Assalamualaikum,selamat ptg..
Pe khabar semua..selamat berpuasa sunat Ashura bgi yg berpuasa ya..InsyaAllah moga segala Amalan kita diterimanya..Arini klo bersedekah mmg byk pahalanya,Antara amalan sunat yg lain tu mndi sunat hari ashura,bkn mandi wajib ja ade yer,hihi..Pkaikan celak pon bgus,utk elakkan kna skit mata..Alhamdulillah ank2 dara n aku sendri mmg pakai celak mekah yg botol tembaga tu..Mmg bagus sbb ade campuran air zam2.My mom tumbuk sendri..
Plg lawak klmarin bila bgi En lalink bca amalan2 sunat hri ashura nih,bila smpai part no 3,kna gosok kpala ank2 yatim,insyaAllah Allah akn mengangkat darjat kita,pastu hb wat lawak dia kata,xperlah yang gosok kpala abg,abg gosok kpla yang,kita kan sma2 ank yatim,huhu..adoiiila lalink aku ni..hihi..
Erm nasi Ayam mmg antara menu febret en lalink n ank2 aku,byk juga rcp yg dah di try,nih antara yg sedap bgi tekak kmi suami i3..Hb mmg peka sgt klo aku try rcp baru,mkn jerk terus kata nih rcp mna lak,aku pon tnya,erm nape bang,dia kata sedaplah,hihi.Pastu aku pon kta erm yg nih rcp len lak,hihi..Sekbek bini dia rajin try mcm2 rcp kan,hihi
Tapi trus terang ckp la,mmg sdap n da kelainan rcp,nak tau cam ner sdap n pa kelainan,anda kenalah cuba sendri ya..
Xdan nk snap byk pic n pic asing2 utk sup,sambal n kuah kicap tu,sbb dah nk berbuka..Blk marin dari seberang dah lmbt,trus smp2 umh kalut masak,sekbek ayam dah siap rebus n perap ltak peti ais..
Ok jom tgk rcp..Sblm tu jutaan terima kasih yg xtrhingga wat kak azie yg rajin mncuba pelbagai rcp nasi ayam n share kan rcp yg dia ambil dari kak Nani Rostam..Mekasih yg xterhingga juga wat kak nani selaku Puan punya rcp Asal..Kak Nani skng tgh bercti di london..Tq kak add sy kat fb nun..
Nasi Ayam Paling Sedap
Oleh: Azie Kitchen
Lauk Ayam:
1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Bahan perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan
Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.
Didihkan
air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga
ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan
bahan perap seketika. Gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.
Goreng
ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak
menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi
penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah
ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan
hidang.
Nota:
Ayam
jangan dipotong, biarkan seekor. Setelah digoreng atau dipanggang
barulah dipotong agar ayam masak cantik. Tapi kalau susah untuk
menggoreng, bolehlah dipotong 2 atau potong 4 sahaja.
Saya potong 2 sebab nak menjimatkan minyak semasa menggoreng. Saya lebih suka goreng dari dipanggang. Jadi saya tidak gantung, sejatkan di atas jaringan sehingga betul betul kering airnya.
Saya potong 2 sebab nak menjimatkan minyak semasa menggoreng. Saya lebih suka goreng dari dipanggang. Jadi saya tidak gantung, sejatkan di atas jaringan sehingga betul betul kering airnya.
Nasi Ayam:
Mentega - tak guna
Minyak ayam - saya tambah
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave)
Susu full cream
Serbuk ayam
Garam
Gula
Rempah penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis
Basuh beras wangi, tos dan letak dalam rice cooker.
Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam.
Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam.
Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa.
Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.
Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.
Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.
Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.
Sambal Cili
5 biji cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah
Blend
cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam
kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air
rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.
Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Angkat.
Kuah Sup
Jeruk kubis
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur
Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.
Sambal Cili
5 biji cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah
Blend
cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam
kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air
rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.
Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Angkat.
Kuah Sup
Jeruk kubis
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur
Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.
Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.
Oh..resepi dri k.azie...ada ambik hri tu.tp x try lg smpi skrng..k,.azie pun kata sedap giler...ni yg lg rasa x sabar nak try ni...
ReplyDeletetun pon penah save resepi nih.. tp xtau nk gantung2 ayam kat mana..haha.. akk xgantung pon jd plg sedap ye.. resepi nasik tu yg beza dr yg lain tu, ada daun pandan bay leaves ngan susu.. sbb tu kot jd extra sedap kan :)
ReplyDeleteAkk dh try resepi nie..mmg sedap..kna dgn selera kmi.
ReplyDeleteCantik rupa paras ayam goreng tu Zalieda, hitam manis berkilat menawan & rupawan.
ReplyDeleteMemang nasi ayam hidangan yang tak menjemukan, sedap... sedap!
Assalamualaikum .. Lama dah nak cuba masak sendiri sebab kat kedai macam sedap je.. Thanks yer.. Hehe..
ReplyDeleteummm sedapnye kak... sy mintak copy resepi nie yea...
ReplyDeleteNampak sedap.. tq atas info ni..
ReplyDeletenmpk sedap ni...kna try ni..tq
ReplyDelete