Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Tuesday, March 22, 2011
Kek Lapis Bumi Kak Sue
Kek nih wat mlm tadi,kat kul 12 dah baru start projek nih..Sebenarnyer dah lama teringin nak try resepi kak sue nih,semalam baru la tertunai hasrat di hati,xpernah lagi aku beli mentega golden churn nih,ni la seumur idup beli mentega mahai nih,selalu tuh beli yg jenama buttercup jer,ngee..Start projek lambat,coz bagi anak2 tidur dulu,selesai melapis,mencuci bagai kul2 lbh gakla baru tiduq..Semalam time panas2 gak dah potong,coz xsabar nak lihat hasilnya n rasa,dasar gelojos kan,muehehe..Pic pong amk smlm gakla,ngee..Alhamdulillah hubby ckp sedap,erm rasa cam nescafe ler hubby kata,aku kata la,yerladah boh nescafe,ishk laki aku nih..
Akceli periuk pengukus aku tuh kecik jer,xmuat ler loyang 4segi,so aku bakar cara waterbath jer kek nih,suhu aku men hentam jer letak 160,hehe..Bila2 nnti insyaAllah nak try kek lapis asam manis lak,hehe..
Mentega yg aku guna,kalo xda pic nih,nanti da yg kata aku propa jer lebih,ngee..
Sumber resepi:- Mama Zhariff
Bahan2 (Untuk separuh adunan biasa)
* 220g Mentega (untuk kek lapis yg sedap,guna golden churn)
* 90g /1/2 Gelas gula halus-kurangkan kpd 80g jika x suka manis
* 110g /1 Gelas tepung gandum
* 5 Biji telur
* 150g seri kaya
* 190g/ 1/2 tin kecil susu pekat manis -susu tin rendah boleh rujuk sini
* 1/3 Cawan serbuk nescafe (campurkan dengan 1 sudu air panas)
* 1/2 penutup botol esen vanilla
* Pewarna Hijau dan Kuning secukupnya
Cara-cara
1. Panaskan pengukus. Loyang digris dengan mentega dan di tabur tepung sekata.
2. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih).
3. Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dgn kelajuan sederhana)
4. Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata..
5. Setelah itu,masukkan pula tepung gandum.. tepung gandum boleh diayak terus ke dalam adunan)
6. Bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan nescafe dan gaul rata
(Pastikan pengukus dah mendidih sebelum mula mengukus)
1. Tuangkan separuh adunan kuning,tutup dengan aluminium foil dan kukus 3-5 minit(bergantung saiz pengukus),jgn lama sgt sbb nanti lapisan mdh trtanggal. Tp pastikan adunan dah tak cair semasa hendak memasukkan lapisan ke dua dan seterusnya..-seperti membuat kueh lapis.. :)
2. Seterusnya masukkan setengah adunan lapisan nescafe
3. Diikuti separuh adunan lapisan hijau. (Terpulang nak letak kuning atau hijau di permulaan lapisan. Seterusnya ulangi langkah pertama tadi sehingga adunan habis.
Lapisan dah la xsama tebal,xcung langsung,aku nak cpat siap,malas dah nak sukat sukatan,kalo kak sue nengok,mesti byk yg dia komen,ngee..Psst kek nih arini mkin moist,berbanding semalam,wlpong aku bakar.
cantiknya kek lapis..
ReplyDeleteentah bila lak kak mas nak buat..he..he..
rajinnya ko melapis ana oi..ni yang akak tabik spring pd ibu2 yg bekerja tapi rajin membaking..meh ramai2 nyanyi lagu negaraku..wakakaka
ReplyDeleteeh!ana kerja kan?...fuuhh..fuhh..malu akak kalo silap.
tu diaa tu diaaaaa...
ReplyDeleteakak pun sik pasang angan angan nak ngukus kek nih..huhuhu..lagi laju dak sorng neh.tunggu ler datang aura melapis lak ni..cayaa la..best ye ct?
terbelek2 kiri kanan kepala akak nengok kek ko nih ct oii..haha..nak nengok mana ujung mana pangkal..ngee..
ReplyDeletekalo tak suka rasa nescafe tu kuat,boleh jer kurangkan sikit ct..tapi akak buat biasa ok je,anak2 pun leh makan..ehe kalau yang taknak perisa nescafe,boleh je buh perisa lain..cam milo ke..ni resepi turun temurun gitu..pure kek lapis sarawak kukus..
