Friday, April 6, 2012

Bingka/Bengkang Labu&Kad Dari Finland

Assalamualaikum..

Rajin nmpak minah sorang tuh update kan,opsss jgn diteguq,kang tenggelam lagi n ala2 sekut chipsmore feberet ank dara berdua tuh lak,kejab ade,kejab xde,huhu.. 
Selamat hari jumaat n selamat berhujung minggu ya semua..Sarapan pa pagi ni..Aku bf roti letak nutella jer,stok nutella tgh byk,coz ritu da ofer wehhh,aku pon beli lbh ler..hehe..
Erm bingka labu nih wat bila?Erk aku wat ari selasa lps g,dah yillek dah pong..


Akceli nih la 1st time ai merasa n wat bingka/bengkang letak labu,kalo letak kentang n keledek pernah le,kelentang pon pernah juga,keledek+kentang ya puan2,bkn Terlentang,hihi...
Rasanyer?......Ofcoz lah sedap,kan lemak2 labu+lemak2 santan+lemak2 makin bertambah,hahaha..Aku guna santan kotak kara jerk,coz santan fresh kejung,malas nak defrost,haha...Dasar pe ma lesss kan...


Oklah merapu meraban lak ai rini,moh tgk resepi lak eks,tq ya Cmg yg putih gebu,ai c/p resepi ya..

Sumber Resepi:-Mat Gebu@DTS..
BAHAN-BAHANNYA :-)aku wat half rcp jer.

450 gram labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
5 biji telur gred B(Aku ltk 2biji gred A utk half rcp)
200 gram tepung gandum
180 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla (mat guna "butter vanilla" flavour)
1/2 camca teh garam
Bijan secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, bila lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapi adunan tadi. Masukkan labu lecek dan esen vanilla, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan taburkan bijan rata. Bakar selama 45 - 50 minit hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak. Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh tarik keluar dari tin. Sejukkan sebelum dipotong...
CATATAN MAT GEBU :- Lepas bakar tadi, mat grill kan dalam 3 minit macam tu bagi permukaan dia berkeraakkk tebal sikit, baru wangi dan sedap..

Kuih bingka yg sedap,terasa lemak2 santan bergabung dengan labu,best..





Walaupon wat half adunan,bagi family kecik cam kami nih,kira byk lah,coz ank2 dara berdua tuh xlayan lak bingkang nih,aku n hubby jer makan,pastu aku bagi jiran juga,coz jenuh weiii nak melantak bebanyak,huhu..
Ngengada betoi dak berdua tuh,memilih sungguh,ikut pangai sapalah tu,huhu..Nana langsung xnak rasa,syifa lak,bila aku suap,bley diluahnyer,adeiiii sabaq jerlah..
Byk juga hb makan,katanyer sdp,heehe..

Kad bunga tulip nih dari kak nieza cayang yg jauh di finland,semperna anniversary Blog OJB nya yg ke2..Tq sangat2 ya akak,akak sudi memberi,sy sejuta kali sudi angkut n gantungkan disini..Moga ukhuwah diantara kita sentiasa subur n kembang mewangi sepanjang hayat..Walaupon xpernah bersua muka n bertentang mata,ingatan sy pada akak sentiasa ada..Moga OJB sentiasa suksess n terus berkongsi resepi2 yg mantop lagi ya kak..Muahhhh salam sayang dari sy..

13 comments:

  1. assalam zaliedana..terbuka hati pulak nak buat ni..mula2nya tengok resepi..banyak sangat..tak terfikir pulak nak buat separuh adunan je..terima kasih bagi idea.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Dana,
    wah...dia dah mula merempit masak-masak yea... jom rempit sama2! Lama tak makan bingkang labu...

    ReplyDelete
  3. lama2 menyepi dok renovate umah ye dek nonn... lama x bersuka2 dengan CT..

    ReplyDelete
  4. prewitttt...cantikk langsir baru ct..
    amboiiii..lama menyepi nie...
    tngh mabuk2 yerk...
    alhamdulillah..

    bingka labu ni..
    kak mas pun dah try..
    memang sedapppp..

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum Ct...
    Tengah mabuk2 ker???? Alhamdulillah.. Semoga segalanya dipermudahkan oleh allah SWT yer..

    Cantik kejadian bingka labu ct ni.. Tertarik akak rasa nk makan.

    ReplyDelete
  6. kak ct!!!!!!!!windu!! welkam back.. eh, ni dh n3 ke 2 ke? termiss pulak.. maklum la, tgh bermalas2 lagi nih.. hihi....

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Ct..sedapnya bingka..Kat rumah Sue pun budak2 tak layan sangat bingka-bingka ni..Tapi Mama diorang sukaaa lagi2 klu dpt time suam-suam tu..lagiiiii sedap..berketul2 dingap pun tak sedarrrr...

    Ohhhh...dah berdua yaaaa...Tahniah...semoga sihat sehingga ke akhirnya

    ReplyDelete
  8. salam CT..
    akak ucapkan tahniah kerana bakal menambah sorang(atau lebih) lagi ahli keluarga.. hehehe.. jaga diri baik2 ye...

    bingka labu mmg sedap.. akak rasanya dah 2, 3 kali gak buat bingka labu ni.. dari sejak belum ada blog pun dah pernah cuba2 dgn resepi sendiri.. main taram jek dik non.. hehehe.. mmg best.. tp resepi yg ni lom try lagi kot.. yg akak buat dulu versi takboh telur pun sedap..

    ReplyDelete
  9. wah ct kak nampak silau la kat camca tu hik hik Langkawi mai ka

    ReplyDelete
  10. akak dah pernah gak buat bingka ni. sedaaappp. resepi cmg tapi olahan oleh akk zana.. sedap kan. lemak2 tu.

    ct, cun aa set nasi kat bawah tu.. ai likeee... hehehe

    ReplyDelete
  11. Salam Ct...
    lama nyer menyepi...
    dap nyer tgk bingka labu...
    kat bawah tuh set ayam penyet menyelerakan betul :P

    ReplyDelete
  12. Assalam CT, lawa bingka tu..semestinya sedap tu kan.akak lum pernah buat lagi versi labu ni.

    tqvm dear sudi ambil bunga ni...tq juga atas sokongan CT pada blog akak.semoga kita ditemukan pula dialam realiti satu hari nanti..InsyaAllah. mhuahhx3:)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum CT,
    Kemana menghilang, lama tak nampak hehehe.....harap semuanya sihat2 ya. Cantik kejadian bengkang tu, macam2 posing ada, siap dengan pinggan cantik2.

    ReplyDelete