,xkan lah nak letak resepixda pic kan,cam xbest lak..
Letak resepi disini bkn pa,nanti senang nak rujuk,utk diri sendri n kegunaan anak2 dimasa akan datang..
Utk CMG,tengs bebanyak utk resepi nih,mmg sedap bagi tekak kami suami isteri..

Sumber Resepi:-CMG (DTS)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
500 ml santan
2 camca besar kerisik
3 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
5 batang serai, hiris halus
1 inci kunyit hidup
25 biji cili padi siam

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus

Aku makan ngan nasi lemak,pastu goreng ikan jenahak 1ketul kecik utk hubby..Wat juga sambal ikan bilis..Nasi lemak mmg wajib la ada sambal ikn bilis n telur rebus,kalo xda,rasa cam xlengkap ajer..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
  3. Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...

10 comments:

  1. Assalam Ct nasi lemak ngan rendangh ayam mmg best, mesriahnya nasi lemak tu

    ReplyDelete
  2. assalam sdp tu rendang ayam epagi negok dah terasa lapar lah....
    suka rendang yg mcm ni basah2..

    ReplyDelete
  3. nakkkkk 1 set...
    sedappnya tengok rendang tu ct....

    ReplyDelete
  4. ikan jenahak seketul tu, hubby punya ka??? Akak punya mana???

    Nanti satu hari akak nak juga merendang, tak pernah merendang ni.. percaya tak??? hehe

    ReplyDelete
  5. wahhh sedap tu ct.. nak buat rendang jugakkk.. tq tq

    ReplyDelete
  6. wahh..complete set nasi lemak..pueh hati kalau dpt pekena sepinggan...

    ReplyDelete
  7. tun biasa mkn rendang ngan pulit kuning.. tu pun jumpa time raya je.. hehe.. hari2 biasa mmg tunggu hasben tun ckp nk mkn rendang baru buat, kalau x mmg x buat laa. hehe

    terliur nengok nasi lemak tu.. tun mmg kalau mkn nasi lemak, wajib mkn ngan sambal ikan bilis dan telur rebus.

    ReplyDelete
  8. salam ct...
    adeh dah brape lama nk buat rendang xmenjadi lg nie...asal nk buat je ada hal lain hu3...
    nmpk sedap je,tp yg perasan nye lau rendang resepi CMG kebanyakan nye letak belacan kan,,

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Dana,
    banyaknya pilihan lauk nasi lemak! semuanya nampak sedap belaka....ngences nengoknya...

    ReplyDelete
  10. Salam Kak..saya pun nak cuba jugalah resipi ni...

    ReplyDelete