Assalamualaikum..
Kuih yg dibuat kelmarin utk berbuka puasa..Akceli dah 3kali wat serimuka guna rcp nih,sejak pertama kali menerai pada bln3 aritu,mmg still ngan rcp nih jer,xtuka2 rcp len klo nak wat serimuka,sbbnyer mmg sedap,lembut,secukup rasa lemak manis,kira mmg serasi ngan tekak kami sefamily ler..
Kali nih baru berkesempatan nak konsikan rcp nih kat sini..kut2lah da sapa2 yg msih tercari2 rcp kuih serimuka yg best ke kan,klo xde pon xper,rcp2 nih leh juga wat kegunaan n rujukan ank2 tersayang 1 ari nnti..
Anak2 n laling mmg suka sgt ngan kuih serimuka,baru2 nih da beli 2ketul,masyaAllah keras n xsdp lngsung,last2 jadi habuan cik tong ajer,huhu..Aku lbh berpuas hati wat sendri ajer,abb bkn ssh sgt pon nk wat kuih nih,klo ikut rcp nih,kompom jadi..
Aku wat half adunan jer,tapi bhgian pulut aku lbhkan,sbb ank2 sementara aku nk tekan pulut kat acuan tuh,mmg depa mnta pulut tuh,boh sebekas kecik sorang 1,dah abis mmg mnta lagi,depa ska btui la ngan pulut2 nih.
Rcp nih aku ambik dri umh kak yatie msa tercari2 rcp kuih serimuka,rcp nih kak ayu yg kongsikan ,rcp asal,oleh chef asma..apa pun jutaan terima kasih wat semua yg terlibat atas rcp nih ya..
Resepi Asal:Chef Asma
Sumber Rujukan :Kak Ayu&Kak Yatie
Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 500g beras pulut
- 300ml santan pekat
- 300ml air
- 2 tsp garam halus
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
- Basuh bersih & toskan
- Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
- Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan A
- 250 gm gula castor
- 100 mg tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air
- 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
- 4 biji telur
- 1/2 tsp garam halus
- 1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan, saya pun sama)
- pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
- Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit
Assalamualaikum Zaliedana,
ReplyDeletecantiknya serimuka guna acuan star mcm ni..teruja melihatnya...kalau depan akak ni, umphhhhh tak tolak punyerrrr..mmng kuih kegemaranku..
sedapnya kuih serimuka ni..acuannya sangat menarik......
ReplyDeletewahh... sama2 pos kuih ijau ye... hehe... cantik jer dia keluar dr acuan tu... CT sapu minyak ke pada acuan? akak pun dah try resepi serimuka yg ini... memang sedappp!! rasanya resepi milik chef asma kalau tak silap akak... mmg marbelesss
ReplyDeletekunjungan perdana salam kenal dan persahabatan
ReplyDeleteBlog yang sangat bagus, saya suka dan mengikuti 208
senang sekali jika anda juga follow kembali
ditunggu dan terima kasih
ummmph..sedapnye, suke kuih ni.tak prnah jemu..
ReplyDeletect..baru hari ni kita sampai ...mesti kuih pun dah lama jadik baja..hehehhe...kita suka kuih ni...tapi selalu buat yg gula merah sebab kalau pandan ni makcik tak makan...
ReplyDeleteSalam kenal,add dlm my bloglist dan follow sini.
ReplyDeleteKuih serimuka mmg fav saya,cantik ye buat guna acuan kecil2.
Assalam ct..kuih serimuka ct ni cantikkkknya.. rasanya dah lama tak buat kuih ni.nanti nak buat lah..
ReplyDeleterecipe ni memang a keeper..akak dah pernah ambil tempahan gunakan recipe ni..sedappp sangat..thanks dear for trying ya..
Aslmkum Zalieda.cantik kuih serimuka itu...senang mkn dlm bekas kecil.
ReplyDeletenengok bihun sup utara kat bawah tu...sedapnyaaaa.....
Slmt menyambut hari raya Aidilfitri buat Zalieda sekeluarga.maaf zahir batin..
Salam Aidil Fitri Ida,
ReplyDeletehari ni pun akak nak buat Serimuka utk berbuka. Baru 2 hari puasa 6 hi hi.
Salam Zalieda.
ReplyDeletere; resepi nasi minyak warna-warni yg akk cuba itu mmg kelainan sbb campur sekali kismis...juga tomato & serai..
Salam selamat hari raya, maaf zahir dan batin CT. Lamanya akak tak jenguk sini, rindu rasanya...
ReplyDeleteElok jadinya serimuka pandan CT, berseri2.
Salam selamat hari raya, maaf zahir dan batin CT. Lamanya akak tak jenguk sini, rindu rasanya...
ReplyDeleteElok jadinya serimuka pandan CT, berseri2.
SALAM dear friend...sedap serimuka, tak pernah jemu menjamahnya
ReplyDeletesalam ziarah
ReplyDeletesuka makan tapi tak suka buat
Resipi dalam blog ini nampak sangat menarik..
ReplyDelete