Assalamualaikum..
Selamat ptg n salam sejahtera semua..Dah lunch ke tu..Kepala tgh berdenyut sakan,tapi gagahkan juga utk update resepi puding yg sedap n enak bangat dimakan time cuaca panas cam skng nih..
Lemak berkrim,mmg ngam sgtlah makan ngan kuah gula merah yang wangi jer tuh..Terus terang ckp,aku mmg suka sgt puding2 gini,nana pon suka sgt,bila suap jer,mmg mnta lagi n lagi,hehe..Wat klmarin ptg half adunan,mmg dah licin..Saja lah wat klmarin ptg lepas nmpak kak ct tayang puding bunga dia yg comey sgt,terus jatuh cinta pandang pertama,hehe..
Rasa lbh kurang jer ngan lompat tikam,kedua2 jenis nih mmg sedap n aku suka,hehe..
Tq ya utk kak ct,kak lina n kak fida utk resepi best ni..
RESEPI BUBUR SOM-SOM
by: kakfida myR
sumber: linapg.blogspot.com& Kak Ct Delima
Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung jagung
- 800 ml santan
- 1 cawan susu cair
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau
- sedikit pandan emulcho
- sekeping gula melaka
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan - disimpul
Tq kak Ct delima utk inspirasi wat puding lam mould comey gini..Kak ct wat lagi comey lam mould bunga,hehe..
Cara-cara
-
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
Nah sapa nak,aku dah siap tuang sirap gula merah..
Sorrylah kan kalo ahik2 guna piring yg sama n pic2 xcun,yerla kamera cabuk n guna nset ajer..Yg pnting nawaitu n ikhlas xmenunjuk2 kan..
akak nakkk....akak dtg paling awal, mst ada lg kan...hihiihhihi
ReplyDeleteassalam ct, ini pun dh lama nk buat, tp x buat2 lagi, mmg sedap nmpk tu, best sejuk rasa tekak
ReplyDelete4 ketul untuk akak plzzzz
ReplyDeletei like...lama dh tak buat som som nihh..
ReplyDeletesalam ct..sedapnye bubur sum2...peberet ni..time pose rasa puas je dpt makan bubur som2 ni sejuk2.. :) ct, samelah kta ni..asyik ulang pinggan mangkuk yg sama je... xpe jimat :)
ReplyDeletemaceh eh ct atas ucapan tahniah tu.. teruskan berblog, mana tau esok lusa giliran ct pulak.. :)
cheq sue tgk ok aje gambar som2 ni ct... pernah gak dulu buat sekali, tapi mcm x berapa nak jadik, nanti senang2 boleh la cuba jugak ni
ReplyDeleteAs'salam CT cayangggg
ReplyDeletesebab k.ct punya bubur sum sum dah habis, k.ct nak mintak CT punya pulak. masih terasa2 kesedapannya ni. Ni lagi power..kena letak nama Bubur Sum sum cinta hati CT... hehehe, Terima kasih CT sebab sudi mencuba juga :)
K.ct suka tengok piring tu nostalgia sungguh CT, tak kisah nak pakai berapa kali janji kita tak pinjam piring orang kan CT..hihihi
Assalamualaiku CT
ReplyDeletesihat ke?? Amboi ada cik som kat sini...kalernya cantik sekali..kak Nur peminat warna hijau tau...cemburu you!!hahaha..bila terpandang piring tu terus kak Nur tingat arwah emak akak sebabnya piring itu adalah koleksi nya waktu zaman dolu2...kemudian kak Nur rasa dia beri pada keluarga di kg....huhu...itu yg kak Nur terharu dn sedih sedikit. Apa2 pun sedap nampak bubur sum sum tu...haha.
dah lama nak belajar buat kuih ni...tapi belom juga terbuat...nanti kene jugak buat sampai cantik mcm tu..heheh
ReplyDeletesedapnya..kita memang teringin nak buat resepi kak fida ni dah lama dah..hehehe....cantiknya bentuk dia ct...:)
ReplyDeleteSalam..emmm memang sesuai betullah ngadap ni tengah cuaca panas2 gini...Sebelum makan tghari, bolehlah sudukan seketul dua ke dalam mulut...nyamannnnnnn
ReplyDeleteSalam CT,
ReplyDeleteDulu2 akak suka juga makan bubur cam ni, tapi kaler putih jer, mmg sedap sangat, rasa lemak2 manis gitu
assalam zaliedana..pertama yang acik nampak dan suka..piring bekas kuih tu..lama tak tengok..dulu2 ada berbagai warna piring tu.
ReplyDeletebubur som som memang kegemaran acik..selalu makan dengan air gula enau.
akak pun...
ReplyDelete10 ketoiiiii..he3