Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Saturday, December 29, 2018
Resepi Mee/Mi Udang Paling Sedap Kalah Restaurant Hampaaa
Assalamualaikum hampa..B4 tu nak habaq kalo hampa nak tgk Video2 rcp masakan aku,aku baru buat Utube channel..Hampa Cari Zalieda Diari Zaliedana na..
Kalo Tik Tok pon ada hampaa haha, Zalieda Zaliedana..
Kalo nak tgk pic2 masakan harian aku yang latest kat Ig aku na..Nama Zalieda..
Todia todiaaaa semua aku boh no..Jomla polo hampaa aii.
Arini Aku nak updates Resepi Mee Udang Plak ..Tgk pic ni hampaa terliuq x???
Haaa klo terliuq hampa try la buat ni aku bagi rcp kat hampaaa ..
Sumpah tak tipu menang sedap n dah byk Feedback kata sedap tau.
Rcp ni aku pernah kongsikan di SINI b4 private blog dulu..Kak Azie kitchen pon dah pernah try Rcp ni di SINI
Rcp ni juga aku ada share kan kat Dalam Majalah SAJI juga..
Haaa percaya x lagii rcp ni Antara yg paling sedap..Kalo xsedap aku tak share tau..
**Kak Lina Pg dr Teratak Mutiara Kasih pon ada try dah rcp ni n bagi feedback yg ok
Resepi Mee /Mi Udang Sedap
Mee Kuning secukupnya di bsuh ,Toskan n celur.
Udang ikut suka byk mana pong,lagi banyak,lagi sedap
ketam/Sotong( optional )
2Biji kentang @ 1 biji keledek yg kcik digoreng @rebus hingga empuk
3 SDB Cili Kisar
3 Ulas Bawang Putih Dikisar
5 BIJI Bawang Merah Dikisar
1 SDB Udang Kering Dikisar halus(guna blend kering
*2 SDB Pes Tomyam
* 3 SDB Sos Cili
*2 SDB Sos Tomato
*2SDB Sos Tiram
* 1SDB Serbuk Pati Ayam
*1 SDB Nampla@ Sos Ikan
4 SDB Tomato Sup kimball
*Gula,Garam secukupnya
Minyak utk menumis
Bahan Hiasan Sampingan
1Keping Tauhu yg di goreng
Sawi Di Celur
Telur Rebus
Cili Merah
Daun Bawang
Limau Kasturi
Bawang Goreng
Cara2
1.Blend bawang putih, bawang merah dan udang kering hingga halus..
Tumis dalam minyak yang panas hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
2.Sementara itu, ubi kentang digoreng/ direbus sekejap dan Dikisarkan.
3.Masukkan bahan blend ini ke dalam kuali bersama bahan tumis tadi.
4.Masukkan air dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan sos tomato, sos cili,pes tomyam,tomato sup kimball,sos tiram,sos ikan/nampla gula, garam dan serbuk pati ayam.
5.Masukkan udang atau boleh juga diletakkan sekali ketam /sotong hiris jika mahu. Boleh diangkat dan hidang.
6.Masukkan mee yang dicelur ke dalam pinggan dan sendukkan kuah ke dalamnya. Kemudian letakkan bahan bahan hiasan yang disukai
*Sy letak telur rebus,cili merah,limau kasturi,tauhu goreng ,daun bawang yg dihiris halus, sawi n bawang goreng.
Friday, December 28, 2018
Resepi Kuah Rojak Buah,Rojak Sotong Kangkung, Rojak Bandung Yang Sedap Sangat
Assalamualaikum hampaaa semua..Tima kasih masih sudi singgah ke DZ..Walaupon view xramai mcm dulu xpala,kita pelan2 kayuh no.
Arini aku nak share kan resepi Kuah Rojak Pelbagai..Sesuai Untuk Rojak Buah, Rojak Bandung, Rojak Petis,Rojak Sotong Kangkung juga..Tuu dia brp byk rojak dah.hahaa tu tandanya memang pelbagai la resepi ni kan...
Senang cita buah Kuah Rojak ni boleh ja pelbagai Kan Nak mkn ngan Rojak mana..Ok Jom Aku share kan resepi Kuah Rojak yang sedap ni..
Utk video step by step blh tgk kat utube channel kami disini na..
https://youtu.be/fLyNOm0oxWY
Jgn lupa klick button subscribe na.
Resepi Kuah Rojak Bandung/ Rojak Petis/Rojak Buah,Rojak Sotong Kangkung Yang Sedap Sangat
130gm Cili Giling (boley kurangkan kalo xmo pedas)
1/2 Sudu Besar Belacan Bakar
1Sudu Besar Petis/Otak Udang
Kicap Lemak Manis Adabi Secukupnya
Kicap Masin Adabi Secukupnya
Sos Tomato Secukupnya
80 Gram Gula Pasir
100 Gram Gula Melaka
2Sudu Besar Cuka Makan (optional utk bagi Kuah Rojak Tahan Lama)
Cara2
Masukkan Semua bahan,kacau sebati dan Masak Sampai kepekatan yang di ingini.
Bahan Sampingan Untuk Tabur
Kacang Tanah tumbuk kasar
Bijan (Jika Suka)
Bahan Untuk Rojak
Buah2 pilihan (untuk rojak Buah) Sayur Kangkung,sengkuang
Sotong Kembang ,timun,tauhu(untuk rojak Bandung)
Thursday, December 27, 2018
Resepi Boko Ubi Kayu Viral Yang sedap dan Mudah Nak Buat
Assalamualaikum dan morning hampa arini kami nak share resepi Kuih yg tengah viral skang ni kat hampa,Tepung Boko Ubi Kayu yang sedap namatey hahaa serius weh memang sedap n teksture dia lembut lmbik gitu,kiranya kalo xda gigi pon xpa,sebab men telan gitu jer..
