Wednesday, August 18, 2010

Karipap Kentang+Ayam &Daging



Sebenarnyer karipap nih aku nak mkn b4 puasa lagih,tapi d sebabkan mls tu,trpaksa la mlpakan hasrat hati nih..Tapi mkn ari asa teringin nak mkn karipap tu,mkn mnjadi2,so trpksa gakla mrjinkan diri menggentel gak..Wat inti ptg lagih,mlm pas Syazana tdq baru la aku uli doh n kelim..yerla kalu dak kicik nih xtdq,mmg ssh la nak wat papun..Mlm sng ckit,tu pun pas hubby blk terawih la..Siap kelim pun kat 12lbh tghmlm..Siap masuk peti n frozenkan jer..Esok tu baru mkn waktu berbuka..Ermm puaih mkn bila wat sendiri,leh letak daging+ayam byk2..Kli nih wat letak marjerin+minyak panas,nak bagi rapuh cikit..

Resepi sendiri jer..Inti tu aku main campak2 jer,yg penting aym n daging lebey..

DOH KARIPAP
Bahan-bahan

2 cawan tepung
Suku cwn minyak+1sb marjerin(agak2 lah jgn byk sgt minyaknya takut berminyak pulak kulit karipap tu)
1 cwn air sejuk lam peti ais di campur dgn 1/2 sudu teh garam

Panaskan minyak masak lepas tu tuang ke dlm tepung gaul2kan tepung dgn minyak.Bila dah rata,masukkan marjerin n gaul sampai jadi serbuk roti n masukkan sedikit demi sedikit air sehingga menjadi doh.Rehatkan doh sebentar..
Canai ikut suka saiz apa yer lepas tu masukkan inti kelim tepi dan sedia utk di goreng

Karipap yg siap di kelim..



Dah siap goreng,tunggu masa nak ngap jer..

4 comments:

  1. salam ida..waaa..bnyknya stok kripap tu..nti pos kat kmaz 10 bjik ye..leh greng time shur..hehe..

    ReplyDelete
  2. Wsalam kmaz..
    Bole2,1biji 40sen,kalu 3biji rm1..Ahaks..Senang wat frozen nak mkn tgl grg jer kak..

    ReplyDelete
  3. TErima kasih follow akak..skrg baru dpt jejak...waaahhh..rajinnye mengkaripap..pandai aa kelim..ada frozen? meh pos skiittt..hehehe..sedap tuuu..akk follow yee

    ReplyDelete
  4. Salam kak Izah,Tingin nak mkn kena gakla merajinkan diri utk kelim karipap nih..Blh2,da lagi lam peti ais nih yg frozen,nanti mai umah amk na..Tq kak sudi follow blog saya yg tah pa2 nih..

    ReplyDelete