Wednesday, March 30, 2011

Kek Pandan Lapis Kastard


Assalam n salam sejahtera kepada semua pengunjung n teman2 sekalian..Hari ini lambat bersiaran,dek kerana bz melayan kerenah2 puteri2 tersayang,juga kerana diri ini xberapa da mood sgt,pstt majuk kat cik abe,muahaha..Adatla kan rumahtangga mana yg selalu ok jer,mesti la da pasang surut cam ombak laut dipantai cgate n sedangkan lidah lagi tergigit,inikan pula suami istri(sila nyanyi cam p ramlee dlm cite 3 abdul ya)..Sebenaqnya dah lama xmajuk2,pujuk2 nih,so menggataikan diri lar,ngee..K la berbalik pada kek nih,aku cnp resepi dari kak dayang,baru jer xsampai half hour masak n terus potong,pastu terus postkan n3,coz dah xsabaq..Aku xhias bagai mcm kak dayang,coz alasan cam besa anak2 kacau n nangis..Tapi mmg yer pong,nana tadi dah kena marah ngan aku,nyaris2 nak kenacubit dah,aku duk bz,dia pong lagi bz,duk mngutip pa yg da kat lantai n duk makan,wat mcm lapaq sangat,padahal aku dah bagi bskut la sgala macam dah,yg dia punggah n sepahkan tok sah cite lah,ishk budak ni laaa,sekbek sabaq lagi tadi..Kak dayang sayang tengs ats resepi ya,muahhhh syg akak..

Kek Pandan Lapis Kastard
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan kek :

* 100 g tepung gandum*
* 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
* 1 sudu besar susu tepung
* 3 biji telur A
* 1 sudu besar ovalette
* 50-60 g gula kastor
* 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan



Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka.
2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.



Untuk bahan kastard :

* 2 sudu besar tepung kastard
* 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
* 250 ml santan atau susu cair
* 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
* kelapa parut kering secukupnya

Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.

Cara membuat layer :*Pstt tadi xperasa link ke umah kak dayang xleh buka,nih update lain,tengs kak sue coz bgtau..

1. Berpandukan gambar di bawah,sila lihat Disini ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi.
2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing.

Pstt mek nih duk kacau sambil aku duk taip,dahla botoi susu pong dia baling,dah slp taip dah..

22 comments:

  1. biasa lah anak2 ni ana..bila kita sibuk diorang pun sama sibuk..sebab tu masa anak2 akak kecik2 dulu akak berkemas jam 4 pagi.masak waktu malam.terbalik kan?..semua jiran2 dok tanya camne akak bagi masa dgn anak yang selang 2 thn seramai 6 org.kalo takat jadi tarzan terjerit2 tu toksah cakaplah,tambahan ramai anak lelaki..hehe

    cantik betul kejadian kek ana ni tau..nak sikit.

    ReplyDelete
  2. wahhh rajinnya ana baking..menjadi tul kek tu dgn colour yg menawan kalbu..hehe sedapnya kalau dpt rasa ni. sorryla ana maybe akak tak perasan n3 roti ana tu byk sgt menu berderet2 tak sempat nk tgk dh keluar n3 lain pula...anak kecil pun rajin tul...akak ni kalau buat tak ada org nk mkn kita gak yang mkn tu yg susah tu...baju dh makin kecik dh ni..hehe

    ReplyDelete
  3. amboiii...cepatnya sampai kek kak dayang dayang ni..
    cantik la..
    merajuk2 pun ada mood mengkek yer ana..he..he..

    ReplyDelete
  4. cantik laa kek ct tuh..malas je akk nih buat kek..mintak sepotong leh x?hehe..

    dak kecik mmg gitu..lg2 bila dia rasa diabaikn,makin buat perangai laa dier..hihi

    ReplyDelete
  5. ct,link tu akk xleh bukak la..ce cek lg skali..ke akk yg prob nih?hehe

    ReplyDelete
  6. ct lawonya kek,amboi dlm tak dak mood tu boleh lagi lawan kek hehheh pssttt akak tak ghajen tp keladi dah rebuih duk dlm peti tu yg gagah jugak hehhe

    ReplyDelete
  7. Kak anymz,
    Tu la kak nih baru 2org.kalo ramai lagi xtau lah,time ank 1st dulu kecik,sampai jiran sebelah umah pong tegur xpernah dengaq sora sy,skang nih mesti dah selalu dengaq,hihi..Sy msk utk lunch pagi2 b4 depa bgn lagi kak,dlm kul10 dahsiapsemua,kalo x,haru biru jadinya kak..

