Tuesday, March 22, 2011

Pizza Tembam


Assalam semua,mesti dah kenyang kan,wat pe utk minum ptg..Aku wat pizza jer rini,request dari En Sazali..Kali nih utk base guna resepi ros lak..Sepatutnya doh tu kena bahagi 2,tapi oleh sbb puteri2 tersayang mood xbape ok,n time aku nak buat tu lak syifa lak duk merap jer,maybe xsedap perut kut,rini cirit jer dia,mak aku kata baby kalo cirit tu,mmg normal coz nak blh nerap,merangkak n etc..Tahla aku pong xtau la sejauh mana kebenaran tuh..Eh berbalik pasai pizza nih,hubby aku yg letak nama pizza tembam,coz pas bakar tu pizza tuh nmpak punya la tembam,dia yg suggest kata letak nama pizza tembam lam blog,muehehe..Kami melantak sorang sekeping jer,mmg dah kenyang,mlm nih continue mkn lagi n aku dah gtau hubby tadi,kalo xabis suh dia bf ngan pizza nih aje esok,dasr bini pemalaskan,bkn malas tapi nak jimat masa,tenaga,letrik,air n duit ok,ngee..Kan ayam dah nek rega,Weekend bbaru ni aku beli,punya la terkejut rm9 utk 1kg,tapi beli la gak sekoq,hehe..K la dak kecik nih dah continue melalak,xleh dahla nak taip panjang lebor lagi,daa..Ros mekasih utk resepi yer..



*Nak tengok versi cantik n kemas tgk kat dapur ros yer..
Pizza
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

*Untuk Doh*
250gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis


*untuk filling*Aku men letak pa yg da jer,sosej,crabstick,lada benggala ijo n merah,nenas,ciken ham,daging cincang n tomato.
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit lada benggala, nenas dan tomato yang dihiris dadu
sedikit taburan oregano@ dry pasley

* Untuk Toping* - mix cheese@mayonis+sos cili@tomato

Caranya.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.

5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato, ratakan ke seluruh doh, tabur kan lada benggala hijau, nenas, tomato dan sosej serta toppingkan dengan mozarela cheese.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.
*AMIK GAMBOR PONG KALUT2,SEPATUTNYA KENA LETAK NAMA PIZZA KALUT VERSI TEMBAM KUT,ngee..

Nak selit gak muka dak kecik yg tgh melalak nih,ngee..


Pas dah balun nenen tuh,nila kja dia,ngee..

8 comments:

  1. salam..wah pizza..terliur dong..nak mintak resipi erk..geram tengok cubi yg tengah tidur tu..mai sini nak gomo...

    ReplyDelete
  2. Mmg tembam laa piza tuh..mcm rasa nak mkn piza jek nih..x reti2 nak pas yg baki tuh?
    haa,ye laa..ye laa..paham2..bukan malas ler tu..hahaha..
    bdk2 ni mmg gitu je kan..nak ada kepandaian tu ada yg demam laa..najis tuka kaler laa..tp kite ttp risau gak wpun dah tau kan..lagi2 kalo depa meragam jek..huhu

    sian dak kecik tuh nangis..pastu comel lak nengok dier tido..dah tido tu baru syok skit blogging kn..hihi

    ReplyDelete
  3. Kak suri,
    Akak resepi utk base oleh ros nih mmg lembut gebu jer,akak try la nnti eks,dak tu mmg sllau jadi mangsa kena gomol ngan ummi,abah n kakak dia,ngee,geramkan pp tembam2 cam tuh..Btw ank akak solehahumur lbh kurang sama jer ngan ank 1st saya,syazana..

    ReplyDelete
  4. Zaaaa...pza 3 bjik..nk wak bkpes pgi esk..cis nk lebih tau..muahhhh..kmaz pun dh lama xbuat pza ni..asik duk mkn pza kat uamh pakcik hut je..hehee..

    ReplyDelete
  5. Kak hasue,ambik la kak,mmg da lagi half kak,sbb tembam sgt tu yg kenyang lagi,ngee..Pas nenen tuh tido xsmp half hour,dah bgn blik,pastu nenen lagi pastu tido blk sampai la skang nih..Syifa mmg kul 8lbh dah tdq,nnti kul 1@2 baru bgn nenen blk..Time ank2 tido rasa best n aman ckit nak blogging,hehe,tapi kalo depa tdq tuh asa sunyi lak,kalo kita xda kja tuh..

    ReplyDelete
  6. Kak maz,3biji xda kak,kalo half biji da lagi nih,akak mkn ckit jer sure kenyang kak,coz pizza tembam la katakan,Cis da lagi lam peti,akak parut sendiri yer,tuan umah nak blogging jab,ngeee..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Tembam pun temban le janji sodap. Kalau bagitau awal tadi boleh pi tolong perabihkan. Alaa siannya syifa.

    ReplyDelete
  8. Kak Sam,
    Waalaikumussalam kak,hihihi,tula akak xnak bgino phne,kalo x blh calling2 kan hehe..Syifa nak tido n lapaq melalak sakan,pastu tiduq xbgn2 dari tadi..

    ReplyDelete