Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Wednesday, August 18, 2010
Siakap Bakar Berempah Woku
Resepi yg aku amik dari umah kak ummi nih mmg sedap la kata hubby aku la,aku kan xmkn ikn,so aku wat iketul ikn jer..Utk aku,aku wat ayam bakar..Kira rajin ckit la nih,besa la kan nih menu 1st ramadan,cam semangat nak masak tu tinggi la ckit..Hah ha,kalu pas2 tu xla rajin sgt..
SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap)
Bahan:- (aku wat seketul ikan jer)
• 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
• 2 sudu teh air perahan limau nipis (*aku guna limau kasturi jek)
• 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
• 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
• 4 helai daun pandan - hiris halus
• 2 helai daun kunyit - hiris halus
• 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
• 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*aku xda stok ni)
• 2 biji tomato merah - potong dadu
• 250 ml air
• 1/2 sudu teh garam
• 1 sudu teh gula pasir
• 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (xletak,xda stok)
• 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
• 12 biji bawang merah
• 7 biji cili padi merah
• 5 biji buah keras - bakar kejap
• 3 cm kunyit hidup - bakar (*aku x bakar pun)
• 2 cm halia
Bahan Pelengkap:-
• Daun senduduk secukupnya (Aku xletak pun)
• 1 biji timun - dipotong serong
• 4 tangkai selasih
• 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
No comments:
Post a Comment