Tuesday, January 10, 2012

Butter Prawn Ku Xjadi..

Butter prawn yg serdaknya xbape nak jadi,adeii,nih nak salah sapa eks,time aku tgh tuang telur sambil kcau2 ngan chopstick nih syifa tengah nangis sbb berebut menan ngan nana,pastu nana tolak si syifa nih,adeiii,aku men kacau cepat 2,terus ttp api n tapis jer,mmg xpuas hati sungguh ngn rupa B/P aku nih..Adoyaiii anak omak..Time2 nih lah nak berebut menan bagai,rini depa bgn awai lak,selalunya mmg kul10 keatas baru bgn..

Tapi walaupon rupamu xmenawan,rasa tuh mmg walla,sedap sih,heaven la time ratah,pastu kolestrol kalo check mmg mncanak naik,ngee..

Kalo nak tgk rupa serdak telur yg menawan,sila2 lah ke dapo kak nor n kak izah eks..
Tq utk semua diatas resepi nih ya..

BUTTER PRAWN
resepi: Nita
di edit n tips : kak Nor @ SGN67
Sumber resepi:-Kak Izahdaut

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar(Aku letak 10ekor)
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ Aku K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Serbuk Pati ayam n bawang yg dicincang(aku add)

Adeiii nak raya cina nih udang pon naik rega sungguh la,tapi nak mkn punya pasai,kita pejam mata dah la eks..

Cara2:

Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.


Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

Pastu perangat jer kari ikan yg wat klmarin,sbb msk byk,rini xyah msk mcm2 dah,hehe..

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia

20 comments:

  1. Ala kira ok le tu. Sekali sekala nan ngan syifa nak test ummie. Lepas raya cina nanti buat lagi yea.

    ReplyDelete
  2. issshhh, ok jer akak tgk butter prawn tu, kalau pos kat sini lagi ok....hihiihi

    ReplyDelete
  3. Ct tak kisah ler jadi atau tidak mama nak 5 ketui udang hehehe :P

    Roti jaler kaler maler tuh menarik tak pernah buat kaler2 begitu..

    ReplyDelete
  4. Assalam ct, kalo akk tengok tu dah cantik sangat dh, akk pun dh lama sangat tak buat ni, dulu2 buat asyik tak jadi je, pas ada blog ni 2 tahun lebih dah tak cuba kut heheh, rasa mcm nak buat juga lah, byk tips dari kak nor kan

    ReplyDelete
  5. kak ct, tun x pernah buat nii. biasa kalau ada dinner kt hotel je blh mkn ni. tp kalau buat sendiri lg jimat kan =)

    ReplyDelete
  6. lama akak tak buat ni..sedapnya tgk...yg penting rasa tu CT kalau cukup rasa tu jadilah tu:)

    ReplyDelete
  7. takper.. jurai2 tak kisah sgt.. yg penting rasanya yg sedap tu kan.. along pun dah request nak butter prawn gak :)

    ReplyDelete
  8. wakakakka...wakakakkkaaa...ada kawan kakak rupanya, Kak Amie pun buat asyik tak jadi, lepas tu malas nak buat lagi! jadilah juga yang kakak buat tapi rupanya tak seindah yang diharapkan... tu yang malas nak cuba lagi...putus asa dah he he hehehh

    ReplyDelete
  9. Rajinnya adik akak sorang ni masak2...akak nak join2 makan leh ke...:)

    ReplyDelete
  10. salam ct, cantik je nmpak butter prawn ni..okla tu ape x jdnye......kire cemerlang dah ni :)

    ReplyDelete
  11. uwaaaa udang kat sini, tak kisahlah tu, janji ada kirai2...btw udang goreng gitew je pon dah sodapppp kan..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum ct,

    cantik kejadian telur tu...halus mulus...hehe...kalau kak nur buat pasti tk menjadi...tk kisah lah kan janji boleh masuk mulut...hehehe.

    ReplyDelete
  13. janji hado ct payung oi..akak terai pun belum lagi nih..asyik skip ke menu lain je dulu.lagi pun sedang kena penyakit garu2 la ni..:)

    ReplyDelete
  14. kehkehkeh..kita hari tu pun buat tak cantik sgt...memang sedih kalau nak diikutkan..bila dpt meratah udang tu sejuk skit rasa hati yg panas..hehhehe

    ReplyDelete
  15. kak ct...dah nampak cantek pon rupa serdaknya tu....rasanya x ubah pon kan...dh lama nani x buat ni...

    ReplyDelete
  16. jadi tak jadi,janji sedap huhu...terima kasih petua yg ct berikan akak hargai sangat..sebab anak2 yg sebelum ni tak penah jd susu kurang awal2 ni..tqvm

    ReplyDelete
  17. Assalam ct, slam ziarah n kenal,
    best je tgk butter prawn tu..jadik je;)
    roti kirai kat bawah tu best betol ..kalepul..

    ReplyDelete
  18. Assalam ct,
    akak memang suka recipe udang mentega ni..oklah tu jurai2nya akak pun buat beberapa kali juga ct..hehe

    ReplyDelete
  19. Salam zaaaaa..duk msk ke tuu...kmaz pun lapar nii...tghri xmkn nsi punn...cntik tu za sarang udg za tuu..dh jdi tuu...

    ReplyDelete
  20. sedaapnya ada butter prawn.. salah 1 menu kegemaran keluarga akak... ala ct.. tu dah ok dah tu... kari ikan tu.. alahai!!! menyelerakan sungguh... ada bendi lg.. sedapnyaa..

    ReplyDelete