Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Tuesday, March 29, 2011
Karipap Kesukaan Semua
Assalam n selamat pagi semua,Klmarin balik dari klnik n giant tuh duk bz menggentel karipap nila,sekbek dak 2org tuh tido ngan aman sekali,tapi tinggal ckit nak abis gentel tuh dah dengar suara dak kecik nangis,punya la cpat2 n kalut jer nak siap kelim tuh..Pas kelim tuh terus goreng,coz pas siap semua pong dah kul6 dah,xsempat lak nak snap pic keratan rentas yg menampakkan inti tuh..Xperla intituh mmg wat lebih,coz rini da benda lain nak di buat ngan inti tuh,nnti kita tayang inti tuh ya,nak goreng lain karipap tuh smlm,mls lah plak,sbb dah siap simpan utk d frozenkan,ngeee.Ekceli wat karipap nih sbb syazana mmg sukaaaaaaaa sgtttt karipap@yg berkaitan ngan kentang nih,smalam karapap nih dia punya la pulun mkn,rasa berbaloi sgt bila sesuatu yg kita buat org2 yg tersayang mkn dgn begitu selera sekali,penat pong dah xterasa kan.Utk doh aku da sertakan resepi yg aku selalu guna,inti lak aku men belasah jer,jnji sedap n memenuhi anak tekak kami 1family..
DOH KARIPAP
Bahan-bahan
2 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cwn minyak+1sb marjerin
1 cwn air sejuk lam peti ais di campur dgn 1/2 sudu teh garam
Cara2:-
Panaskan minyak masak lepas tu tuang ke dlm tepung gaul2kan tepung dgn minyak.Bila dah rata,masukkan marjerin n gaul sampai jadi serbuk roti n masukkan sedikit demi sedikit air sehingga menjadi doh.Rehatkan doh sebentar..
Canai ikut suka saiz apa yer lepas tu masukkan inti kelim tepi dgn kemas,blh la digoreng..Minyak jgn terlalu panas,nnti kulit karipap akan berjerawat,.ngee..
Yg nih goreng half masak,coz nak tnggu sejuk utk d frozenkan,stok time malas nak buat bf@minum ptg,ngeee..
I have heard a lot about this curry puff, looks wonderful.
ReplyDeleteana, kak mas nak karipap yang difrozenkan tu..he..he..
ReplyDeleteUmm Mymoonah,
ReplyDeleteThanks visit my blog..Very Delicious curry puff,n favourite my daughter..hehe..
Kak Mas,
ReplyDeleteakak meh nak bgi meh,tapi bkn free ya,1biji 40sen,kalo 3 rm1 ya,muahaha..
memang berbaloi kalau ada yg suke makan.tapi yang tukang buat nih kemalasan nak menggentel.haha..boelh try resepi karipap ct ni lak.biasa akak guna resepi kak hana
ReplyDeletect laaa nape tak coling2x kalau dah dah smpi depan umah nak tapau karipap,nak joint ngan syaza akak pun peminat karipap
ReplyDeletesedapnya karipap..kegemaran kami sekeluarga..leh cuba resepi nilah..tq...cantik klim karipap tu..
ReplyDeletelamanya tak buat karipap... aritu masa wt frozen karipap utk jual.. anak2 sampai naik jemu mkn karipap.. hehe.... skrg dah dah sempat nak buat utk jual.. sian kat customer ramai yg tanya.. tp nak buat mcamna... masa tak mengizinkan...
ReplyDeletesedapnyer karipap..lama gak dah tak buat..mknnya laju..nak watnya waduh..kena tunggu angin R mai dulu
ReplyDeleteKak izah,
ReplyDeleteTula kak mmg feberet sokmo karipap nih..Sy pong last buat karipap nih masa peknen ritu la,Akak try la guna resepi nih,kalo lepas dah fozen kita goreng lagi rapuh kak..
Chik mimi,
ReplyDeleteTu la aritu akak mai umah xnak bagi no phone,kalo x blh ajk joint sekali,ngee..Dari tadi ujan jer,sejuk2 nih mkn lapaq kan kak..
Kak yatie,
ReplyDeleteTengs kak sudi singgah sini,wlpong bz..Amat berbesar hati kalo akak nak try,hehe..Kelim besa2 jer kak,xla pandai mana pong..Utk mkn sendiri xpala camna pong kan kak..
Kak madihaa,
ReplyDeleteTime peknen ritu duk nmpak akak tayang karipap la duk teringin sangat,wat juga la sekali,pastu nih la baru buat lagi,hehe..
Kak iza Akma,
ReplyDeleteTula kalo nak buat nih,time nak kelim tuh yg malas n kena tggu da vitamin R baru blh,tapi nih ank suka sgt mkn,kalo beli pong dia pulun,tu la rajinkan diri juga,hehe..
assalam zaliedana...lama dh tak buat karipap ni, seda[p ni buat minum ptg.
ReplyDeleteamani lasak sangat, takleh dok lama2 dpn pc, habis di tarik2nya
syifa kecil lg, tak kuat kaki tangan lg tu, pas ni tgk lh heheh
uhuk..akk pagi2 td dh smpai tp x smpt2 nk ngomen..ni pun berlari2 je nih nak amik bglong dr sekolah lak..hihi..
ReplyDeletefamili akak suke karipap..tp paling best kari kentang campur kcg pjg..mabeles!
yg setengah msk tu akk bwk byk yer
ehh serentak lak anta komen ngan kak liza..hihi..
ReplyDeleteCantiknya 'kelim-man' karipap zali ni
ReplyDeleteKak rosaliza,
ReplyDeleteWaalaikumussalam kak,a"ah karipap mmg sedap kan kak,mkn la waktu mana pong,mmg layan,hehe.Syifa lani pong dah naik kaki tangan dah kak,pastu suka sangat hisap jari,sampai semua jari masuk lam mulut,hehe..
Kak hasue,
ReplyDeleteTima ksh kak slalu jenguk sini,wlpong akak bz..Owh kak srwk,buat karipap letak kcng panjang yer kak..Kalo kat sini kentang ngan keledek jerla..,Hihi tula mcm berjanji ja ngan kak rosaliza,sama2 komen,hihi..
Makcikkantin,
ReplyDeleteTima kasih kak,tapi keliman yg biasa2 ajer,utk family sendrik ok jer camner pong,jnji kenyang kan kak..
sedapnya karipap...mlm2 dtng selongkar dapur ana ni ada lagi tak?..hehe
ReplyDelete