Wednesday, December 26, 2018

Resepi Bengkang/Bingka Ubi Kayu Yang Sedap Dan Mudah

Assalam semua..Rajin ckit arini aku update la rcp Bengkang/Bingka Ubi Kayu yang sedap dan mudah sangat nak buat..

Kira pejam mata pon boleh buat la..Hahaa tapi bab nak parut ubi tu,Adess memang jenuh la hampaaa oii.

Boleh tgk kat Utube Channel  aku di sini kalo hampaa nak lebih paham..

https://youtu.be/6SDceui4PbA


Tapi nak Makan sedap kena la teruk cikit kannn..
Kat bawah ni rcp yg aku salu guna ni..Selamat mencuba hampaaa.

          Resepi Bingka/Bengkang Ubi Kayu Yg Sedap 

      4 cawan Ubi yg di parut
      2 Cawan Santan
      2 Biji Telur
      1 Cawan Gula( Boleh Lebihkan Kalo Suka Manis)
       1Sudu Besar Minyak (Sapu kelling loyang n Tuang ckit Atas adunan Bingka)
       Secubit Garam
       Sedikit Pewarna Kuning

          Cara2

Panaskan Oven dengan suhu 160-170 ikut jnis oven selama lbh kurang 10-15 minit.
Campurkan semua bahan gaul @blend hingga sebati.
Tuang ke dalam loyang yg telah di sapu minyak.
Bakar adunan hingga masak lebih kurang 1jam..
Sejukkan sebelum dipotong.

**Selamat Mencubaa

No comments:

Post a Comment