Friday, October 4, 2013

Resepi Cranberry Yogurt Chiffon Cake


 Assalamualaikum..Selamat ptg n  moga anda semua sentiasa dibawah lindungaNya..
Terlebih dahulu nak mnta maaf byk2 wat yg tinggal jejak,xsmpat lagi nak jejak balas..InsyaAllah malam karang aku berkunjung balas ya..nati jgn lupa siap hidang yg sedap2 noh,hihi..

Oklah kek cipon gebus gebas nih projek tgh2 mlm buta tadi pas ank2 dah tido..smbil2 wat kek cipon smbil2 iron baju,sambil2 perap ayam goreng berempah utk lunch rini juga.Huhu nak wat camner kan mlm2 buta bru nk wat semua kja..erm camtulah ade ank2 yg msih kecik ni..Ape pun aku sgt bangga mnjadi suri rumah n gembira dpt berkhidmat utk suami n wat yg trbaik utk ank3..InsyaAllah moga redha suami sentiasa bersamaku n Datang bersama Redha Allah....

Dah lma berkenan n beli cranberry sbb nk wat kek yg 1 nih,yogurt pong dah bpe kli bli n dah selamat wat bnda lain,tapi kek yg 1 nih xjuga jadi,huhu..
pastu baru2 nih ade g gathering n salah sorang akk tu ade wat kek cipon ngan mix fruit..Bila tnya dia,dia kata rcp asal letak cranberry,tapi dia tuka ke mix fruit..ermm lagi lah semangat nk wat..utk 1st trial nih aku wat guna cranberry,nx time insyaAllah nk wat guna mix fruit lak lagi sdap sdap da mix mcm2 fruit..

Pgi tadi pas post pic kek nih kat fb,trus xtgk nset dah sbb bz msk lak,erm bila tgk2 tuh pnyalah rmai pm n mnta rcp..Oklah disini aku kongsikan rcpnya ya..aku ambk kat umh kak nor..Tima kasih byk wat kak nor n kak rima yg brkongsi rcp..Sy share kan disini n kita pnjang2 kan wat rakan2 yg len yg nk menerai pula ya..

Owh ya kat sini aku letak 2 versi rcp ya..Aku wat rcp 1 ya..Sbb rcp 2 kna ltak 7bji telur putih n telur kunun lak 2bji,erm aku mls nk smpn2 telur dah n guna rcp 1sng sikit guna 6bji telur ja..so kepada yg nak menerai tu trpulang lah nk try yg mna ya..Tpng lak aku gina tpng gndum+tpng jagung sbb xde tpng kek..Ok jom tgk rcp lak..


Resepi 1:-
STRAWBERRY CHIFFON CAKE with DRIED CRANBERRY
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
sumber resipi asal : Rima
Dicuba Test Oleh:- Zaliedana

Bahan2:
A:
6 biji kuning telur
100gm strawberry yogurt(aku guna Natural Yogurt sbb nk letak kale ijau n putih tu)
150 gm tepung kek(Aku letak 20gm tpng jagung+130gm tepung gandum n ayak 3kali)
50gm gula castor
secubit garam
100gm minyak sayuran/masak

B:
6 bj putih telur
1 sudu besar perahan lemon/limau ~ atau boleh gantikan dgn 1/2 sudu kecil cream of tartar
100gm gula castor
sedikit pewarna merah & strawberry emulco(Aku letak pewarna pink n ijau juga1 lagi biarkan warna asal)

1/3 cawan dried cranberry ~ hiris (Aku lebih kan lagi sikit)
1/2sdu besar tpng gandum Aku add utk diayak bersama ngan cranberry

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 150C.
Ambil sedikit hirisan cranberry dan tabur pada dasar loyang (saiz 22 - 25 tube / angel cake pan)
Masukkan lebihan cranberry pd tepung dan ayak bersama. Ketepikan.
Pukul kuning telur hingga kembang/pucat warnanya dan masukkan yogurt dan minyak. Kacau.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan juga garam.
Masukkan juga pewarna dan emulco. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
Dalam mangkuk berasingan, pukul telur bersama jus lemon hingga berbuih dan masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul lagi hingga betul2 kembang (menjadi meringue).
Ambil 1/3 dr meringue dan masukkan ke dalam adunan A (kuning telur). Kacau sebati dgn cara kaup balik.
Kemudian masukkan lebihan meringue dan kacau lagi dgn perlahan2.
Akhir sekali masukkan cranberry yg diayak bersama tepung td dan gaul hingga sebati. (jgn terlalu lama)
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan hentak2kan 2 - 3 kali ke meja utk menghilangkan udara (air bubble) yg terperangkap dlm adunan kek.
Bakar lebih kurang 50 min.
Keluarkan dr oven dan terus terlangkupkan (utk mengelakkan kek mendap) hingga kek sejuk.
Sisipkan tepi loyang dan keluarkan kek.

* tujuan mengayak cranberry bersama tepung utk meringankan cranberry dan tidap mendap didasar kek. 


Resepi 2:-

CRANBERRY YOGURT CHIFFON CAKE
source : Anncoo Journal
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients: makes 14 (k.nor guna angel cake pan saiz 23cm)
5 Egg yolks
40g Caster sugar ~ k.nor guna 30gm
65g Canola oil/salad oil
2 tsp Lemon juice ~ yg ni k.nor campur ke dalam bancuhan telur putih
130g Natural yogurt
130g Plain flour (sifted) ~ k.nor guna tepung superfine
lemon zest from one lemon

7 Egg whites
90g Caster sugar
95g Dried cranberries (cut to small pieces & sprinkle with 1/2 tbsp flour)

Method:
In a large bowl, mix egg yolks, sugar and oil well with a hand whisk. Add lemon juice (k.nor skip part ni), lemon zest and yogurt into it, mix well again.
Whisk egg whites till frothy, gradually add in the sugar in batches, mix well. Continue beating till egg whites are stiff but not dry (kemudian masukkan lemon juice)
Use a hand whisk to mix 1/3 egg whites with mixture.
Gently fold in the rest with a rubber spatula till well combined.
Lastly gently fold in the cranberries pieces into mixture.
Spoon batter into cupcake liners up to 3/4 full evenly and bake at 180C for 15 mins, then lower temperature to 160 for another 20 mins or skewer comes out clean. (k.nor bakar dgn suhu 180C utk 20 min pertama kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar lagi sehingga masak - lebih kurang 20 - 25min)
Invert cake immediately on a wire rack to cool completely before unmoulding.

8 comments:

  1. wewitttt..gebu cipon ko ct,,,
    akak dah lama tak buat..
    tergoda nengoknya

    ReplyDelete
  2. Adoi..camana ni ct..terliur sudah..tp nk buat tadak keberanian ni takut bantat

    ReplyDelete
  3. lamaaaaa sgt2 x buat cipon kek.. mmg gebus nmpk texture dia.. 2kali ngap habis sebijik kek nih, mcm mkn kapas :)

    ReplyDelete
  4. akak pun dah lama tak menyippon... berseri2 chiffon CT & tentulah sedap sbb ada buah cranberry tu kan?

    ReplyDelete
  5. oittt pinknya makngah.. kita cukup seriau nak buat kek sipon ni...takot vantat... ^x^

    ReplyDelete
  6. salam kenal dr SRC..

    saya datang sini dan follow..sudi singgah sini ya, www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

    ReplyDelete
  7. Rasanya dekat setahun juga tak buat kek cipon... walaaaa datang sini kok terus kepingin!

    ReplyDelete
  8. waaaa...gebu gebas akak tengok...laju masuk mulut berkali2 klu tiba kat akak...

    ReplyDelete