Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Sunday, March 3, 2013
Kuih Talam Gula Merah
Assalamualaikum..Lagi n3 dimalam hari..
Kuih talam gula merah rcp kak yatie nih mmg salu sgt dah aku wat,kdang xsnap pic,kdang tuh mmg da snap,tapi sbb duk igtkan dah pernah kongsikan rcpnya disini,maka aku pon wat dek xnah nk letak rcp,huhu..jab tadi bila check2 blk msa nk joint GA tun tu tgk2 resepi talam nih aku xnah letak lagi,huhu..
Wokeylah rcp utk rujukan ank2 trsayang juga anda2 semua yg sudi utk menerai..Tq utk kak yatie ats perkongsian rcp kuih talam yg sgt2 sedap n secukup rasa nih..lembut sangat,semenjak dah pndai wat nih,mmg aku xlagi beli kuih ni,klo dlu xsdap n keras pon bli juga sbb kuih febret punya pasal,huhu..Aku suka sgt kuih yg lembut n terasa lemak santannya cam kuih nih,nyum2..
Resepi Kuih Talam Gula Merah
Sumber Resepi :- Kak Yatie
Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikit garam
**Lapisan ats nih klo nk letak lam mould kecik,aku add lagi santannya jadi 4cawan,sbb nk lagi lembut,tapi klo nk potong2 n kukus lam talam yg besar,memadai sukatan yg 3cwan tuh..Tuh pon mmg dah lembut..
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Morning kak CT cayanggg~~
ReplyDeletetun xtau la nape specis2 talam ni xsuka kat tun. masa masak tu kan, dia berketul2 dgn hebatnyer. hihi... xpandai nk bajet lama mana nk masak b4 kukus.
haaa.. akak ada mengalami masalah yang sama ngan Tun telani, huhuhu..
ReplyDeletecantiknya talam Ct.. jeles! jeles!
menarik tertarik tengok talam ni .....
ReplyDeletecantiknya...
ReplyDeleteSalam rindu-rinduannnn siti...lamanya kita xbrsua dialam maya ni kan..siti sklrga apa khbar..mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz yg suam2 kuku tu...kmaz je xrjin buat kue2 talam ni..tpi mkn rjin plak...muahhh..
ReplyDeletecantiknya kuih.. sure rasa sayang nak makan..
ReplyDeleteWow! Comel2 belaka kuih dia.... sebab cantik macam tak cukup 3 ketul makan ni Dana!!!!
ReplyDeleteSalam singgah....akak pun join sama Maz...rajin makan..buatnya Ya ampuuuun!
ReplyDeleteAssalam Ct, sedapnya nampak kuih akak pun suka kuih2 macam ni..nanti boleh trylah..
ReplyDeleteSalam CT,
ReplyDeleteMolek sesangat kejadian kuih talam CT.