Ehem.nak komen nih.jaga2..haha..Akak tengok kek ni cam kering sikit tu haa..(ngomen ikhlas n jujur berdedikasi nih)belum mencapai piawaian kek lapis kukus seperti yang akak gambarkan kelembapannya kot.. sebab kalau sepatutnya,kek ni sebaik je sejuk tu pun dah lembap jek..(merujuk gambar laa ni ek)kalau ikut gambar tu mesti makan macam kering2 lembap gitu kan?tapi tak segebu kek biasa2 tu,juga tak sebasah kek coklat gak..
Boleh tengok gmbr kat resepi tu,sama tak tekstur ngan kek ct?ckp betul2,jgn ckp yg jaga hati..x suke tau..jgn kira lapis yg cantik ke x cantik ke..tekstur tu yg kite nak utk rasa kek lapis yg kesampaian hajatnya..haha..bahasa apa akk guna nih..
akak suka org yg tak pernah mencuba tp berani mencuba cam ct n kwn2 yg lain ni hah..siap beli butter GC lg..smngt tul..rasa nak demo jer depan2..bukan sbb nk tunjuk pandai laa kan..nak kongsi je apa yg kite tau..
Tapi dari segi rasa mmg dah memenuhi piawaian la kalau ikut sukatan dah..takkan lari gunung dikejar nyer..haha..
ini bukan bermakna kek ct ni x lulus ye..
bab kemanisan tu mcm biasa laa,boleh je kalau nak kurgkan sikit gula nya..
bab lapisan tu x jadi masalah sgt..nanti kalau rajin tu boleh je wat lapisan cantik2..apa2pun mekasih berani cuba n kongsi hasilnya..akak komen mmg panjang2 je.komen pendek2 nak jaga hati mesti sama2 x puas hati kan ct kan?yg penting pengalaman tu haa..mana nak carik kalo bukan cuba sendiri.. ;)
salam ziarah dan ukhwah,
ReplyDeletepandainya buat kek lapis...mesti sedap kan
Kak mas,
ReplyDeletexcantik lah akak,nnti mmg nak try lagi..Bila akak lak nak try,ngee..
Kak Anymz,
ReplyDeletemuahaha lawak la akak,yey akak silap la,sy xkja kak,full time house,
kjanyer duk kelebek dak berdua ni jer..ngee..
Kak izah,
ReplyDeletekek nih mmg best,bgi penggemar nescafe@sewaktu dgnnyer,hubby siap wak bekal kek nih g opis tadi lunch..Tapi sy bakar tula xbape moist n menepati piawaian,nnti bla2 rajin akak try yer..
re:akak kalo xmo bgi da ketul2 langsung serikaya tuh,akak mmg kna guna kuning telur jer,sy guna putih juga,sbb yg putih xtau nak wat pa lak,pastu da la skit ketul2,sya blend sampai halus kak..
Kak hasue,
ReplyDeleteIshk kan dah byk kena tegur ngan mentor,akak maceh sgt ats teguran ikhlas akak,insyaAllah blh lah di praktik kan utk masa depan jika nak try lagi kek lapis nih,segala komen2 akak amatlah sy hargai n alu2kan bgi org semenanjung yg xpernah mmbuat,membeli,tapi pernah la 1kali jer mkn kek lapis nih member bagi,tuh ponhg dah lupacamner rasa n struktur kek nih..Akak gula mmg sy kurangkan jadi 70gm jer,maybe agak kering sbb susu pekat pong sy kurangkan jugan sy bakar waterbath ajer,coz periuk pengukus sy comey aje..Tapi ikhlas ckp bkn nak bodek@sbb gatai2 nak puji,kek nih mmg sedap mkn arini,sbb arini baru lbh moist..Kak nnti akak bg mail add kat sy yer,ni email sy,zaliedana@gmail.com,da benda nak tanya ckit,ngee..Btw,bebanyak tengs utk akak ku yg trcsyang nih utk resepi nih,bila2 rajin n free nnti nak try yg lapis asm ,manis lak
Kak wattie,
ReplyDeleteAssalam n salam ukhuwah utk akak juga,mekasih sudi singgah sini,Nnti sy singgah dapo akak yer,ngee..Wat ayaq seksiap yer...hehe..Akak kek lapis nih mmg sedap,tapi dah terlebih amatur yg buat tu la jadi gini,kalo akak nak tgk kek lapis yg ori n mmg de bombastik akak g umah kak hasue,mmg marbeles kak..
salam Zaliedana,
ReplyDeleteNi mai lagi sekali..... what a small world kan, pi mai pi mai tang tu.... mekasih la sudi follow akak...akak pun dah fllw Dana jugak....leh la tukaq2 resepi
Kak wattie,
ReplyDeleteHehe tu kak kan,pusing2 jumpa gak kan..Maceh yer kak follow sy,kak, pggei ct jer kat sy..