    ReplyDelete
  8. Kak nieza,
    hehe xpa kak saja jer gtau sy pong dah buat..XRajin mana kak,buat pong sambil duk kalut ngan ank2 nih,kejadian kek pong xla lawa kak,jnji sedap kan kak..

    ReplyDelete
  9. Kak mas,
    Majuk2 gatai kak,haha..Kak try lak kek nih,sedap,rasa lbh kurang ngan swiss roll ritu gakla..

    ReplyDelete
  10. Kak hasue,
    Tula dak nih mcm2 perangai sementara nak besaq,wat pong kalut2 kak,xlawa lah,len kali nak buat kek2 nih kena mlm2 aman ckit,ngee..Akak,link yg ats tuh blh buka,yg bawah sypong xperasan kata xleh buka,coz link sama mcm atas gak,ke rumah kak dayang,tima kasih kak,coz bgtau..

    ReplyDelete
  11. Chik Mimi,
    Nmpk kat umah kak dayang smlm terus teruja,coz kale feberet,ngee..Yerla akak kira rajin la,kja2 lagi,blk umah smpat lagi tuh..

    ReplyDelete
  12. Kak hasue,
    Akak link dah ok..Tadi kat sini tenet menong ckit,coz ujan,xperasan lak yg bawahnyer link xok..Sorry..

    ReplyDelete
  13. salam...

    wah! cantik dan gebuss skali keknya. kagum nengok time sibuk2 dgn bby pun sempat buat kek lagi. kalo akak punya ank kecik, tak taulah..rasanya tak dpt nk tengok blog dah...yg dh bsar2 ni pun bkn main ssh lg nk ngadap internet..hehe

    anyway, trm ksh byk2 yer sudi cube resepi ni. ok ker rasanya? boleh telan x??...ade lg??..akak nk tumpang mkn ni... :D

    ReplyDelete
  14. Kak Dayang,
    Waalaikumussalam kak,teruja nengok kek akak,tu la wat juga tuh,dah la warna feberet tuh kak..Mmg sedap kak,pujian ikhlas nih..Da lagi ckit kak,meh la rasa air tangan saya lak,tapi mesti xsesedap air tangan akak kan,hehe.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    Aihh dah pakai enjin turbo nampak. Sama cam mas pantas dan tuntas. Akak je yang terkedek2.

    ReplyDelete
  16. Kak Sam,
    Waalaikumussalam,kkdang jer pantas kak,kadang tuh dah tertinggal kat belakang,ngee..Xpe kak blk nnti pelan2 kayuh,hehe..

    ReplyDelete
  17. Cantiknya kek lapis ni..kalau kek warna ijau mmng kegemaran kami sekeluarga...bau pandan lagi..mmng best tul..

    ReplyDelete
  18. Kak yatie,
    Kalo bab lapis2 mmg xleh lawan akak,ngee..Anak akak Hamka suka ijau kan,hehe..Sy n hubby pong mmg suka ijau kak,tuh yg trtarik nak try kek nih..

    ReplyDelete
  19. dah jadik dah ye... rajin tul ct ni.. kalau kita berjiran kan ke bagus.... hehe...

    ReplyDelete
  20. Assalam Zaliedana..cantik n gebussnya kek, wah bestnya bz ngan bby pun sempat mengekek juga

    ReplyDelete
  21. Kak Madiha,
    sy pong suka kalo berjiran ngan akak,sbb akak pong rajin,ngee..Ekceli kak neber sy sebelah kanan,kalo masak pa sllu lah kami duk balas pinggan nih,kalo yg sebelah kiri lak,sekali pong xpernah,sembang pong da la sekali 2,hihi..

    ReplyDelete
  22. Kak Rosaliza,
    Bz mmg bz jer kak,yerla anak yg 1st baru 1taun 5bulan,yg 2nd 3bulan,tapi kalo diorang nih tido,time tula nak blogging n wat papun,hihi..

    ReplyDelete