Thursday, February 24, 2011

Kek Marmer@Marble Chiffon Cake


Kek chiffon yg buatkan aku tergoda sgt nak try,Seumur hidup nila 1st time buat kek cipon,Alhmdlh jadi ngan jayanya,tapiiiiiii,aku pnya acuan punya la gedabakkkkkk,aku lak wat half adunan jer,sooooooo kek aku jadi kontot,haha,xpala jnji rasa sodap..Kek nih pun hubby dah bedal gak,pas hentam bihun singapore,mkn kek,pastu bun sardin lak..Bini dia lak,ngap gak kek cipon nih.Wlaupun mlm nih kelam kabut byakk tapi semua prcubaan menjadi,tu yg best,lalalalala..Meh tgk resepi kek cipon yg lembut nih yer,b4 tu tq bbyak kat kak hana coz aku c/p resepi dari blog dia n dia la yg wat aku trgoda nak try..

Sumber Asal: Kak rima
Suber Resepi :kak hana
RESEPI MARMER @ MARBLE CHIFFON CAKE
Bahan-bahan
Bahan A

* 7 biji telur putih
* 1/2 tsp cream of tartar
* 100g gula

Bahan B

* 7 biji kuning telur
* 100g gula
* 175g tepung gandum
* 1/2 tsp baking powder
* 75ml minyak masak
* 150ml susu segar
* 1/2 tsp garam
* 1 tsp serbuk koko
* 1 tsb coklat emulco

Cara-cara

* Panaskan oven suhu 170.
* Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
* Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
* Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
* Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
* Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
* Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
* Potong n hidangkan

4 comments:

  1. Wow! the layers looks very attractive. Lovely spongy cake.

    ReplyDelete
  2. Wa sya dah mcm bionic woman dah tu mcm mcmskali buat. Hehehhe.. Cani cipon nya. Ha ah cipon akak pun terendah jugak. Heheh.. Bun sardin dah habis ke tu? Hehe akak suka betuk basic doh tu. Lembut bebenorkan. Nanti nk try gak buat inti sadin lah

    ReplyDelete
  3. Kak ijah comey,
    Erm tu la kak,moral of the story,xleh la tamak sgt sume benda nak try,hehe..Nanti nk bli acuan cipon yg kecik ckit,bru cun kan kalu wat half adunan.Kak bun nih da lagi 2ketui,xsat hubby ngap 2 jer b4 g kja.Mehla pg ka leh bgi bun nih,hehehe.

    ReplyDelete