Tuesday, March 29, 2011

Karipap Kesukaan Semua


Assalam n selamat pagi semua,Klmarin balik dari klnik n giant tuh duk bz menggentel karipap nila,sekbek dak 2org tuh tido ngan aman sekali,tapi tinggal ckit nak abis gentel tuh dah dengar suara dak kecik nangis,punya la cpat2 n kalut jer nak siap kelim tuh..Pas kelim tuh terus goreng,coz pas siap semua pong dah kul6 dah,xsempat lak nak snap pic keratan rentas yg menampakkan inti tuh..Xperla intituh mmg wat lebih,coz rini da benda lain nak di buat ngan inti tuh,nnti kita tayang inti tuh ya,nak goreng lain karipap tuh smlm,mls lah plak,sbb dah siap simpan utk d frozenkan,ngeee.Ekceli wat karipap nih sbb syazana mmg sukaaaaaaaa sgtttt karipap@yg berkaitan ngan kentang nih,smalam karapap nih dia punya la pulun mkn,rasa berbaloi sgt bila sesuatu yg kita buat org2 yg tersayang mkn dgn begitu selera sekali,penat pong dah xterasa kan.Utk doh aku da sertakan resepi yg aku selalu guna,inti lak aku men belasah jer,jnji sedap n memenuhi anak tekak kami 1family..



DOH KARIPAP
Bahan-bahan

2 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cwn minyak+1sb marjerin
1 cwn air sejuk lam peti ais di campur dgn 1/2 sudu teh garam



Cara2:-
Panaskan minyak masak lepas tu tuang ke dlm tepung gaul2kan tepung dgn minyak.Bila dah rata,masukkan marjerin n gaul sampai jadi serbuk roti n masukkan sedikit demi sedikit air sehingga menjadi doh.Rehatkan doh sebentar..
Canai ikut suka saiz apa yer lepas tu masukkan inti kelim tepi dgn kemas,blh la digoreng..Minyak jgn terlalu panas,nnti kulit karipap akan berjerawat,.ngee..


Yg nih goreng half masak,coz nak tnggu sejuk utk d frozenkan,stok time malas nak buat bf@minum ptg,ngeee..

22 comments:

  1. I have heard a lot about this curry puff, looks wonderful.

    ReplyDelete
  2. ana, kak mas nak karipap yang difrozenkan tu..he..he..

    ReplyDelete
  3. Umm Mymoonah,
    Thanks visit my blog..Very Delicious curry puff,n favourite my daughter..hehe..

    ReplyDelete
  4. Kak Mas,
    akak meh nak bgi meh,tapi bkn free ya,1biji 40sen,kalo 3 rm1 ya,muahaha..

    ReplyDelete
  5. memang berbaloi kalau ada yg suke makan.tapi yang tukang buat nih kemalasan nak menggentel.haha..boelh try resepi karipap ct ni lak.biasa akak guna resepi kak hana

    ReplyDelete
  6. ct laaa nape tak coling2x kalau dah dah smpi depan umah nak tapau karipap,nak joint ngan syaza akak pun peminat karipap

    ReplyDelete
  7. sedapnya karipap..kegemaran kami sekeluarga..leh cuba resepi nilah..tq...cantik klim karipap tu..

    ReplyDelete
  8. lamanya tak buat karipap... aritu masa wt frozen karipap utk jual.. anak2 sampai naik jemu mkn karipap.. hehe.... skrg dah dah sempat nak buat utk jual.. sian kat customer ramai yg tanya.. tp nak buat mcamna... masa tak mengizinkan...

    ReplyDelete
  9. sedapnyer karipap..lama gak dah tak buat..mknnya laju..nak watnya waduh..kena tunggu angin R mai dulu

    ReplyDelete
  10. Kak izah,
    Tula kak mmg feberet sokmo karipap nih..Sy pong last buat karipap nih masa peknen ritu la,Akak try la guna resepi nih,kalo lepas dah fozen kita goreng lagi rapuh kak..

    ReplyDelete
  11. Chik mimi,
    Tu la aritu akak mai umah xnak bagi no phone,kalo x blh ajk joint sekali,ngee..Dari tadi ujan jer,sejuk2 nih mkn lapaq kan kak..

    ReplyDelete
  12. Kak yatie,
    Tengs kak sudi singgah sini,wlpong bz..Amat berbesar hati kalo akak nak try,hehe..Kelim besa2 jer kak,xla pandai mana pong..Utk mkn sendiri xpala camna pong kan kak..

    ReplyDelete
  13. Kak madihaa,
    Time peknen ritu duk nmpak akak tayang karipap la duk teringin sangat,wat juga la sekali,pastu nih la baru buat lagi,hehe..

    ReplyDelete
  14. Kak iza Akma,
    Tula kalo nak buat nih,time nak kelim tuh yg malas n kena tggu da vitamin R baru blh,tapi nih ank suka sgt mkn,kalo beli pong dia pulun,tu la rajinkan diri juga,hehe..

    ReplyDelete
  15. assalam zaliedana...lama dh tak buat karipap ni, seda[p ni buat minum ptg.

    amani lasak sangat, takleh dok lama2 dpn pc, habis di tarik2nya

    syifa kecil lg, tak kuat kaki tangan lg tu, pas ni tgk lh heheh

    ReplyDelete
  16. uhuk..akk pagi2 td dh smpai tp x smpt2 nk ngomen..ni pun berlari2 je nih nak amik bglong dr sekolah lak..hihi..

    famili akak suke karipap..tp paling best kari kentang campur kcg pjg..mabeles!

    yg setengah msk tu akk bwk byk yer

    ReplyDelete
  17. ehh serentak lak anta komen ngan kak liza..hihi..

    ReplyDelete
  18. Cantiknya 'kelim-man' karipap zali ni

    ReplyDelete
  19. Kak rosaliza,
    Waalaikumussalam kak,a"ah karipap mmg sedap kan kak,mkn la waktu mana pong,mmg layan,hehe.Syifa lani pong dah naik kaki tangan dah kak,pastu suka sangat hisap jari,sampai semua jari masuk lam mulut,hehe..

    ReplyDelete
  20. Kak hasue,
    Tima ksh kak slalu jenguk sini,wlpong akak bz..Owh kak srwk,buat karipap letak kcng panjang yer kak..Kalo kat sini kentang ngan keledek jerla..,Hihi tula mcm berjanji ja ngan kak rosaliza,sama2 komen,hihi..

    ReplyDelete
  21. Makcikkantin,
    Tima kasih kak,tapi keliman yg biasa2 ajer,utk family sendrik ok jer camner pong,jnji kenyang kan kak..

    ReplyDelete
  22. sedapnya karipap...mlm2 dtng selongkar dapur ana ni ada lagi tak?..hehe

    ReplyDelete