Assalamualaikum..
Wokey lah inilah kek yg aku wat utk anniversary aku n my laling tersayang..
Bila tanya hubby nak kek apa utk anibeseri kali nih,dia kata nak cis kek bluberi,aku ok jerla kek apa pon,tapi hubby kalo kek coklat dia kurang gemar,so cis kek nih kira dia mmg suka lah juga,cuma dia kata xleh mkn byk lah kan,sbb cepat muak kalo jns2 cis ni,tapi aku ok jer melantak,wakaka..
Tak dinafikan ciskek pe pun mmg sedap kan,yg nih pon mmg sedap bagi tekak kami suami isteri,klo nana lak pas mkn,dapppp katanya,hihi..Syifa lak xpndai nk bgi komen g,hihi..
Owh ya,kalo kak hana n kak maz,wat versi marble,aku lak wat versi gini n letak bluberi..Resepi asal oleh Kak Maz Ilham Dapur,aku lak amik kat dapo Kak Hana, tima kasih byk ya utk akak berdua diatas resepi best ni..Sy tempek kat sini utk rujukan mendatang lak ya..
Bahan-bahan
- 100g biskut marrie @ apa-apa biskut yang sesuai
- 50g butter - dicairkan -
Filling Cream Cheese
- 75g gula halus(Aku letak 90gm)
- 135g yogurt plain @ apa-apa perisa ikut citarasa(Aku letak plain yogurt 145gm)
- 10g tepung jagung(Aku letak 15gm)
- 1 biji telur saiz B
- 80ml whipping cream
- 1/2 sudu besar jus lemon
- 1/2 sudu besar lemon zest(Xletak)
- sedikit coklat emelco - untuk buat marble(Xletak)
- Aku add butterscoth essen 1sdt
- Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil
Hasil contengan ku,sengaja nak seperais kan hubby,hehe..SEKBEK kira surprise jadi juga,sbb hubby kata oklah juga tulis atas plate gini,hehe..
Cara-cara
Untuk Base (Lapisan Biskut)
1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling
1. Panaskan oven 150 C.
2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
Selain dari kek nih,kami order juga 2biji regular pizza,garlic bread n breadstick,soup xorder,sbb yg aku wat ritu da lagi,just tambahkan air n panaskan jer,hehe..Pizza yg 7 cheesy bites tuh tang cis lain okla,tang cream cis tergolek tuh,adeiiii aku n hubby xbape suka,last2 suap nana n syifa ajer,hihi..
wah..jejes air liur pepagi tgk kek cis..ni wat tuk 'besday boy tua' ke wat tuk perut Ct sdri nih? haha..cari alasan nak mkn kek la ni..mana CT dapat buah beri tu ek? akak merata cari takde..geram tol
ReplyDeletecantiknyaaaaa
ReplyDeletewow! blueberry...my feberet tu Dana....lagilah ada cheese...memang terus ngences pepagi ni...
ReplyDeletect..tak ingat dah wish ke belum ct je anniversary ..hehhehe..moga kekal bahagian ke akhir hayat...:)
ReplyDeletebest tengok kek dia..penuh dgn buah2..hehheh
eh eh eh... masuk rumah orang lain, dok tingat orang lain...
ReplyDeletemewah tol kek tu ye ti... kita baru berkira2 nak membuat ciskek gak ni...
btw, selamat ulangtahun perkahwinan, semoga berkekalan selamanya dan terus berbahagia dengan anak-anak...
salam ct...cantik kek tu...mewah dgn blueberry...nak sikit blh? ekekekeke
ReplyDeletecongratz :) for your anniversary
ReplyDeleteInfo Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
As'salam CT
ReplyDeleteHappy 3rd Annivesary ya CT cayanggg. semoga kebahagiaan berumah tangga serta kasih sayang bersama tetap segar, mekar dan seharum mula perkahwinan ni kekal sehingga keakhir hayat, insya'Allah..A-minnnn
Cun nya kek tu bentuk cinta lagi kelas gitu I like.. sedap pulak tu kan..hehehe
alhamdulillah dah boleh masuk dah blog CT ni...byk kali juga akak terjah baru lepas.
ReplyDeletesorry akak lambat singgah sini terlepas dah n3 special ni..apapun happy belated anniversary buat CT dan suami. semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..InsyaAllah. sedap CC tu dah pernah buat dah resepi ni memang best:)
Assalam ct,
ReplyDeletewah cantik betul tulisan ct ya..
cis kek pun cantik juga akak tengok..macam kat hotel dah deconya tu..kalau cis kek, rumah akak tak berapa pulak ct, muak kata dia orang..kalau coklat ha ambik kau..hehe..itu pun kalau akak buat buttercream yg simple2 tu pun dia orang comment lain kali jgn letak..hehe lagikan cheese ..hehe..
Salam..Happy aniversary buat Kak Dana berdua semoga kekal bahagia dan gembira selalu sehingga ke akhir hayat....
ReplyDeleteEmmmmm...sedapnya nampak ceskek itewwwwww
slm za...waduhhh indah skli tlisan tngan za tuu..kmaz tlisan memang bruknyaa..klu buat deko2 ni msti hancus bak tulisan..huhuu..amboiii mkn specilnya..xde utk kmaz skittt..mksih ye za sdi cba rspi kmaz yg xsbrapa tuu..smga kena dgn citrasa za n hb...msti dpt psent tuu..muahh...
ReplyDeleteZaaa...p honeymoon ke..dpur sepi je ni...smga za sklrga sihat slalu...miss uuu...muahhh..
ReplyDeleteAssallamualaikum Ct..
ReplyDeleteWahhh cantiknya kek.. Kak Naz x pernah lagi buat cheese kek yang bakar dalam oven. Bila Nik cuba ni ek...