Thursday, March 24, 2011

Custard Teacake Versi Penang




Assalam semua,alhamdulillah bertemu lagi di pagi khamis,arini aku pong nak tayang gak la kek yg tgh meletop de bombastik nih..Pas tengok seantero blog duk tayang kek leleh nih,sampai ayaq liuq dah terleleh dah nih,ashik jamu mata jer,tekak pong minta di jamu gak,so aku pong merajinkan diri utk menggodek kek nih,besa lah mlm2 ckit baru freeeeeeeee yg amattttttt sangatttttttttt nak wat pepun,pas dak berdua nih di buai mimpi nan indah..Muehehe..Kul 1 lbh gakla tiduq tadi mlm,yerla pas siap bakaq tuh,clearkan singki bgai,pastu bagi dak kecik tuh nenen seksiap,coz xpayah dah aku nak bgn kul 2@3 lakutk bagi dia nenen,ngee..Ptg tadi masa aku buat puff tuh,mmg aku dah wat 2adunan seksiap utk kastard,so mlm nih barulah tinggal nak godek kek aje..Bagi tekak aku la,kek nih mmg sedap,coz semua rasa da dlm kek nih,manis,lemak,masin n yg paling penting nak buat senang,pstt teluq pong guna 1biji jer,ngee,tu yg aku suka sgt,nak save la konon2 nyer,hehe..Ok lah resepi aku cnp dari cmg ajer,tengs cmg..
*Opss aku wat 2 layer gak,bahagian bawah campur coklat emalco,cam kak dayang,ngee..


Versi belum bakar..

Resepi Asal:-Kak ida 1001 resepi
Sumber Resepi:-Cmg

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla


Versi pas siap bakar,tgh tggu sejuk jab,b4 kena ngap..

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla(AKU XLETAK,COZ GANTIKAN NGAN PANDAN PASTE N PEWARNA HIJAU)


Kek nih aku letak dalam peti ais jer,mlm tadi,kalo letak dlm peti,kastard dia xleleh2 ler,ngee..

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

9 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Yeeeee demam custard teacake dah melanda bayan baru, tak lama lagi sampai le kut kat sg ara.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam
    Akak,smalam igt dah samp sg ara,tgk kat tajuk tuh dah gempaq dah kak,ngee..Kita tunggu versi sg ara lak kak..hehe..

    ReplyDelete
  3. wahh cepat buat homework kali ni sam :)

    ReplyDelete
  4. ct..dah buat rupanyaa..akak takperasan lak..
    wah buat versi cam kak dayang yeee,,
    rajin tul lah.akak klu ank tido ngan akak2 skali jalan daaa..hihihi

    ReplyDelete
  5. Kak nor,
    Salah masuk umah la,ni bkn umah kak sam,tapi duk penang sama cam kak sam ler,ngee..

    ReplyDelete
  6. Kak izah,
    hehe,tu la post awai cikit jer dari akak,tapi buatnya lambat ckit dari akak,Time anak2 tido tu la sy blh nak buat xperimen n pa yg patut kak,hehe..

    ReplyDelete
  7. wahhhh..dah buat yer,..
    sedapp kan kek ni...
    versi derhaka lagi best kan..

    ReplyDelete
  8. uissshhh dah sampai dapur ana dh..bila lak nk sampai dapur akak ni...haha nk ambik bau la dulu..hehe

    ReplyDelete
  9. hehe..kak nor dah pening lalat kot tengok kek nih merata sampai konfius ngomen kat dapo sapa..hihi..

    akak dtg lewat je nih ct,ada belen tuk akak ke?hikhik

    ReplyDelete