Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Wednesday, April 3, 2019
Resepi Roti Jala Sedap Yang Kekal Lembut Seharian & Tak Mudah Basi
Assalamualaikum n selamat pagi hampaa semua yg sudi singgah Ke DZ ni..Adess punya la baloq n bz xdan nk update resepi2 kat sini..Padahal kat utube channel aku di sinun YouTube Channel Aku ada ja aku upload video baru salu..
Kalo la hampa nk resepi apa2 boleh ja ke utube channel aku tu.Senang video masak step by step gituu.Walaupon aku xla pndai mana nak buat video n edit video bagai..Tapi boley laa janji tujuan asal nak berkongsi resepi tu sampai kann..
Actually masa hari akad nikah ank sedara aku baru2 ni aku ada la masak kari ayam , kari daging n Roti Jala..
Apa yg buatkan aku trkejut tu xdan 10 minit kari aku buat dah licin.Yg tinggal cuma serai ja weh,tu pon sbb xleh ngap.Kalo blh ngap ngan serai pon licin dah, wakakkaaa ..
Wokey arini aku nk share rcp roti jala yg kekal lembut seharian,yg tak mudah basi..Rasa pon sedap tau,wahh gitchuuu
Resepi Roti Jala Yang Lembut Seharian Dan Tak Mudah Basi
Link rcp roti jala ke utube aku
3 Cawan Tepung Gandum
2 Biji Telur
5 Sudu Besar Minyak Masak
21/4 - 21/2 Cawan Air (blh letak santan dan juga susu..Tapi kalo letak air lebih tahan lama tak Mudah basi)
Serbuk Kunyit @ Pewarna Kuning Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Gula 1 sudu Teh
Cara2
Satukan semua bahan dalam blender,blend sampai sebati dan adunan tak berketul..
Masukkan adunan ke dalam acuan botol yg hampa nak menjala tu..
Pastu hampa boleh la menjala ikut suka hampa la nak jala camna..
Lipat atau guling roti yg dah masak..
Makan ngan kari pekat yg aku buat plak,pergh nalarekkek la weh..
Nanti aku bagi rcp kari plak na..
rasa nak makan la ni jugak aihhh :)
ReplyDeleteHehe tq..
Delete