Kalo gunakan ubi kayu ni sukatan air xleh sama jer,sebab ubi kayu jenis lain2..kali ni kami guna ubi kayu kuning,sukatan air d kurangkan plak..Tapi tetap lembutt dan dpt teksture yg kami nak.
.
.
Utk video step by step blh tgk kat utube channel kami disini na..
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
Resepi Tepung Boko Ubi Kayu
2 Cawan Ubi kayu( parut perah air dan ambk lapisan ubi yg mendap tu)
1Sudu Besar Tepung Ubi Kayu(optional)
1Sudu Besar Tepung Ubi Kayu(optional)
2Sudu Besar Gula Merah Timbang (Utk Kale lebih cantik gelap)**
1@2Keping Nissan/Gula Gerek**
1/4 Gula pasir**
21/2 - 3 Cawan Air**
2Helai Daun pandan Simpul**
1@2Keping Nissan/Gula Gerek**
1/4 Gula pasir**
21/2 - 3 Cawan Air**
2Helai Daun pandan Simpul**
Cara2
Campurkan semua bahan yg bertanda** masak sampai gula cair dan medidih,tapis dan sejukkan sebentar..
Air gula dah sejuk boleh la campukan dengan ubi kayu parut tadi dan tepung ubi..Gaul @ blend hingga sebati..
Tuang adunan dalam loyang@bekas yang sesuai dan boleh la dikukus hingga masak.
Campurkan semua bahan yg bertanda** masak sampai gula cair dan medidih,tapis dan sejukkan sebentar..
Air gula dah sejuk boleh la campukan dengan ubi kayu parut tadi dan tepung ubi..Gaul @ blend hingga sebati..
Tuang adunan dalam loyang@bekas yang sesuai dan boleh la dikukus hingga masak.
Bahan Untuk Sos Santan/Lapisan atas
2 Cawan Santan Pekat
1/2cawan air
1/2 Cawan Tepung Beras
Garam secukup Rasa
2helai Daun Pandan(optional)
1/2cawan air
1/2 Cawan Tepung Beras
Garam secukup Rasa
2helai Daun Pandan(optional)
Cara2
Satukan semua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat sedikit dan berkilat.(Sy msk lam microwave ja n wak klr kacau2 n masuk blk smp adunan agak pekat)Dah pekat blh terus tuang lam bekas@tuang ketika nak mkn bagi leleh2.
Satukan semua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat sedikit dan berkilat.(Sy msk lam microwave ja n wak klr kacau2 n masuk blk smp adunan agak pekat)Dah pekat blh terus tuang lam bekas@tuang ketika nak mkn bagi leleh2.
**kalo ori tepung boko sos santan tu tuang atas adunan ubi yg dah msk bagi leleh2.
***kalo hampa nak tgk cara nak buat blh tgk kat utube channel aku na..Ada video detail kat sinun..NIH link dia..Pastu Hampa jgn lupa subscribe naa.
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
***kalo hampa nak tgk cara nak buat blh tgk kat utube channel aku na..Ada video detail kat sinun..NIH link dia..Pastu Hampa jgn lupa subscribe naa.
https://youtu.be/ydx9A3tThHI
Wednesday, December 26, 2018
Resepi Bengkang/Bingka Ubi Kayu Yang Sedap Dan Mudah
Assalam semua..Rajin ckit arini aku update la rcp Bengkang/Bingka Ubi Kayu yang sedap dan mudah sangat nak buat..
Kira pejam mata pon boleh buat la..Hahaa tapi bab nak parut ubi tu,Adess memang jenuh la hampaaa oii.Boleh tgk kat Utube Channel aku di sini kalo hampaa nak lebih paham..
https://youtu.be/6SDceui4PbA
Tapi nak Makan sedap kena la teruk cikit kannn..
Kat bawah ni rcp yg aku salu guna ni..Selamat mencuba hampaaa.
Resepi Bingka/Bengkang Ubi Kayu Yg Sedap
4 cawan Ubi yg di parut
2 Cawan Santan
2 Biji Telur
1 Cawan Gula( Boleh Lebihkan Kalo Suka Manis)
1Sudu Besar Minyak (Sapu kelling loyang n Tuang ckit Atas adunan Bingka)
Secubit Garam
Sedikit Pewarna Kuning
Cara2
Panaskan Oven dengan suhu 160-170 ikut jnis oven selama lbh kurang 10-15 minit.
Campurkan semua bahan gaul @blend hingga sebati.
Tuang ke dalam loyang yg telah di sapu minyak.
Bakar adunan hingga masak lebih kurang 1jam..
Sejukkan sebelum dipotong.
Tuesday, December 25, 2018
Aku kembali
Assalam semua..Ada lagi ka yang masih nak view blog aku ni..Hampir 5 taun dah aku private dan biarkan blog ni camtu saja..
InsyaAllah di taun 2019 Aku nak kembali aktif di blog,IG dan utube..Doakan aku rajin dan bersemangat na hampaaa.
Nanti aku belanja hampa resepi2 yang latest n viral na..
Sehingga kita berjumpa lagi hampaaa ..Adoila Aku masih terkial2 terkemut nak handle blog.Jangan xreti n lupa nak post camna sudahla no..Tuhla biaq lagi sampai 5taun kann.