Tuesday, July 27, 2010

Enoki Goreng Crispy


Nih kira 1st time beli n makan cendawan enoki nila..Erm sedap gak..Krup krap jer duk ngunyah..Mcm mkn kropok lak..Saja try beli,igt nak wat sayur campur ja,tapi xtrbuat pun..So cari la resepi kat tenet n jumpa resepi nih dari blog sapa tah..

Enoki Goreng Crispy
(sumber: Majalah SEDAP ~)

Bahan A :
• 1 paket cendawan Enoki
• 50gm tepung gandum
• 25gm tepung jagung
• 1/2 st serbuk paprika
• 1/2 st serbuk lada sulah
• 1 st serbuk bawang putih (guna bawang putih yg dikisar pun leh gak)
• 125 ml air sejuk
• Garam secukup rasa
Bahan B :
• 100gm tepung gandum
• 2 sb tepung jagung
• 1/2 st serbuk lada sulah
• 1 1/2 sb cheese parmesan (aku x boh nie,xda stok)
• Minyak untuk mengoreng terendam(semua bahan aku xsukat pun,men tibai jer)
Cara menyediakan:
1. Cendawan enoki dibersihkan dan dilerai satu-satu…atau ikutlah mcm ne kita nak buat
2. Bancuh bahan A sehingga menjadi seperti adunan butter ~ ketepikan
3. Sementara itu gaulkan rata atau sebati bahan B ~ ketepikan
4. Panaskan minyak ~ ambil cendawan enoki yg telah dilerai dan masukkan dalam adunan butter, kemudian masukkan pula di dalam bahan B (buat hingga siap)
5. Goreng sehingga kekuningan atau sehingga agak garing.
6. Siap bolehlah dihidangkan ~ sdp dimakan ketika masih panas.



Rupa cendawan enoki yg belum di buka dari bungkusan..

2 comments:

  1. kak..
    nie cendawan goreng ek...
    wah...
    dlu mmg feveret rai makan nasi campur kat matrix dlu..
    mesti amek...
    kak rai dah bookmark resepi nie..
    minta izin ambil yerp..

    ReplyDelete
  2. Nak jugak.. tapi malas la pulak nak masak. Buat sup je lah nampaknya

    ReplyDelete